Τ΄αγόρια δεν κλαίνε. Ούτε οι κούκλες τους.

Τ΄αγόρια δεν κλαίνε. Ούτε οι κούκλες τους. Facebook Twitter
5

Τ΄αγόρια δεν κλαίνε. Ούτε οι κούκλες τους. Facebook Twitter
«Η προσπάθειά μας δεν είναι να καταργηθούν τα παιχνίδια για αγόρια και κορίτσια, αλλά να δοθεί το μήνυμα στα παιδιά, ότι όλες οι δυνατότητες και επιλογές είναι ανοιχτές και να πιεστεί η βιομηχανία να παράγει περισσότερα ουδέτερα ως προς το φύλο παιχνίδια»
 

Το πρότυπο για το μυώδες και υπερβολικά γυμνασμένο σώμα βρίσκει ολοένα και περισσότερη ανταπόκριση στα αγόρια μικρής ηλικίας χάρη σε φιγούρες δράσης που προωθούν αυτό τον ανδρικό σωματότυπο.

Η ταύτιση του υπερβολικά γυμνασμένου άνδρα με την ασφάλεια και την προστασία που από τη φύση του παρέχει στο αδύναμο –όπως πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμη και σήμερα για τη γυναίκα- φύλο έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας υπερ –ανδρών. Αυτοί περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο κάνοντας γυμναστική ενώ εικόνα αυτή ταυτίζεται πια για την πλειονότητα των παιδιών με τον έλεγχο και την εξουσία.

Από πολύ μικρά τα αγόρια εθίζονται σε τέτοιες εικόνες οι οποίες σε συνδυασμό με τις άτυπες απαγορεύσεις που περικλείουν την ανδρική φύση, όπως ότι δεν πρέπει να κλαίνε, δημιουργούν την ολοκληρωμένη εικόνα που οφείλουν αυτά να ακολουθήσουν σε όλη τους την πορεία.

Οι βιομηχανίες, λοιπόν, σκεπτόμενες τις νέες –ακραίες, για αρκετούς ψυχολόγους- τάσεις της μόδας δημιουργούν φιγούρες δράσης που απαντούν στο πρότυπο του υπερβολικά γυμνασμένου άνδρα που ακόμη και ένα χαλαρό Τ-shirt μοιάζει να έχει βγει τουλάχιστον 3 νούμερα πιο μικρό. Τα παιχνίδια με ήρωες δράσης δημιουργούνται με γνώμονα αυτή ακριβώς την πεποίθηση για την ισχυρή εικόνα του άνδρα και τη μυϊκή δύναμη που είναι αρκετή ώστε να τον προστατέψει και να του παρέχει μια σημαντική θέση στην ιεραρχία. Τα παιχνίδια αυτά έχουν ως στόχο την ανάδειξη του ανταγωνισμού και της βίας, ακόμη και την επιβεβαίωση του ανδρισμού, όπως ισχυρίζονται πολλοί παιδο-ψυχολόγοι.

«Επικεντρώνονται στη βία, στην επιθετικότητα και στον ανταγωνισμό, διεγείροντας και αναπαράγοντας εικόνες και πρακτικές ενός ηγεμονικού ανδρισμού και είναι κυρίως όπλα, οχήματα, υπερήρωες ή φιγούρες δράσης», δηλώνει η Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τ΄αγόρια δεν κλαίνε. Ούτε οι κούκλες τους. Facebook Twitter
Τα παιχνίδια με ήρωες δράσης δημιουργούνται με γνώμονα αυτή ακριβώς την πεποίθηση για την ισχυρή εικόνα του άνδρα και τη μυϊκή δύναμη που είναι αρκετή ώστε να τον προστατέψει και να του παρέχει μια σημαντική θέση στην ιεραρχία.

Τα στερεότυπα που επιβιώνουν από τις βιομηχανίες παραγωγής παιχνιδιών, δημιουργούν εικόνες- πρότυπα ακόμη και για τα μικρά κορίτσια, που οφείλουν να ταυτιστούν με τους κανόνες ομορφιάς και τις συγκεκριμένες αναλογίες. Ωστόσο, χρειάζονται την προστασία από τους υπερ- ήρωες που με διάφορα συμπληρωματικά εργαλεία, όπως όπλα, συγκεκριμένες στολές, θα τις υπερασπιστούν.

Τα μηνύματα τύπου "σκοτώνω" ή "νικώ τους αντιπάλους μου" που αναγράφονται στις πολύχρωμες συσκευασίες των παιχνιδιών αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο των παιδιών ήδη από τις μικρές ηλικίες. Αποτελεί, λοιπόν, ένα από τα βασικά στοιχεία που δομούν τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών στο μέλλον και κατ'επέκταση τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα εξελιχθούν στην κοινωνική πραγματικότητα.

Η κοινωνία, παρόλα αυτά, δεν δείχνει να αντιδρά και αντιθέτως, ενθαρρύνει αυτές τις συμπεριφορές «διδάσκοντας στα αγόρια τη βία», όπως αναφέρει η Δ. Κογκίδου. Από πολύ μικρά τα αγόρια εθίζονται σε τέτοιες εικόνες οι οποίες σε συνδυασμό με τις άτυπες απαγορεύσεις που περικλείουν την ανδρική φύση, όπως ότι δεν πρέπει να κλαίνε, δημιουργούν την ολοκληρωμένη εικόνα που οφείλουν αυτά να ακολουθήσουν σε όλη τους την πορεία.

Τ΄αγόρια δεν κλαίνε. Ούτε οι κούκλες τους. Facebook Twitter
Το μοναδικό που μπορούν οι γονείς να κάνουν ως αντίδραση σε αυτή την τάση είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά να παίζουν με διάφορα παιχνίδια, και όχι με συγκεκριμένες κατηγορίες.

Η επιθετικότητα είναι μια από τις λύσεις που επιλέγουν πολλά αγόρια ώστε να ανταπεξέλθουν στο πρότυπο. Ωστόσο, η λύση δεν είναι η απαγόρευση των παιχνιδιών, σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ. Το μοναδικό που μπορούν οι γονείς να κάνουν ως αντίδραση σε αυτή την τάση είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά να παίζουν με διάφορα παιχνίδια, και όχι με συγκεκριμένες κατηγορίες.

«Η προσπάθειά μας δεν είναι να καταργηθούν τα παιχνίδια για αγόρια και κορίτσια, αλλά να δοθεί το μήνυμα στα παιδιά, ότι όλες οι δυνατότητες και επιλογές είναι ανοιχτές και να πιεστεί η βιομηχανία να παράγει περισσότερα ουδέτερα ως προς το φύλο παιχνίδια». Οι βιομηχανίες θα πρέπει να δημιουργήσουν περισσότερο ουδέτερα παιχνίδια αφήνοντας τα παιδιά να εκδηλώνουν ελεύθερα τις δεξιότητές τους, όπως διευκρινίζει η κ. Κογκίδου.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ που εξετάζει ένα "παράδοξο" της υποκουλτούρας ίσως να αποτελούσε "σοκαριστικό" για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο απενοχοποίησης των παιχνιδιών αυτής της κατηγορίας (έντονα προσσανατολισμένα σε φύλο) και των παικτών τους. part1 https://www.youtube.com/watch?v=t2EOfhvvURY&list=UUeGGpOehPGG7vQMUVc7tG8Q&feature=iv&src_vid=e4rbTg1i7rs&annotation_id=annotation_3636494513 και part2 https://www.youtube.com/watch?v=e4rbTg1i7rs νομίζω πως έχει ενδιαφέρον να τα δει κανείς, ειδικά γονείς, γιατί εκτός από το να σου βγει το παιδί, "λιμενεργάτης" ή "νεράϊδα" μπορεί να βγει και "κομπιουτεράς με αδυναμία στα πόνυ" (πόσα στερεότυπα σε μια φράση, με σιχάθηκα)