Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων Facebook Twitter
Η έντονη, ακραία και παρατεταμένη ζέστη επιδρά δυσμενώς σε όλα τα οργανικά συστήματα των έμβιων όντων και προκαλεί συνολική απορρύθμιση, δοκιμάζοντας και τις αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού.
0


ΚΩΔΩΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΧΤΥΠΑ ΤΟ
Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, προειδοποιώντας ότι οι θάνατοι από τη ζέστη θα τριπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 65 χρόνια. Σύμφωνα με το Copernicus, είναι πλέον «ολοένα πιο πιθανό» το 2024 να γίνει η χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στα παγκόσμια χρονικά και το τίμημα υγειονομικά θα είναι βαρύτερο για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου του 2024 καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης στην Ελλάδα και την Ιαπωνία, ενώ στο Μαρόκο ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 48° Κελσίου, προκαλώντας 21 θανάτους σε 24 ώρες! Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν 16,91 Κελσίου, με άλλα λόγια μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ κατά 0,04 βαθμούς τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του C3S του ινστιτούτου.

Η έντονη, ακραία και παρατεταμένη ζέστη επιδρά δυσμενώς σε όλα τα οργανικά συστήματα των έμβιων όντων και προκαλεί συνολική απορρύθμιση, δοκιμάζοντας και τις αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει ευαισθητοποιηθεί ακόμα στον βαθμό που θα έπρεπε ώστε να προβεί στη λήψη συντονισμένων μέτρων για την αντιμετώπιση και κυρίως την πρόληψη των αναμενόμενων σοβαρών επιπτώσεων που εμφανίζονται με τη μορφή ντόμινο. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βλέπουμε ότι η ζέστη εκδηλώνεται ως μεμονωμένα μικρότερα ή πιο παρατεταμένα επεισόδια ακραίου καύσωνα ή ως μια διαρκής αύξηση θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να βιώνουμε τρίμηνο καύσωνα.

Ειδικά στην Ελλάδα, το κράτος δεν διαθέτει μηχανισμούς πρόληψης αλλά λειτουργεί με καθυστερημένα αντανακλαστικά μετά από δυστυχήματα, αμέλειες, πλημμύρες και πυρκαγιές, αφού το πάθημα έχει γίνει μάθημα. Η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία της Αμερικής σκοτεινιάζει ακόμα περισσότερο το ήδη σκοτεινό τοπίο, καθώς ο Τραμπ είναι μεταξύ των ανθρώπων που δεν δέχονται καν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Όμως δεν χρειάζεται να πάμε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ή στις ασιατικές χώρες (που αποτελούν τεράστιους ρυπαντές του πλανήτη) για να αντιληφθούμε πόσο πίσω είμαστε στην περίφημη και επιβεβλημένη πια πράσινη μετάβαση και στη θωράκιση των συστημάτων μας. Οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις αφορούν την περιοχή της Μεσογείου, και ειδικότερα την πατρίδα μας. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βλέπουμε ότι η ζέστη εκδηλώνεται ως μεμονωμένα μικρότερα ή πιο παρατεταμένα επεισόδια ακραίου καύσωνα ή ως μια διαρκής αύξηση θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να βιώνουμε τρίμηνο καύσωνα. Άλλος ένας σημαντικός κίνδυνος που μας απειλεί λόγω ζέστης είναι οι πυρκαγιές που φέτος πέρασαν στον αστικό ιστό προκαλώντας μεγάλη καταστροφή π.χ. στη Νέα Πεντέλη, στο Πάτημα Χαλανδρίου, στον Βαρνάβα. 

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι πολυδιάστατο και σύνθετο. Απαιτεί συνεργασία διακρατική αλλά και εντός κρατών, μεταξύ διαφορετικών φορέων. Χρειάζεται ευρωπαϊκή κοινή πολιτική και παγκόσμια στρατηγική και θωράκιση των συστημάτων υγείας σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη πίεση που θα προκαλέσει η υπερβολική ζέστη. Επίσης, απαιτείται επαγρύπνηση και συντονισμός δράσεων της Πολιτική Προστασίας με την πυροσβεστική, τους δασοκομάντος, τα drones και τις άλλες δυνάμεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών, την προστασία του οικοσυστήματος και των περιουσιών των πολιτών.

Παράλληλα, δεδομένης της μεγάλης αύξησης των τιμών των τροφίμων που επιβαρύνει πολύ το καλάθι της νοικοκυράς και τις δαπάνες διαβίωσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούμε αντιμέτωποι και με τον εφιάλτη της επισιτιστικής ανασφάλειας, καθώς η κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να εξαφανίσει δημοφιλή οπωροκηπευτικά ή να τα καταστήσει απαγορευμένη πολυτέλεια για τους περισσότερους· το υπέρογκο κόστος της περίφημης «πράσινης μετάβασης» διαδραματίζει αρνητικό ρόλο σε όλο αυτό το ντόμινο συνεπειών, ανατροφοδοτώντας ουσιαστικά τον φαύλο κύκλο που επιτείνει την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό γιατί όσο η πράσινη μετάβαση παραμένει μια πανάκριβη υπόθεση που δεν συμφέρει κανέναν, δεν θα λαμβάνονται τα σωστά μέτρα.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοπέρνικος: «Ολοένα πιο πιθανό» ότι το 2024 θα είναι η πιο θερμή χρονιά στα παγκόσμια χρονικά

Περιβάλλον / Κοπέρνικος: «Ολοένα πιο πιθανό» ότι το 2024 θα είναι η πιο θερμή χρονιά στα παγκόσμια χρονικά

Ο περασμένος μήνας σημαδεύτηκε από ρεκόρ στην Ελλάδα και στην Ιαπωνία - Η ζέστη έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις δυτικές ΗΠΑ και στον Καναδά, στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας,
LIFO NEWSROOM
Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία δεκαετία

Τech & Science / Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία δεκαετία

«Καθώς οι ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες γίνονται πιο συχνές λόγω της αλλαγής του κλίματος, βλέπουμε αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ