ΤON TΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ γίνεται πολύς ντόρος για μια σωτήρια εξέταση η οποία αποτελεί δείκτη του ωοθηκικού αποθέματος κάθε γυναίκας. Η εξέταση αυτή λέγεται ΑΜΗ, ανιχνεύει την αντιμυλλέριο ορμόνη και πλέον, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του δημογραφικού, θα παρέχεται δωρεάν για τις γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών. Η πρόταση για τη δωρεάν παροχή της σημαντικής εξέτασης του δείκτη του ωοθηκικού αποθέματος κατατέθηκε πρώτα από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνο Πάντο.
Η τεκνοποίηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση στη σημερινή πολύπλοκη κοινωνία λόγω της εργασιακής ανασφάλειας, της δυσκολίας στην εύρεση εργασίας με αξιοπρεπή μισθό και φυσικά της ακριβής στέγασης.
Η ΑΜΗ σήμερα κοστίζει 34 ευρώ και γίνεται στα ιδιωτικά κέντρα. Παράλληλα, η τεκνοποίηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση στη σημερινή πολύπλοκη κοινωνία λόγω της εργασιακής ανασφάλειας, της δυσκολίας στην εύρεση εργασίας με αξιοπρεπή μισθό και φυσικά της ακριβής στέγασης. Οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το δημογραφικό δεν προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε δάνεια για την αγορά σπιτιών αλλά κοινωνική κατοικία, δηλαδή δωρεάν ή επιδοτούμενο σπίτι. Ο σχεδιασμός, λοιπόν, αφορά κι άλλα υπουργεία, το πλάνο για το δημογραφικό είναι διυπουργικό.
Από πλευράς υπουργείου Υγείας είναι σημαντικό να υπάρχει εύκολη, ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση στις απαιτούμενες εξετάσεις. Η δωρεάν διενέργεια της εξέτασης ΑΜΗ για τις γυναίκες 30-35 ετών αποτελεί μια μικρή συμβολή από την πλευρά του υπουργείου Υγείας στην προσπάθεια επίλυσης του δημογραφικού, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα που στοχεύουν στην επίλυση του δημογραφικού ζητήματος, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και ιατρικής και, κυρίως, για την κάλυψη της εξέτασης ΑΜΗ. Ήδη από τις προαπαιτούμενες αιματολογικές εξετάσεις (ορμονικές, προγεστερόνη, προλακτίνη, ανδρογόνα, ορμονικές για θυρεοειδή κ.ά.) ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 85%, διευκρίνισε η κ. Αγαπηδάκη. Η νέα εξέταση εκτιμά το ποσοστό γονιμότητας και κάθε γυναίκα που θα μπει στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει να το γνωρίζει ώστε να ξέρει αν θα χρησιμοποιήσει δικά της ή άλλα ωάρια, καθώς η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γίνεται και με δωρεά ωαρίων.
Το υπουργείο Υγείας έχει υποβάλει αίτηση για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της εξέτασης ΑΜΗ στη διαδικασία αποζημίωσης. Αναμένεται το επόμενο διάστημα η ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ των κριτηρίων και της διαδικασίας για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί.