Καλοκαίρι σε βουνά και φαράγγια, για όσους δεν αντέχουν τη ζέστη και τον θόρυβο των νησιών

ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Facebook Twitter
Η Ελλάδα έχει περισσότερα βουνά και δάση απ’ όσα μπορείς να φανταστείς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

Ελληνικό καλοκαίρι για τον περισσότερο κόσμο σημαίνει νησί, παραλία και θάλασσα (και επίσης συνωστισμός και πολλή φασαρία), αλλά η Ελλάδα έχει περισσότερα βουνά και δάση απ’ όσα μπορείς να φανταστείς, που προσφέρονται για εκδρομές σε μια πανέμορφη φύση με όλη την παλέτα του πράσινου, σκιές, νερά, δροσιά και αρώματα δάσους, αλλά και εικόνες που είναι μοναδικές. Η Ελλάδα είναι χώρα ορεινή και δύσβατη, έχει εκατοντάδες βουνά με χιλιάδες κορυφές που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της.

Οι πεδινές εκτάσεις που είναι κατάλληλες για καλλιέργεια δεν υπερβαίνουν το 25-30%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 35% του συνολικού εδάφους, που θεωρείται ορεινό, βρίσκεται σε υψόμετρο από 200 έως 600 μ., ενώ το 31% από 600 μ. και πάνω. Μέσα σε ένα τέτοιο ορεινό ανάγλυφο, η Ελλάδα έχει 413 βουνά με υψόμετρο πάνω από 1.000 μ. Από αυτά, 53 βουνά είναι πάνω από 2.000 μ., 138 βουνά μεταξύ 1.500 και 2.000 μ. και 222 βουνά μεταξύ 1.000 και 1.500 μ. Από 500 έως 1.000 μ. είναι 448 βουνά, ανεβάζοντας τον αριθμό των βουνών που είναι πάνω από 500 μ. σε 860. 

Οι πιο εντυπωσιακές διαδρομές σε ορεινή περιοχή που μπορεί να κάνει κανείς είναι ανάμεσα στα φαράγγια, συχνά περπατώντας μέσα στο νερό, με συγκλονιστικά τοπία, μικρές λίμνες, καταρράκτες, φυτά και ζώα που δεν συναντάς πουθενά αλλού – η διαδρομή καταλήγει σχεδόν πάντα σε μια έκπληξη

Οι πιο εντυπωσιακές διαδρομές σε ορεινή περιοχή που μπορεί να κάνει κανείς είναι ανάμεσα στα φαράγγια, συχνά περπατώντας μέσα στο νερό, με συγκλονιστικά τοπία, μικρές λίμνες, καταρράκτες, φυτά και ζώα που δεν συναντάς πουθενά αλλού – η διαδρομή καταλήγει σχεδόν πάντα σε μια έκπληξη.

Παράδειγμα αποτελεί το Πανταβρέχει στο Καρπενήσι, ένας εντυπωσιακός φυσικός σχηματισμός από ρυάκια που συναντιούνται με τον Κρικελοπόταμο και δημιουργούν μια μόνιμη βροχή μέσα στο φαράγγι. Μπορεί να πρέπει να διασχίσεις το πιο μεγάλο μέρος του φαραγγιού με το νερό να σε φτάνει μέχρι το στήθος, αλλά η διαδρομή σε αποζημιώνει με το παραπάνω.

Η Ευρυτανία και η Στερεά Ελλάδα, γενικά, έχουν αρκετά φαράγγια, με διαφορετικά φυσικά τοπία και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας όσον αφορά τη μετακίνηση, αλλά και διαφορετικής θερμοκρασίας νερά (κάποια παγωμένα), στα οποία μπορείς να κολυμπήσεις, όπως το φαράγγι του Βόθωνα, ένα από τα ωραιότερα και δυσκολότερα για διάσχιση της Ευρυτανίας με εννέα καταρράκτες που φτάνουν έως και τα 30 μέτρα, το μικρό Φαράγγι της Βινιανής, το Φαράγγι Κρέντη, που τερματίζει στη θέση Φτερόλακκα, το Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς, που είναι αρκετά εύκολο και έχει γεφυράκια, καταρράκτη δέκα μέτρων και γούρνες για να κολυμπήσεις. Ο νομός Φθιώτιδας έχει δεκαπέντε φαράγγια, με το Φαράγγι Μέγα Ρέμα να ξεχωρίζει, τσουλήθρες και λίμνη για βουτιές. 

Στην Πελοπόννησο τα φαράγγια του Πάρνωνα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Από το γραφικό χωριό της Σίταινας ξεκινάει το Φαράγγι του Λούλουγκα που δημιουργείται από τη συγκέντρωση των νερών του ποταμού Βρασιάτη και θεωρείται από τα εντυπωσιακότερα στην Ελλάδα.

Η διαδρομή είναι απολαυστική, με μικρές λίμνες και καταρράκτες ανάμεσα στην οργιώδη βλάστηση, εντυπωσιακές σπηλιές, όπως αυτή του Καραχάλιου και του Καλιοτζή, και έναν τεράστιο καταρράκτη, τα νερά του οποίου πέφτουν από ύψος 30-40 μέτρων.

Το Φαράγγι Λούλουγκα ενώνεται στη συνέχεια με το Φαράγγι της Κουτουπούς, κοντά στην Καστάνιτσα, κι έπειτα συναντά τα φαράγγια της Μαζιάς, κοντά στον Πραστό, και των Σπηλακίων, για να καταλήξει στο Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT