Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Οι πολυβιταμίνες είναι για όλους αυτούς και για τον καθένα μας.
0

ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι για παιδιά και ενήλικες που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω του προγράμματός τους, να τραφούν σωστά και καταφεύγουν σε λύσεις τύπου «φαγητό στο πόδι» (πιτόγυρο, πίτσα, street noodles, σφολιατοειδή), είτε έχουν πολύ αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό χρειάζονται έναν επιπλέον σύμμαχο στην καθημερινότητά τους. Σήμερα, τα δεδομένα αλλάζουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις πολυβιταμίνες.

Παραδοσιακά, η κλασική συνταγή για τη λήψη πολυβιταμινών απευθυνόταν σε ανθρώπους που δεν τρώνε ψάρι ή κρέας, έχουν φορτωμένο πρόγραμμα, αθλούνται, κουράζονται πολύ, αντιμετωπίζουν έντονο άγχος ή εργάζονται με βάρδιες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται ραγδαία δημιουργεί μια νέα κανονικότητα που επηρεάζει την παραγωγή, τη συγκομιδή και τη σύσταση των τροφίμων. Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα κάνει πιο φτωχό το έδαφος, με συνέπεια τα τρόφιμα να έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες. 

Τα κηπευτικά που πρέπει να έχουμε στο καθημερινό μας μενού δεν έχουν πλέον τη σύσταση που είχαν παλιά. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος της επισιτιστικής ανασφάλειας, καθώς οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ακαρπία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκομιδή. Παράλληλα, η μεγάλη ζήτηση, σε συνδυασμό με τη μειωμένη συγκομιδή, οδηγεί σε άλμα των τιμών με αποτέλεσμα αρκετά θρεπτικά τρόφιμα να εξελίσσονται σε είδη πολυτελείας για λίγους.

Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το σύμπλεγμα Β και ειδικότερα η Β12, μάλιστα θα μπορούσαμε άνετα να της δώσουμε τον τίτλο της «βασίλισσας των συμπληρωμάτων διατροφής».

Σε αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται πλέον να καλύψουν ζωτικές ανάγκες που δημιουργούνται. Δεν είναι πια ένα διατροφικό «βοήθημα» για λίγους, παιδιά και ενήλικες που κάνουν αθλητισμό ή πρωταθλητισμό, προετοιμάζονται για εξετάσεις. Δεν είναι το απαραίτητο boost για όσους έχουν άπειρα deadlines, τους ανθρώπους που αγχώνονται πολύ και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Οι πολυβιταμίνες είναι για όλους αυτούς και για τον καθένα μας. Είναι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) καθημερινής χρήσης, αλλά δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τη σωστή διατροφή, δρουν συνδυαστικά. Βέβαια, δεν αρκεί να τρώμε σωστά και να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής για να παραμείνουμε υγιείς. Έχουμε εξίσου ανάγκη από ενυδάτωση και επαρκή ύπνο. Επίσης, για να είμαστε σε φόρμα, χρειαζόμαστε  χαλάρωση, ψυχαγωγικές δραστηριότητες που ανεβάζουν τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό και διά ζώσης κοινωνικοποίηση που είναι «φάρμακο» για κάθε ηλικία. Τέλος, οι πολυβιταμίνες δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μην τρεφόμαστε σωστά, δηλαδή να τρώμε λίγο ή ανθυγιεινό junk food.

Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα κάνει πιο φτωχό το έδαφος, με συνέπεια τα τρόφιμα να έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες. 

Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το σύμπλεγμα Β και ειδικότερα η Β12, μάλιστα θα μπορούσαμε άνετα να της δώσουμε τον τίτλο της «βασίλισσας των συμπληρωμάτων διατροφής». Κι αυτό γιατί σήμερα πλέον ακολουθείται ολοένα περισσότερο η vegetarian και vegan διατροφή στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού και ταυτόχρονα πιο βιώσιμου μοντέλου διατροφής (οι φάρμες εκτροφής ζώων αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εστίες ρύπανσης της ατμόσφαιρας λόγω των αερίων του θερμοκηπίου) και αυτή η πολυβιταμίνη καλύπτει τις ανάγκες όσων περιορίζουν ή κόβουν εντελώς το κρέας ή τις ζωικές τροφές. Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρολογικού συστήματος και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του άγχους. 

Το μαγνήσιο έχει εξίσου μεγάλη ζήτηση, ενώ κορυφαία στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι και τα ω3 λιπαρά οξέα.  


 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Υγεία & Σώμα / Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που οι όροι «δίαιτα» και «διατροφή» ήταν συνδεδεμένοι με την έννοια της στέρησης. Σήμερα η σωστή διατροφή χρειάζεται μυαλό, ώστε να αποφεύγουμε τις παγίδες, σωστές επιλογές, αρκετά μικρά υγιεινά σνακ και ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM