Ποιος κίνδυνος κρύβεται όταν τρίβουμε τα μάτια μας;

Ποιον κίνδυνο κρύβει το τρίψιμο των ματιών μάς αποκαλύπτουν οι ειδικοί Facebook Twitter
Το «ξεχείλωμα» του κερατοειδούς που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον κερατόκωνο συμβαίνει κυρίως όταν το μάτι τρίβεται πολύ, επειδή έτσι παράγεται ισταμίνη που ενεργοποιεί μια αλλεργική αντίδραση που επιδεινώνεται όσο περισσότερο τρίβουμε τα μάτια μας. 
0


Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ
παραμελημένη στην Ελλάδα, δεν έχει αναπτυχθεί η κουλτούρα του ετήσιου τσεκάπ από μικρή ηλικία. Όπως δεν περιμένουμε να πέσουμε κάτω από την κούραση, αν, για παράδειγμα, έχουμε αναιμία, για να επισκεφθούμε τον παθολόγο, έτσι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μη βλέπουμε καθαρά για να πάμε στον οφθαλμίατρο, λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Laservision. Το κακό με πολλά οφθαλμικά προβλήματα είναι πως δεν δίνουν προειδοποιητικά συμπτώματα, και ένα από αυτά είναι ο κερατόκωνος, μια σοβαρή βλάβη του κερατοειδούς που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία, στα αγόρια, με αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών 6 προς 1.

Το πρόβλημα σχετίζεται με το τρίψιμο των ματιών ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν το άτομο κοιμάται μπρούμυτα. Όπως εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «ξεχείλωμα» του κερατοειδούς: αλλάζει τεκτονικά η μορφή του και αυτό οδηγεί στην ανάγκη μεταμόσχευσής του σε νέους ανθρώπους, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα τύφλωσης. Η πάθηση είναι ιδιαίτερα συχνή, αλλά «περνά κάτω από το ραντάρ», ενώ μπορεί να διαγνωστεί με τη βοήθεια ειδικής φωτογράφισης του οφθαλμού. Ένας στους 10 ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας έχει κερατόκωνο και επειδή η διαταραχή έχει κληρονομικό υπόβαθρο σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, αν εντοπιστεί σε μια οικογένεια, θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι εξ αίματος συγγενείς του ασθενούς. Η υποψία για κερατόκωνο δημιουργείται όταν υπάρχει αστιγματισμός που μεταβάλλεται ραγδαία στον οφθαλμό. Το «ξεχείλωμα» του κερατοειδούς που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον κερατόκωνο συμβαίνει κυρίως όταν το μάτι τρίβεται πολύ, επειδή έτσι παράγεται ισταμίνη που ενεργοποιεί μια αλλεργική αντίδραση που επιδεινώνεται όσο περισσότερο τρίβουμε τα μάτια μας. 

Ένας στους 10 ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας έχει κερατόκωνο και επειδή η διαταραχή έχει κληρονομικό υπόβαθρο σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, αν εντοπιστεί σε μια οικογένεια, θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι εξ αίματος συγγενείς του ασθενούς.

Ο κ. Κανελλόπουλος πρωτοστάτησε στη θεραπεία του κερατόκωνου καθώς εισήγαγε μια τεχνική που αποκαλείται «Πρωτόκολλο της Αθήνας», ώστε να μειωθεί η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς. Το Πρωτόκολλο της Αθήνας περιλαμβάνει μια καινοτόμο τεχνική διασύνδεσης κερατοειδούς (cross-linking) σε συνδυασμό με laser, η οποία μειώνει την ανάγκη για μεταμόσχευσή του κατά 80%. Η συμβολή του στη διάδοση αυτής της μεθόδου παγκοσμίως έχει βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς ώστε να μην αναγκαστούν να καταφύγουν σε πιο επεμβατικές λύσεις. 

Ποιον κίνδυνο κρύβει το τρίψιμο των ματιών μάς αποκαλύπτουν οι ειδικοί Facebook Twitter
Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Laservision. 

Το αισιόδοξο είναι πως ο κερατόκωνος μπορεί να αντιμετωπιστεί και να διαγνωστεί αρκεί να εντοπιστεί εγκαίρως με την ειδική φωτογράφιση που δίνει ένα ιδιαίτερο φουτουριστικό αποτέλεσμα σε έγχρωμο slide. Κάνοντας έναν αντίστοιχο οφθαλμολογικό έλεγχο με την ειδική συσκευή σε όλα τα λύκεια της χώρας θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε απευθείας τους εφήβους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν κερατόκωνο και να χρειαστούν στο μέλλον μεταμόσχευση κερατοειδούς, αν τα περιστατικά αυτά αφεθούν στην τύχη τους. Γι’ αυτό και ο ειδικός έχει προτείνει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των λυκείων, γενικών και ΕΠΑ.Λ., της επικράτειας.   
Ακόμα και στην περίπτωση που έχει προχωρήσει η πάθηση, ακολουθείται μια νέα τεχνική κατά την οποία λαμβάνεται μία φλοίδα κερατοειδούς από πτωματικό δότη, που επενδύεται στον κερατοειδή ώστε να μην απαιτείται πλήρης μεταμόσχευσή του. 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ