H No1 παγίδα στην οποία πέφτουν τα ζευγάρια μακροχρόνιων σχέσεων

H No1 παγίδα στην οποία πέφτουν τα ζευγάρια μακροχρόνιων σχέσεων Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Στις μακροχρόνιες σχέσεις, είναι πολύ συνηθισμένο οι άνθρωποι να συνδέουν τη δυστυχία τους με τις πράξεις του συντρόφου τους. Για παράδειγμα, σκέφτονται πως: «αν ο σύντροφός μου μου έστελνε μήνυμα κάθε πρωί, θα ανησυχούσα λιγότερο» ή «αν ο σύντροφός μου ήθελε να ταξιδεύει περισσότερο, θα ένιωθα μεγαλύτερη χαρά μέσα στη σχέση».

Αλλά αυτά τα συναισθήματα του ανεκπλήρωτου και της δυσαρέσκειας μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τον/τη σύντροφο, όπως αναφέρει η Lisa Marie Bobby, ψυχολόγος και ιδρύτρια του Growing Self Counseling & Coaching στο Ντένβερ.

«Βλέπω πολύ συχνά ανθρώπους να χρησιμοποιούν λανθασμένη λογική όταν πρόκειται για τις σχέσεις τους», λέει η Bobby. «Αυτό που νιώθουν συνήθως οφείλεται σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα».

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ένα άτομο στο να ζητήσει από τον σύντροφό του να αλλάξει κάποιες συμπεριφορές σε μια προσπάθεια να μετριάσει το δικό του σχεσιακό άγχος. Αυτό δεν είναι μόνο άδικο για το ταίρι μας, αλλά δεν έχει και το απαιτούμενο αποτέλεσμα.

Αντί να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να αλλάξει, η Lisa Marie Bobby προτείνει να κάνετε μια ερώτηση στον εαυτό σας: «Τι συμβαίνει με μένα, με τον τρόπο σκέψης μου, τις βασικές πεποιθήσεις μου, τη διαχείριση που κάνω στα συναισθήματά μου, που με κάνει να νιώθω έτσι ενώ ο γάμος μου είναι μία χαρά;».

Η παγίδα της «λανθασμένης λογικής»

Ας υποθέσουμε ότι ο σύντροφός σας περνά πολύ χρόνο στη δουλειά και με τους φίλους του. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε παραμελημένοι και να λέτε στον εαυτό σας ότι αν περνούσε περισσότερο χρόνο μαζί σας, θα ήσασταν πιο ευτυχισμένοι. Αυτό, λέει η ψυχολόγος, είναι η παγίδα της «λανθασμένης λογικής».

«Η λανθασμένη λογική μας λέει "αν ήμουν με διαφορετικό άτομο δεν θα ένιωθα πια εγκαταλελειμμένος"», λέει η Bobby. «Σύμφωνα με την εμπειρία μου, θα νιώθατε εντελώς εγκαταλελειμμένοι. Θα ήταν απλώς για διαφορετικούς λόγους».

Η προσπάθεια να αλλάξετε τη δική σας συναισθηματική κατάσταση ελέγχοντας τη συμπεριφορά του συντρόφου σας δεν πρόκειται να λειτουργήσει. «Όποτε οι άνθρωποι εξωτερικεύουν τον τρόπο που αισθάνονται, δημιουργείται αυτή η πραγματικά δύσκολη δυναμική όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να αλλάξουν την κατάστασή τους με σκοπό να αλλάξουν τη δική τους συναισθηματική εμπειρία», λέει η Lisa Marie Bobby.

Αλλά ένας σύντροφος δεν είναι εκεί για να ρυθμίσει τα συναισθήματά σας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε ποιες ενέργειες μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι και να μην επιβαρύνετε τον σύντροφό σας με αυτόν τον κοπιαστικό τρόπο.

Με πληροφορίες από CNBC

Σχέσεις
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα απιστία: Το WhatsApp, τα social media και οι «γκρίζες ζώνες» στις σύγχρονες σχέσεις

Σχέσεις / Η νέα απιστία: Το WhatsApp, τα social media και οι «γκρίζες ζώνες» στις σύγχρονες σχέσεις

Ενώ οι γυναίκες τείνουν να θεωρούν οποιαδήποτε συναισθηματική οικειότητα ως απιστία, οι άνδρες συχνά αρνούνται ότι υπήρξε απιστία μέχρι να υπάρξει σεξουαλική σχέση. Στη νέα συνθήκη της απιστίας όμως, οι σχέσεις δεν χρειάζεται να είναι σεξουαλικές.
THE LIFO TEAM
ΑΠΟΧΗ

Σχέσεις / «Είσαι 30 χρονών και δεν έχεις κάνει ακόμα σεξ;» - Τέσσερις Αθηναίοι μιλάνε ανοιχτά για αυτό το ταμπού

Τέσσερις νέοι, άνω των 25 ετών, εξηγούν γιατί απέχουν από το σεξ, περιγράφουν τις κοινωνικές πιέσεις και τις συναισθηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Σχέσεις / «Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Με τη σκόνη της Ημέρα του Πατέρα να έχει πέσει, έξι άνθρωποι της διπλανής πόρτας μιλούν για την άλλη όψη της πατρότητας: τη δυσάρεστη κατάσταση του να σε μεγαλώνει ένας -ας το πούμε όπως είναι- μαλάκας.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ