Η ελαφρά Μέση Ανατολή

Η ελαφρά Μέση Ανατολή Facebook Twitter
0

Το Μπαχρέιν περιγράφεται μερικές φορές ως η Ελαφρά Μέση Ανατολή (Middle East Lite). Αυτή είναι και στην πραγματικότητα η αίσθηση που σου δημιουργεί η χώρα με το που φθάνεις στην πρωτεύουσα Μανάμα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο Κήπος της Εδέμ και όντως είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά με τις μεγάλες δόσεις πολυτέλειας. Είναι άλλωστε το πρώτο κράτος του Περσικού Κόλπου που ανακαλύφθηκε το πετρέλαιο!

Η χώρα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 33 νησιών γύρω από την ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαναρχαίοι πολιτισμοί, ενώ πιστεύεται ότι πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια νομάδες ταξίδεψαν πέρα από την έρημο του Μπαχρέιν. Το 323 π.Χ. μάλιστα λέγεται ότι δύο πλοία του Μεγάλου Αλέξανδρου έφτασαν στη χώρα, ανοίγοντας νέες εμπορικές οδούς. Αποτέλεσμα ήταν η περιοχή να δεχθεί πολύ ισχυρή ελληνική επιρροή, ώστε τοΝτίλμουν να μετονομαστεί σε Τύλος! Αρκετά όμως με την ιστορία.

Το Μπαχρέιν καλύτερα να μην το επισκεφθείτε τους καλοκαιρινούς μήνες, καθότι η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει έως και τους 48ºC. Προτιμότερο είναι να επιλέξετε τους φθινοπωρινούς μήνες που το κλίμα θυμίζει μεσογειακό καλοκαίρι και οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν οικονομικές προσφορές. Επίσης, χρήσιμο είναι να λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για low budget προορισμό, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαμονή. Τα υπόλοιπα είναι σχετικά κοντά στα ελληνικά δεδομένα - τηρουμένων των αναλογιών. Το δηνάριο του Μπαχρέιν είναι άλλωστε πολύ υψηλό σε τιμή νόμισμα.

Στοπαζάρι της Μανάμα συναντά κανείς όλα τα αγαθά. Ηλεκτρονικά ήδη και γυναικεία ρούχα, αλλά και πολλά παραδοσιακά προϊόντα. Ακολουθήστε τις έντονες ευωδιές των μπαχαρικών για να οδηγηθείτε σε ένα σουκ, το οποίο διαθέτει εκατοντάδες είδη μπαχαρικών. Υπάρχει επίσης και πολύ γνωστό σουκ κοσμημάτων. Τα δρομάκια γύρω από το παζάρι οδηγούν σε γραφικές γειτονιές. Όλα αυτά συμβαίνουν στην παλιά πόλη. Υπάρχει όμως και η νέα πόλη με ουρανοξύστες, ουρανοξύστες, ουρανοξύστες. Μιλώντας με ντόπιους μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο ανοικοδόμησης του Μπαχρέιν κατά το πρότυπο του Ντουμπάι. Γίνονται συνεχώς επιχωματώσεις και σχεδιάζονται τρελά κτίρια.

ΟMichael Jackson, η Shakiraκαι άλλοι γνωστοί του jet set έχουν αγοράσει πολυτελείς κατοικίες στο Μπαχρέιν. Παραδόξως, η ραπ και η hip hop είναι πολύ δημοφιλείς μουσικές μεταξύ της νεολαίας του Μπαχρέιν. Υπάρχουν αρκετά κλαμπάκια που φιλοξενούν κατά καιρούς διάσημους ξένους DJs. Αξιοσημείωτη είναι και η ετήσια φιλοξενία του αγώνα της Φόρμουλα 1 (F1 Bahrain).

Το Μπαχρέιν θεωρείται επίσης το λούνα παρκ του Περσικού. Ενώνεται με γέφυρα 40 περίπου χιλιομέτρων με τη Σαουδική Αραβία, την οποία διασχίζουν καθημερινά διψασμένοι για αλκοόλ Άραβες (είναι γνωστό ότι στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται το αλκοόλ). Οι κάτοικοι του Μπαχρέιν είναι σαφώς πιο απελευθερωμένοι. Είναι μια αραβική χώρα που αναμειγνύει τη σύγχρονη υποδομή με την καθορισμένη ταυτότητα του Περσικού Κόλπου. Την αραβική ταυτότητα με τα περσικά στοιχεία. Αυτή η μοναδική του ταυτότητα σημαίνει ότι το Μπαχρέιν είναι γενικά πιο φιλελεύθερο από τους γείτονές του. Ενώ το Ισλάμ είναι η κύρια θρησκεία, οι κάτοικοι του Μπαχρέιν είναι γνωστοί για την ανοχή στους. Απόδειξη το γεγονός ότι συνυπάρχουν παράλληλα με ταμουσουλμανικά τεμένη, χριστιανικές εκκλησίες, ινδικοί ναοί και εβραϊκές συναγωγές.

Ένα πράγμα που μας κάνει απίστευτη εντύπωση είναι ότι ενώ οι μοναχικές παραλίες είναι φανταστικές, με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά, κανείς δεν κάνει μπάνιο. Όλοι φαίνεται να προτιμούν τις οργανωμένες παραλίες των μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και οι περισσότεροι ντόπιοι διαθέτουν πισίνα στο σπίτι τους. Όταν ρωτήσαμε γιατί δεν βουτάνε στη θάλασσα, μας απάντησαν ότι δεν είναι καθαρή. Δεν μας φάνηκε βρώμικη αλλά δεν ρισκάραμε και να βουτήξουμε.

Έξω από τη Μανάμα υπάρχουν διάφορα μικρά χωριουδάκια και η δόμηση όλης της χώρας σταματά στην κυριολεξία εκεί, γιατί από εκεί και έπειτα υπάρχει μόνο έρημος. Μια βόλτα που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι να πάρετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και να φτάσετε μέχρι το Δέντρο της Ζωής. Πρόκειται για ένα mesquiteπου θεωρείται θαύμα της φύσης, καθώς επιζεί εδώ και 400 χρόνια στην έρημο, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα η πηγή νερού που το θρέφει.

TIPS

Αξιοθέατα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Το εθνικό μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο μοντέρνο κτίριο και περιέχει σπάνια εκθέματα. Καλύπτει ιστορία 7.000 ετών με δείγματα πολιτισμού από όλες τις περιόδους της χώρας.

BEIT AL QUR'AN Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό κέντρο και μουσείο μαζί. Το βασικό έκθεμά του είναι μια τεράστια συλλογή Κορανίων που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα και μετά, γραμμένα καλλιγραφικά - μια βασική πτυχή της ισλαμικής κουλτούρας. Θα χρειαστείτε μεγεθυντικό φακό για να διαβάσετε τους στίχους του Κορανίου, που είναι σκαλισμένοι σε κόκκους ρυζιού!

ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΜΑ Βασικά είδη εδώ είναι τα ηλεκτρονικά και τα γυναικεία ενδύματα, αλλά με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα. Αξίζει μια βόλτα στα γύρω από το παζάρι δρομάκια για να θαυμάστε τη γραφικότητά τους και να μπείτε στο κλίμα της ζωής.

ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ AL-FATIH Από τα λίγα τζαμιά που είναι ανοιχτά και σε μη μουσουλμάνους. Η χωρητικότητά του είναι 700 άτομα και αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο στη χώρα.

ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ AL-AREEN Σε αυτό το μικρό πάρκο μπορείτε να δείτε σπάνια είδη άγριων ζώων - ένα από αυτά είναι και η αραβική αντιλόπη, καθώς επίσης και οι ζέβρες αλλά και ζώα που έχουν μεταφερθεί εδώ από άλλες χώρες.

ΝΑΟΣ ΤΩΝ BARBAR Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών ναών του 2ου και 3ου π.Χ. αιώνα που είναι αφιερωμένοι στον Ένκι, το θεό της σοφίας και των γλυκών νερών κάτω από τη γη.

ΚΑΣΤΡΟ QAL'AT AL-BAHRAIN Γνωστό και ως φρούριο των Πορτογάλων, αποτελεί το κυριότερο αρχαιολογικό μνημείο της χώρας. Κάτω από το φρούριο ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1950 πόλεις θαμμένες η μια κάτω από την άλλη. Συνολικά ανακαλύφθηκαν επτά στρώματα αρχαιολογικών ευρημάτων και το παλαιότερο από αυτά χρονολογείται κατά το 2800 π.Χ.

Παράξενα - χρήσιμα

Παρά την ανάπτυξη της χώρας και τη μεγάλη έλευση τουριστών, κάποια πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν. Οι ντόπιες γυναίκες είναι ντυμένες από την κορυφή ως τα νύχια, ειδικά στα χωριά των μικρότερων νησιών. Είναι προτιμότερο να φορέσετε μακριές φούστες και ολόσωμο μαγιό.

Οι ντόπιοι μιλάνε άπταιστα αγγλικά, γι' αυτό δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να συνεννοηθείτε μαζί τους.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μυρωδάτο αραβικό καφέ, τον παραδοσιακό μπακλαβά και το σαούρμα, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι με αρνί ή κοτόπουλο και αραβική πίτα βέβαια.

Αποφύγετε να επισκεφθείτε τη χώρα κατά το Ραμαζάνι, οπότε οι ρυθμοί είναι πολύ πεσμένοι, αλλά και κατά το προσκύνημα στη Μέκκα. Κατά τη διάρκειά του η χώρα κατακλύζεται από τουρίστες, κυρίως νιόπαντρους από τις γύρω χώρες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ