Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε» Facebook Twitter
Πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως όσο πιο γρήγορα βρεθεί ένα ογκολογικό νόσημα τόσο πιο απλή εύκολη και αποτελεσματική είναι η θεραπεία. 
0

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ παραμένει εδώ και χρόνια ένας σιωπηλός δολοφόνος που τον έφερε στην επικαιρότητα η περιπέτεια υγείας της πριγκίπισσας Κάθριν Μίντλετον. Για την έγκαιρη διάγνωσή του υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας πρόγραμμα πλήρους προσυμπτωματικού ελέγχου για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Οι δικαιούχοι θα λάβουν σταδιακά μήνυμα SMS προκειμένου να προμηθευτούν από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία το αυτοδιαγνωστικό τεστ για την ανίχνευση αφανούς αιμορραγίας στα κόπρανα. Αυτό αποτελεί και το πρώτο βήμα στο τσεκάπ. 

Για την ώρα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), μονάχα το 13,6% των ανθρώπων που όφειλαν να έχουν εξεταστούν έχουν κάνει κολονοσκόπηση και αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί το κοινό είναι ελλιπώς ενημερωμένο για το πόσο επικίνδυνος είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου αλλά κυρίως λόγω της δυσκολίας της εξέτασης, που γίνεται με μέθη, και έγκειται στην προετοιμασία του εξεταζόμενου, που απαιτεί την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ειδικού υγρού το οποίο ξεπλένει το έντερο. 

Το συγκεκριμένο self-test είναι εύκολο στη χρήση, μπορεί να το κάνει ο καθένας στο σπίτι του και δίνει γρήγορο αποτέλεσμα. Ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη καρκίνου του παχέους εντέρου. Το αποτέλεσμα αυτού του αυτοδιαγνωστικού τεστ δείχνει την ανάγκη ή όχι διενέργειας κολονοσκόπησης, που θα γίνεται δωρεάν.

Το υπουργείο Υγείας, για να υπερπηδήσει αυτό το εμπόδιο και να καταστήσει τον διαγνωστικό έλεγχο πιο φιλικό στους πολίτες, ξεκινά ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στέλνοντας SMS που ισοδυναμεί με άυλο παραπεμπτικό σε 2,8 εκατομμύρια άντρες και γυναίκες. Οι δικαιούχοι σε πρώτη φάση θα λάβουν ειδοποίηση διάρκειας τεσσάρων μηνών για τη δωρεάν προμήθεια του self-test από συνεργαζόμενα φαρμακεία.  

Το συγκεκριμένο self-test είναι εύκολο στη χρήση, μπορεί να το κάνει ο καθένας στο σπίτι του και δίνει γρήγορο αποτέλεσμα. Ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη καρκίνου του παχέους εντέρου. Το αποτέλεσμα αυτού του αυτοδιαγνωστικού τεστ δείχνει την ανάγκη ή όχι διενέργειας κολονοσκόπησης, που θα γίνεται δωρεάν. Τα συνεργαζόμενα φαρμακεία του προγράμματος βρίσκονται στην ιστοσελίδα colon.gov.gr, στην κατηγορία «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων». 

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο φαρμακείο της περιοχής τους και να προμηθευτούν το self-test μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. 

Το δεύτερο βήμα, σε περίπτωση που προκύψει θετικό αποτέλεσμα, αφορά δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση. Στο τρίτο βήμα, ανάλογα με την κλινική αξιολόγηση, ακολουθεί η δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης. Τέταρτο βήμα, σε περίπτωση ευρημάτων, είναι η δωρεάν εξέταση βιοψίας, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας. 

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη κατηγοριοποίηση υπάρχει και στη διενέργεια προδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας: ξεκινάει με ένα τεστ ΠΑΠ και συνεχίζει με τεστ DNA HPV και βιοψία. εφόσον απαιτηθεί. Ο στόχος είναι να βρίσκονται οι καρκινικές βλάβες ή οι προκαρκινικές αλλοιώσεις έγκαιρα ώστε να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου και η θεραπεία τους να είναι πολύ απλούστερη.

Πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως όσο πιο γρήγορα βρεθεί ένα ογκολογικό νόσημα τόσο πιο απλή εύκολη και αποτελεσματική είναι η θεραπεία. 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ