ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ οργανωμένη εθνική δράση για την καταπολέμηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας και αυτό αποτελεί το βασικό αίτιο για τη διάδοσή της, όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναδεικνύοντας τη σημασία της πανελλαδικής εκστρατείας «Για τα παιδιά γινόμαστε ασπίδα». Τη θλιβερή πρωτιά των ελληνόπουλων στους δείκτες παχυσαρκίας στην Ευρώπη επιχειρούμε να αλλάξουμε με το νέο οριζόντιο εθνικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλα τα σχολεία της επικράτειας και ξεκινά μέσα στον Οκτώβρη. Το πρόγραμμα ενημερώνει τα παιδιά για την υγιεινή διατροφή, προσφέροντας δυνατότητες άθλησης, για τα ομαδικά αθλήματα που συμβάλλουν και στην ορθότερη κοινωνικοποίησή τους και συνεπώς προάγει με κάθε τρόπο την αλλαγή ολόκληρης της νοοτροπίας της οικογένειας. Στον πυρήνα του προβλήματος, όπως αποδεικνύει μια νέα έρευνα, βρίσκονται οι εσφαλμένες αντιλήψεις των γονιών και το έλλειμμα ενημέρωσής τους πάνω σε πρακτικά ζητήματα σε μια εποχή που θεωρητικά υπάρχει υπερπληροφόρηση από το διαδίκτυο. Τα ανησυχητικά ευρήματα που παρουσιάζει ο πρόεδρος της Marc, Θωμάς Γεράκης, δείχνουν ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων ακολουθούν ολοένα πιο ανθυγιεινό μοντέλο διατροφής, καταναλώνοντας λιγότερα φρούτα και λιγότερα λαχανικά και περνώντας περισσότερες ώρες μπροστά σε οθόνες. Οι γονείς, δυστυχώς, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η καθιστική ζωή παίζει καθοριστικό ρόλο στο σωματικό βάρος του παιδιού.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι γονείς υποτιμούν ή δεν αξιολογούν σωστά το σωματικό βάρος του παιδιού τους, δεν έχουν σαφή εικόνα του τι συνιστά φυσιολογικό βάρος. Παράλληλα, δεν συνδέουν την καθιστική ψυχαγωγία με την παχυσαρκία ούτε με το ανθυγιεινό φαγητό. Κυρίως συνδέουν τις ώρες μπροστά στις οθόνες με την οφθαλμική κόπωση και την έλλειψη κοινωνικοποίησης.
Μέσα από την έρευνα αναδεικνύονται τα ζητήματα στα οποία πρέπει να εστιάσει η οριζόντια παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά σε εξήντα σχολεία και πρόκειται τώρα να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, συστήνοντας την άσκηση, ειδικά την ομαδική, στα παιδιά και δημιουργώντας συμβούλια νέων, με σκοπό να τα ωθήσει σε αλλαγή στάσης ζωής και νοοτροπίας.
Η έρευνα καταρρίπτει τον μύθο πως τα παιδιά δεν κάνουν σπορ λόγω του χαμηλού εισοδήματος της οικογένειας, καθώς ελάχιστες περιπτώσεις το αναφέρουν ως αποθαρρυντικό παράγοντα. Είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας, με τους ειδικούς να θυμίζουν ότι ένα παιδί και ένας έφηβος χρειάζονται τουλάχιστον μία ώρα έντονης αθλητικής δραστηριότητας την ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας το παιδί πρέπει να ιδρώνει.
Μέσα από την έρευνα αναδεικνύονται τα ζητήματα στα οποία πρέπει να εστιάσει η οριζόντια παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά σε εξήντα σχολεία και πρόκειται τώρα να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, συστήνοντας την άσκηση, ειδικά την ομαδική, στα παιδιά και δημιουργώντας συμβούλια νέων, με σκοπό να τα ωθήσει σε αλλαγή στάσης ζωής και νοοτροπίας.
Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η παρέμβαση είναι οριζόντια – σ’ αυτές τις περιπτώσεις μόνο οι οριζόντιες παρεμβάσεις έχουν αποτέλεσμα. Στόχος της είναι τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς κοινή συνισταμένη της παχυσαρκίας, των κακών δεικτών υγείας αλλά και της βίας και της παραβατικότητας μεταξύ των ανηλίκων, που καταγράφει πρωτόγνωρη έξαρση, είναι η κατάχρηση των οθονών.
Η κ. Αγαπηδάκη εξηγεί πως ό,τι κάνουμε στην εφηβεία διαμορφώνει την υγεία μας στη μέση ηλικία και ό,τι κάνουμε στη μέση ηλικία διαμορφώνει την υγεία μας κατά την τρίτη ηλικία. Η εφηβεία, λοιπόν, είναι η τελευταία χρυσή ευκαιρία που έχουμε για να παρέμβουμε και να διορθώσουμε εσφαλμένες αντιλήψεις.
Μια πρώτη βιωματική εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει το εθνικό οριζόντιο πρόγραμμα θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στις 12 Οκτωβρίου, οπότε θα υλοποιηθεί η Εθνική δράση καταπολέμησης της παιδικής και της εφηβικής παχυσαρκίας σε συνεργασία με τη Unicef, στο πλαίσιο της οποίας μαθητές από σχολεία της επικράτειας θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες γνωριμίας με τα ομαδικά αθλήματα και τα αθλήματα του στίβου. Η δράση θα υλοποιηθεί στο ΟΑΚΑ σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και τις τοπικές δημοτικές ακαδημίες, ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να χτίσουν πιο υγιείς τρόπους συμπεριφοράς που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες.