Global Footprint Network: ζούμε εις βάρος των παιδιών μας

Global Footprint Network: ζούμε εις βάρος των παιδιών μας Facebook Twitter
1
Global Footprint Network: ζούμε εις βάρος των παιδιών μας Facebook Twitter

Ας υποθέσουμε ότι οι πόροι που διαθέτει ο πλανήτης για να συντηρήσει την ανθρωπότητα καταγράφονται σε έναν ετήσιο προϋπολογισμό. Στις 19 Αυγούστου, αυτοί οι πόροι εξαντλήθηκαν.

Η ανθρωπότητα θα ζει, μέχρι το τέλος του έτους, με «οικολογικό έλλειμμα», άρα εις βάρος των επόμενων γενεών.
Αυτό υποστηρίζει η οργάνωση Global Footprint Network, ΜΚΟ που καταγράφει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον και αναζητά λύσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο επιστημονικός διευθυντής της οικολογικής οργάνωσης WWF, Κριστόφ Ροτιριέ, εξηγεί τι σημαίνει «οικολογικό έλλειμμα»:

«Από σήμερα, ξοδεύουμε περισσότερα από όσα έχουμε διαθέσιμα.

Συγκεκριμένα, διαθέσιμα είναι οι φυσικοί πόροι που παράγει ο πλανήτης: νερό, καλλιεργήσιμη γη, δάση, ψάρια, όλα όσα είναι απαραίτητα για τη συντήρηση της ζωής. Επίσης, όσα μπορεί να απορροφήσει η γη: δηλαδή απορρίμματα, διοξείδιο του άνθρακα, μέρος μόνο του οποίου απορροφάται από δάση και ωκεανούς. Από σήμερα, λοιπόν, δημιουργούμε «οικολογικό χρέος» και συγκεντρώνουμε απόβλητα που δεν μπορεί να απορροφήσει ο πλανήτης.»

Στις πιο «σπάταλες» οικολογικά χώρες, ξεχωρίζουν καταρχήν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που καταναλώνουν πάνω από 12 φορές τους πόρους που διαθέτουν.

Ακολουθούν Ιαπωνία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ευρώπη, πιο «απρόσκεκτη» εμφανίζεται η Ιταλία. Ακολουθούν Ελβετία, Μ. Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης, η Ελλάδα καταναλώνει τριπλάσιους πόρους από όσους διαθέτει.

Η Global Footprint Network ανακοινώνει, κάθε χρόνο, την Ημέρα «Υπέρβασης των Πόρων της Γης» (Earth Overshoot Day).

Φέτος, είναι η 19η Αυγούστου, μία ημέρα νωρίτερα από πέρυσι.

Το 1986, η αντίστοιχη Ημέρα «Υπέρβασης των Πόρων της Γης» ήταν η 31η Δεκεμβρίου.

Το 72% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες που αντιμετωπίζουν τόσο οικολογικά προβλήματα όσο και εκτεταμένη φτώχεια. Δύο δισεκατομμύρια κάτοικοι αυτών των χωρών δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Οργάνωσης, με τους παρόντες ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης, μέχρι τα μέσα του αιώνα, η ανθρωπότητα θα χρειάζεται τρεις πλανήτες για να συντηρηθεί.

Τα αυξανόμενα «οικολογικά χρέη» θα έρθουν να μας χτυπήσουν την πόρτα με τη μορφή «χρεολυσίων»: αποψίλωση δασών, έλλειψη πόσιμου νερού, διάβρωση εδάφους, αφανισμός βιοποικιλότητας και συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα που αναπνέουμε. Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες και καμία χώρα, ούτε οι πιο πλούσιες, δε θα είναι ασφαλής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα στο #oshoot.

footprintnetwork.org

wwf.fr

Πηγή: euronews

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια