Μήπως οι γυναίκες γιατροί είναι καλύτερες από τους άνδρες συναδέλφους τους;

Μήπως οι γυναίκες γιατροί είναι καλύτερες από τους άνδρες συναδέλφους τους; Facebook Twitter
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 580.000 καρδιοπαθείς που εισήχθησαν στα επείγοντα στη Φλόριντα των ΗΠΑ, βρήκε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν χαμηλότερα όταν ο θεράπων ιατρός ήταν γυναίκα. Και οι γυναίκες που είχαν άντρες γιατρούς ήταν αυτές που είχαν τη μικρότερη πιθανότητα να επιβιώσουν.
0

«Έχει το φύλο σημασία όταν επιλέγουμε γιατρό;» αναρωτιούνται πολλοί.

Το αν ο γιατρός σας είναι άνδρας ή γυναίκα θα μπορούσε να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 580.000 καρδιοπαθείς που εισήχθησαν στα επείγοντα στη Φλόριντα των ΗΠΑ, βρήκε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν χαμηλότερα όταν ο θεράπων ιατρός ήταν γυναίκα. Και οι γυναίκες που είχαν άντρες γιατρούς ήταν αυτές που είχαν τη μικρότερη πιθανότητα να επιβιώσουν.

Προηγούμενες έρευνες υποστηρίζουν επίσης αυτά τα ευρήματα. Το 2016, μία μελέτη του Χάρβαρντ που έγινε σε πάνω από 1,5 εκατομμύρια ασθενείς του προγράμματος Medicare, οι οποίοι νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν οι ασθενείς είχαν γυναίκες γιατρούς, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να επανεισαχθούν στο νοσοκομείο, μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών, σε σχέση με αυτούς που είχαν άνδρες γιατρούς.

Και μπορεί η διαφορά στη θνησιμότητα να ήταν πολύ μικρή –γύρω στη μισή ποσοστιαία μονάδα– όμως όταν αυτό εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού του Medicare, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε 32.000 λιγότερους θανάτους.

Η επικοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική στους καρδιοπαθείς καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, ο πόνος στο στήθος είναι λιγότερο κοινός σε γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή προσβολή, αλλά οι γιατροί κάνουν συχνά ερωτήσεις στους ασθενείς σχετικά με αυτόν ώστε να κάνουν τη διάγνωση.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει σημαντικές διαφορές στο πώς οι άνδρες και οι γυναίκες ασκούν την ιατρική. Ερευνητές στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ανέλυσαν έναν αριθμό μελετών που εστίαζαν στο πώς επικοινωνούν οι γιατροί. Ανάμεσα στο πορίσματα της έρευνας ήταν ότι οι γυναίκες γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης απλώς περνούσαν περισσότερο χρόνο ακούγοντας τους ασθενείς τους απ' ό,τι οι άνδρες συνάδελφοι τους.

Βέβαια αυτό το γεγονός έχει επιπτώσεις. Οι γυναίκες γιατροί περνούσαν, κατά μέσο όρο, δύο παραπάνω λεπτά, ή γύρω στο 10% παραπάνω χρόνο σε κάθε επίσκεψη, δημιουργώντας καθυστερήσεις στο πρόγραμμα τους, κάτι που τις πήγαινε μία ώρα ή και περισσότερο πίσω από τους άνδρες συναδέλφους τους στο τέλος της ημέρας.

Η Δρ. Nieca Goldberg, καρδιολόγος της οποίας το βιβλίο «Women Are Not Small Men» βοήθησε στο να ξεκινήσει μια συζήτηση εθνικής εμβέλειας στις ΗΠΑ για τις καρδιοπάθειες στις γυναίκες, είπε ότι η έρευνα δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να δυσφημιστούν οι άνδρες γιατροί, αλλά θα έπρεπε αντιθέτως να ενθαρρύνει τους ασθενείς να βρουν γιατρούς που θέλουν να τους ακούσουν.

«Όλοι οι γιατροί, είτε είναι άντρες είτε γυναίκες, πραγματικά έχουν τη διάθεση να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή» δήλωσε η Δρ. Goldberg, που είναι διευθύντρια στο Joan H. Tisch Center for Women's Health στο NYU Langone.

Η επικοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική στους καρδιοπαθείς καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, ο πόνος στο στήθος είναι λιγότερο κοινός σε γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή προσβολή, αλλά οι γιατροί κάνουν συχνά ερωτήσεις στους ασθενείς σχετικά με αυτόν ώστε να κάνουν τη διάγνωση.

«Θα ήθελα απλά να μπορώ να σιγουρευτώ ότι περνάνε τον χρόνο που πρέπει για να φτάσουν πραγματικά στο επίκεντρο των συμπτωμάτων του κάθε ασθενή».

Ο Δρ. Don Barr, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ, μιλά συχνά στους μαθητές του για την έρευνα γύρω από τις διαφορές μεταξύ των φύλων στην επικοινωνία γιατρών-ασθενών. Οι άνδρες γιατροί, υποστηρίζει, είναι γνωστό πως διακόπτουν τους ασθενείς τους, σε μία προσπάθεια να επικεντρωθούν ξανά στο κύριο θέμα της συζήτησης. Σε μία άλλη μελέτη, γυναίκες γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης περίμεναν περίπου τρία λεπτά πριν διακόψουν τους ασθενείς τους ενώ οι άνδρες γιατροί περίμεναν περίπου 47 δευτερόλεπτα.

Ο Δρ. Barr διεξήγαγε κάποτε ένα προσωπικό πείραμα, αποφασίζοντας να αφήσει τον/την επόμενο/η ασθενή του να μιλήσει όσο χρειαζόταν χωρίς διακοπή. Έτυχε η ασθενής να είναι μία γυναίκα 70 χρονών που ήταν διστακτική στο να ζητήσει για βοήθεια και ήταν εκεί μόνο επειδή ήθελε να καθησυχάσει φίλους και οικογένεια.

Μιλούσε για τον καιρό, για έναν βήχα, για το ότι δεν ήταν σίγουρη ποιο φάρμακο να διαλέξει στο φαρμακείο, του είπε ακόμα πως η αδερφή της ανησυχούσε πολύ. Παρά τα απεγνωσμένα σήματα από τις νοσοκόμες ότι καθυστερούσε το πρόγραμμα του, ο Δρ Barr δεν τη διέκοψε. Η γυναίκα μιλούσε επί 22 λεπτά.

Στο τέλος, η διάγνωση της γυναίκας για καρκίνο στον πνεύμονα ήταν δυσοίωνη. Ο Δρ Barr την παρηγόρησε και αυτή του χαμογέλασε. «Είχα μια καλή ζωή. Απλώς θα ήθελα να ξέρετε ότι αυτή είναι η καλύτερη επίσκεψη γιατρού που είχα ποτέ. Είστε ο μόνος που με άκουσε».

«Σε κάθε ασθενή που είχα μετά από αυτό το περιστατικό, ήμουν πιο προσεκτικός και προσπαθούσα πάντα να σιγουρευτώ ότι είχε την ευκαιρία να μου πει την ιστορία του. Αν χρειαζόταν να οδηγήσω κάπου τη συζήτηση, προσπαθούσα να το κάνω με έναν πιο ευγενικό τρόπο. Το γεγονός ότι ο γιατρός ακούει τι λες, νοιάζεται για σένα και καταλαβαίνει τι περνάς κάνει τη διαχείριση της ασθένειας πιο εύκολη».

Με στοιχεία από τους New York Times

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ