Διονυσιακοί χοροί στα πανηγύρια του Αυγούστου

Διονυσιακοί χοροί στα πανηγύρια του Αυγούστου Facebook Twitter
Το πανηγύρι δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι μυσταγωγία. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ του Αυγούστου είναι πανηγύρια προς τιμήν της Παναγίας. Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας και όπου και να βρεθείς, στη νησιωτική χώρα ή στη στεριά, σε μεγάλες πόλεις ή σε χωριά, είναι αδύνατο να μην πετύχεις ένα πανηγύρι σε κάποια εκκλησία ή ξωκλήσι.

Η Παναγία έχει περισσότερα από 300 επωνυμίες, τοπικά ονόματα που της έχουν δώσει οι πιστοί, και υπάρχουν αμέτρητοι ναοί αφιερωμένοι σε αυτήν, ενώ σε κάθε περιοχή οι ντόπιοι γιορτάζουν τη μνήμη της με τον δικό τους τρόπο.

Το πανηγύρι δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι μυσταγωγία, είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν άνθρωποι που ζουν μακριά και δεν βλέπονται συχνά, είναι τραπεζώματα και ντόπια γαστρονομία και κρασί, είναι χοροί κυκλωτικοί που παραμένουν ίδιοι εδώ και χιλιάδες χρόνια, με ρίζες από τις διονυσιακές γιορτές και τα μυστήρια.

Μόνο η Στερεά Ελλάδα έχει πάνω από σαράντα πανηγύρια τον Αύγουστο σε μονές και μοναστήρια.

Υπάρχουν ξακουστά πανηγύρια, όπως της Παναγίας Σουμελά, της Παναγίας των Ποντίων στη Βέροια, το πανηγύρι στην Εκατονταπυλιανή στην Παροικία της Πάρου και της Παναγίας της Σπηλιανής της Νισύρου, που κρατάει μέχρι τα εννιάμερα, κι ακόμα στην Τήνο, όπου γίνεται λαϊκό προσκύνημα, στη Σέριφο, στην Αμοργό, στη Φολέγανδρο, στην Κάρπαθο, στην Κάσο, στην Ιθάκη, στην Αστυπάλαια, στην Ικαρία, στη Μύκονο, στο Κάτω Κουφονήσι, στην Τζια, στη Λέσβο ‒σε περισσότερα από ένα χωριά‒, στην Πάτμο, στην Κρήτη, στη Σιάτιστα με πρωταγωνιστές τους Καβαλάρηδες, σε όλη την Ήπειρο, στη Στερεά, παντού.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στις 23 Αυγούστου, υπάρχει και δεύτερος γύρος πανηγυριών σε όλη την Ελλάδα, πάλι προς τιμήν της Παναγίας, για να γιορταστούν τα εννιάμερα από την Κοίμησή της.

Είναι εκατοντάδες τα πανηγύρια του Αυγούστου, παραδοσιακά ή μεταλλαγμένα, με δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες, αλλά και διασημότητες της πίστας, παλιές και νέες, με χορούς ομαδικούς ή «με σειρά», με τοπικές σπεσιαλιτέ και κρασί ή με σουβλάκια και μπίρες ‒ ή ουίσκι.

Μόνο η Στερεά Ελλάδα έχει πάνω από σαράντα πανηγύρια τον Αύγουστο σε μονές και μοναστήρια. Μπορεί να έχουν εκσυγχρονιστεί και να μην έχουν διατηρήσει όλα τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, αλλά παντού θα βρεις την πανάρχαια διονυσιακή ατμόσφαιρα, ακόμα και στη διασκευή του «Madame», και είναι μια ευκαιρία για ξεφάντωμα και γλέντι μέχρι πρωίας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ