Όταν ο πονόλαιμος δεν προέρχεται από απλό κρυολόγημα

Όταν ο πονόλαιμος δεν προέρχεται από απλό κρυολόγημα Facebook Twitter
Ο πονόλαιμος είναι το πρώτο και πιο συχνό σύμπτωμα του κρυολογήματος και συνήθως υποχωρεί με μερικά ζεστά αφεψήματα στα οποία στάζεις λίγο μέλι ως καταπραϋντικό και λίγο λεμόνι για ένα αντιοξειδωτικό boost με καθαρή βιταμίνη C
0

Καταπίνεις και νιώθεις πως ο λαιμός σου είναι ξερός. Ο πονόλαιμος είναι το πρώτο και πιο συχνό σύμπτωμα του κρυολογήματος και συνήθως υποχωρεί με μερικά ζεστά αφεψήματα στα οποία στάζεις λίγο μέλι ως καταπραϋντικό και λίγο λεμόνι για ένα αντιοξειδωτικό boost με καθαρή βιταμίνη C.

Όχι πάντα όμως, καθώς μπορεί να κρύβει κάτι πιο ύποπτο από μια λοίμωξη με έναν κοινό ρινοϊό (του κρυολογήματος). Αν με μερικές κούπες ζεστό τσάι ή χαμομήλι ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί κι αν δεν βοηθήσουν ούτε οι φαρμακευτικές παστίλιες λαιμού, τότε πρέπει να το ψάξεις περισσότερο.


Αυτή η ενοχλητική αίσθηση πως ο λαιμός σου έχει μετατραπεί σε γυαλόχαρτο και πως ο πόνος είναι τόσο έντονος που δυσκολεύεσαι να καταπιείς μπορεί να κρύβει ένα λιγότερο αθώο αίτιο, όπως ο διαβόητος στρεπτόκοκκος. Οι ειδικοί εξηγούν πως ο πονόλαιμος εκδηλώνεται στο πίσω τοίχωμα του φάρυγγα, με ή χωρίς την κατάποση, και πως, παρά την καθιερωμένη άποψη ότι οφείλεται σε βακτήρια, έχει αποδειχτεί ότι στο 80%των περιστατικών συχνότερη αιτία του είναι οι ιοί.

Ξηρότητα στον λαιμό ή/και φαρυγγίτιδα προκαλούν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία, η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση κλιματιστικού, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Για εκείνο το 20% των περιπτώσεων που τα βακτήρια ευθύνονται για την πρόκληση φαρυγγίτιδας, ένοχος είναι ο στρεπτόκοκκος. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί κάτι τέτοιο, θα κάνει strep test, όπως λέγεται, που θα δείξει σε λίγα λεπτά εάν υπάρχει στρεπτόκοκκος, ώστε να ξεκινήσει θεραπεία με αντιβίωση.


Πότε πρέπει να πας στον γιατρό

Σύμφωνα με έρευνες, οι ενήλικες παραπονιούνται για πονόλαιμο δύο με τρεις φορές τον χρόνο, ενώ τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή. Ξηρότητα στον λαιμό ή/και φαρυγγίτιδα προκαλούν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία, η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση κλιματιστικού, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Ως πάθηση ο πονόλαιμος δεν θεωρείται κάτι το σοβαρό. Πρέπει όμως να επισκεφθείς τον γιατρό αν:

• Δεν μπορείς να καταπιείς υγρά.

• Έχεις παράλληλα πόνο στο αυτί που δεν υποχωρεί.

• Εμφανίζεις πυρετό που διαρκεί περισσότερο από τρεις μέρες.

• Ο πονόλαιμος επανεμφανίζεται ή διαρκεί περισσότερες μέρες.

• Έχεις παρατεταμένη βραχνάδα ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας.

• Βγάζεις στο δέρμα ερυθρά εξανθήματα.

• Έχεις επίμονο πονόλαιμο, συνοδευόμενο από νυχτερινή έντονη εφίδρωση και ερεθισμένους αδένες.

• Ο λαιμός πονάει, ο πόνος δεν υποχωρεί και δεν υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.

• Οι αδένες στον λαιμό είναι πρησμένοι χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα και το πρήξιμο δεν υποχωρεί, αφότου έχει υποχωρήσει ο πονόλαιμος.

Οι πιο κοινές αιτίες που κάνουν τον λαιμό σου να πονά

Η πιο κοινή αιτία του πονόλαιμου είναι η αμυγδαλοφαρυγγίτιδα, η οποία είναι κατά κύριο λόγο μια ιογενής λοίμωξη. Στον μικρότερο αριθμό των περιπτώσεων προκαλείται από βακτήρια.


Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μια ακόμα συνήθης βακτηριακή αιτία πονόλαιμου. Επειδή η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό, επιβάλλεται η χορήγηση αντιβιοτικών. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα συχνά περιλαμβάνει πυρετό, λευκές πυώδεις πλάκες στον λαιμό και διογκωμένους ή ευαίσθητους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όταν στο περιβάλλον κάποιου υπάρχει στρεπτόκοκκος, έχει 25% πιθανότητες να κολλήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι και η αποφυγή της επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.


Σπάνια, ο πονόλαιμος εμπλέκεται με απόστημα στην περιοχή του φάρυγγα. Πρόκειται για μια επικίνδυνη επιπλοκή, που προκαλεί μεγάλο πόνο στον λαιμό, πυρετό και δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος. Το απόστημα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παροχετευθεί και μετά την υποχώρηση της φλεγμονής να γίνει χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.


Πονόλαιμος μπορεί να προκληθεί και από κάτι που κολλάει στον λαιμό ή από αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα).

Επιπλέον, μερικές φορές υγρά από το στομάχι ανεβαίνουν στον λαιμό και προκαλούν πονόλαιμο, ιδίως το πρωί, μαζί με καούρα ή κόμπο στον λαιμό και βραχνάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.


Επίσης, η κακή λειτουργία της μύτης οδηγεί σε στοματική αναπνοή και κακή ποιότητα ζωής, οπότε απαιτείται χειρουργείο για να καθαριστούν όλες οι περιοχές της μύτης, προτού το πρόβλημα εξελιχθεί σε άπνοια.


Τέλος, οι όγκοι του λαιμού, της γλώσσας και του λάρυγγα δημιουργούν δυσκολία στην κατάποση και συνήθως σχετίζονται με τις δύο κλασικές καταχρήσεις, το κάπνισμα και το ποτό. Ενίοτε, σύμπτωμα τέτοιου όγκου είναι η δυσκολία στην κατάποση με πόνο που αντανακλά στο αυτί.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ