Ποιος κίνδυνος κρύβεται όταν τρίβουμε τα μάτια μας;

Ποιον κίνδυνο κρύβει το τρίψιμο των ματιών μάς αποκαλύπτουν οι ειδικοί Facebook Twitter
Το «ξεχείλωμα» του κερατοειδούς που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον κερατόκωνο συμβαίνει κυρίως όταν το μάτι τρίβεται πολύ, επειδή έτσι παράγεται ισταμίνη που ενεργοποιεί μια αλλεργική αντίδραση που επιδεινώνεται όσο περισσότερο τρίβουμε τα μάτια μας. 
0


Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ
παραμελημένη στην Ελλάδα, δεν έχει αναπτυχθεί η κουλτούρα του ετήσιου τσεκάπ από μικρή ηλικία. Όπως δεν περιμένουμε να πέσουμε κάτω από την κούραση, αν, για παράδειγμα, έχουμε αναιμία, για να επισκεφθούμε τον παθολόγο, έτσι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μη βλέπουμε καθαρά για να πάμε στον οφθαλμίατρο, λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Laservision. Το κακό με πολλά οφθαλμικά προβλήματα είναι πως δεν δίνουν προειδοποιητικά συμπτώματα, και ένα από αυτά είναι ο κερατόκωνος, μια σοβαρή βλάβη του κερατοειδούς που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία, στα αγόρια, με αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών 6 προς 1.

Το πρόβλημα σχετίζεται με το τρίψιμο των ματιών ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν το άτομο κοιμάται μπρούμυτα. Όπως εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «ξεχείλωμα» του κερατοειδούς: αλλάζει τεκτονικά η μορφή του και αυτό οδηγεί στην ανάγκη μεταμόσχευσής του σε νέους ανθρώπους, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα τύφλωσης. Η πάθηση είναι ιδιαίτερα συχνή, αλλά «περνά κάτω από το ραντάρ», ενώ μπορεί να διαγνωστεί με τη βοήθεια ειδικής φωτογράφισης του οφθαλμού. Ένας στους 10 ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας έχει κερατόκωνο και επειδή η διαταραχή έχει κληρονομικό υπόβαθρο σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, αν εντοπιστεί σε μια οικογένεια, θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι εξ αίματος συγγενείς του ασθενούς. Η υποψία για κερατόκωνο δημιουργείται όταν υπάρχει αστιγματισμός που μεταβάλλεται ραγδαία στον οφθαλμό. Το «ξεχείλωμα» του κερατοειδούς που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον κερατόκωνο συμβαίνει κυρίως όταν το μάτι τρίβεται πολύ, επειδή έτσι παράγεται ισταμίνη που ενεργοποιεί μια αλλεργική αντίδραση που επιδεινώνεται όσο περισσότερο τρίβουμε τα μάτια μας. 

Ένας στους 10 ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας έχει κερατόκωνο και επειδή η διαταραχή έχει κληρονομικό υπόβαθρο σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, αν εντοπιστεί σε μια οικογένεια, θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι εξ αίματος συγγενείς του ασθενούς.

Ο κ. Κανελλόπουλος πρωτοστάτησε στη θεραπεία του κερατόκωνου καθώς εισήγαγε μια τεχνική που αποκαλείται «Πρωτόκολλο της Αθήνας», ώστε να μειωθεί η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς. Το Πρωτόκολλο της Αθήνας περιλαμβάνει μια καινοτόμο τεχνική διασύνδεσης κερατοειδούς (cross-linking) σε συνδυασμό με laser, η οποία μειώνει την ανάγκη για μεταμόσχευσή του κατά 80%. Η συμβολή του στη διάδοση αυτής της μεθόδου παγκοσμίως έχει βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς ώστε να μην αναγκαστούν να καταφύγουν σε πιο επεμβατικές λύσεις. 

Ποιον κίνδυνο κρύβει το τρίψιμο των ματιών μάς αποκαλύπτουν οι ειδικοί Facebook Twitter
Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Laservision. 

Το αισιόδοξο είναι πως ο κερατόκωνος μπορεί να αντιμετωπιστεί και να διαγνωστεί αρκεί να εντοπιστεί εγκαίρως με την ειδική φωτογράφιση που δίνει ένα ιδιαίτερο φουτουριστικό αποτέλεσμα σε έγχρωμο slide. Κάνοντας έναν αντίστοιχο οφθαλμολογικό έλεγχο με την ειδική συσκευή σε όλα τα λύκεια της χώρας θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε απευθείας τους εφήβους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν κερατόκωνο και να χρειαστούν στο μέλλον μεταμόσχευση κερατοειδούς, αν τα περιστατικά αυτά αφεθούν στην τύχη τους. Γι’ αυτό και ο ειδικός έχει προτείνει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των λυκείων, γενικών και ΕΠΑ.Λ., της επικράτειας.   
Ακόμα και στην περίπτωση που έχει προχωρήσει η πάθηση, ακολουθείται μια νέα τεχνική κατά την οποία λαμβάνεται μία φλοίδα κερατοειδούς από πτωματικό δότη, που επενδύεται στον κερατοειδή ώστε να μην απαιτείται πλήρης μεταμόσχευσή του. 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM