Paths of Greece: Μια ομάδα ανοίγει τα μονοπάτια που ακολουθούμε για να γνωρίσουμε έναν τόπο

Paths of Greece: Μια ομάδα ανοίγει τα μονοπάτια που ακολουθούμε για να γνωρίσουμε έναν τόπο Facebook Twitter
0

Πριν από 11 χρόνια λίγα μονοπάτια ανά την Ελλάδα βρισκόντουσαν σε καλή κατάσταση, αυτά ήταν τα πιο «διάσημα», όπως το φαράγγι της Σαμαριάς, ή τα ορειβατικά που όμως δεν θεωρούνται πάντα περιηγητικά. Η σήμανση - όπου αυτή υπήρχε - ήταν συνήθως μόνο στα ελληνικά, και γενικά, οι διαθέσιμες πληροφορίες γι’ αυτά ήταν ελάχιστες ή ανύπαρκτες.

Η Ελλάδα κρύβει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μονοπατιών ξεχασμένα από τον χρόνο. Αυτά τα μονοπάτια αποτελούσαν το παλιό οδικό δίκτυο πριν την έλευση του αυτοκινήτου, ήταν ο τρόπος για να μετακινηθεί κανείς από το χωριό προς το χωράφι, την πόλη, το λιμάνι, το ξωκλήσι. Κάποια από αυτά τα μονοπάτια είναι αρχαία, παρουσιάζουν πολιτισμικό και ιδιαίτερο φυσικό πλούτο σε κάθε βήμα.

«Θα έλεγα πως σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας βρίσκουμε ενδιαφέροντα μονοπάτια. Οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας - ακόμη και σήμερα - δεν τα έχουν εκμεταλλευτεί». Η Paths of Greece γεννήθηκε το 2010 από τον Φοίβο Τσαραβόπουλο «από την ανάγκη που είχα να δείξω σε επισκέπτες τις ομορφιές των Κυθήρων, χωρίς να απαιτείται η φυσική μου παρουσία κάθε φορά. Ένα καλά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών, θα έδινε τη δυνατότητα σε επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τη φύση και τον πολιτισμό του, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα κάποιος ξεναγός». Μετά τα Κύθηρα τα οποία πήραν μεγάλη προβολή με αυτή την κίνηση ακολούθησαν κι άλλες περιοχές. «Η ζήτηση για μονοπάτια αυξήθηκε, κι έτσι, στα τέλη του 2015, μαζί με φίλους και γνωστούς αποφασίσαμε η μικρή ατομική επιχείρηση Paths of Greece να μετατραπεί σε ΚοινΣΕπ. Σήμερα, 10 και πλέον χρόνια μετά τα πρώτα μας βήματα, είμαστε τρεις εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, ένας με ημιαπασχόληση και πολλοί μόνιμοι και σταθεροί εξωτερικοί συνεργάτες».

Βλέπουμε εικόνες από τοπία που δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μέσω περπατήματος να τα προσεγγίσουμε. Συναντάμε ντόπιους σε γαϊδουράκια που  επιστρέφουν από το μποστάνι τους με ζαρζαβατικά ή με το κοπάδι τους από το βουνό. Βλέπουμε άλλους πεζοπόρους και τους χαιρετάμε. Με άλλα λόγια, ανοίγει η ψυχή μας. Και όταν γίνεται αυτό μας ανοίγεται και ο τόπος που επισκεπτόμαστε

Η καινοτομία της Paths of Greece είναι ότι ασχολείται με τα μονοπάτια από το Α έως το Ω: Από την ανίχνευση των παλιών, ξεχασμένων μονοπατιών, την οργάνωσή τους σε δίκτυο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπορικού κοινού, τη βελτίωση της βατότητάς τους, τη σήμανσή τους με διεθνείς προδιαγραφές μέχρι την προβολή τους με τη δημιουργία ταυτότητας, ιστοσελίδας, εφαρμογής, χάρτη, φυλλαδίου, με τη συμμετοχή της σε εκθέσεις πεζοπορικού τουρισμού στο εξωτερικό. «Σε κάθε στάδιο από αυτά εμπλέκουμε την τοπική κοινωνία, πάντα προσπαθούμε να δημιουργηθεί μια μαγιά ανθρώπων που θα διαχειριστούν τα μονοπάτια σε βάθος χρόνου».

Paths of Greece: Μια ομάδα ανοίγει τα μονοπάτια που ακολουθούμε για να γνωρίσουμε έναν τόπο Facebook Twitter
Κατηφορίζοντας στην Τήνο με θέα το Αιγαίο Πέλαγος, σε παλιό, μαρμαρόστρωτο μονοπάτι.
 

Τελευταία γνωρίζω συνέχεια κόσμο που διαμορφώνει το πρόγραμμα των διακοπών του αναλόγως με τα μονοπάτια που διαθέτει ένα νησί. Η (σταθερά μεγάλη) παρέα μας στη μικρή Δονούσα χωρίζεται σε εκείνους που φωτογραφίζουν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και σε εκείνους που δεν τα αποθηκεύουν ποτέ. Αυτοί οι δεύτεροι αφηγούνται τη διαδρομή που ακολούθησαν περπατώντας μέχρι το σημείο του ραντεβού μας, περιγράφουν μια θέα που οι υπόλοιποι δεν είδαν. «Είναι σαφής και πολύ μεγάλη η αλλαγή που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία σχετικά με την ανάπτυξή της ως πεζοπορικό προορισμό. Οι περιοχές που από νωρίς ξεκίνησαν να οργανώνουν τα μονοπάτια τους όπως η Σίφνος, τα Κύθηρα, η Άνδρος, το Μαίναλο κ.ά. έχουν δει τα οφέλη από την αύξηση των επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται κυρίως εκτός της υψηλής καλοκαιρινής περιόδου, είναι ποιοτικοί επισκέπτες και αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο πεζοπόρου από το εξωτερικό που γράφει στο Tripadvisor: “Μείναμε περισσότερες μέρες για τα μονοπάτια, του χρόνου θα επιστρέψουμε στη Σίφνο χάρη σε αυτά . Στα καταλύματα και στις ταβέρνες όλοι λένε ότι τα μονοπάτια βοήθησαν πολύ το νησί”».

Με την καταγραφή που κάνει για τη διαμόρφωση του δικτύου μονοπατιών σε έναν τόπο, η Paths of Greece διασώζει μνήμες που καθώς οι άνθρωποι φεύγουν, χάνονται κι αυτές. «Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα δίκτυο αν δεν κάνουμε πολλές συνεντεύξεις με ντόπιους. Μας μιλούν για μονοπάτια που περπατούσαν ως παιδιά και συχνά δακρύζουν. Τα δάκρυά τους μετατρέπονται σε δάκρυα χαράς όταν τα μονοπάτια αυτά καθαριστούν και σηματοδοτηθούν. Οι ντόπιοι μας βοηθούν συνήθως στις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης, καθώς και σε όποια δράση προβολής μπορούν. Μας έχει τύχει να καθαρίσουμε μονοπάτι και να αρχίσει να χρησιμοποιείται πάλι από βοσκούς. Τις περισσότερες φορές όμως, όταν υπάρχει ανάγκη για έναν βοσκό να περνάει από μονοπάτι, το συντηρεί μόνος του».

Paths of Greece: Μια ομάδα ανοίγει τα μονοπάτια που ακολουθούμε για να γνωρίσουμε έναν τόπο Facebook Twitter
Αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα από την Αμοργό, κοντά στα Θολάρια.

Ένα μονοπάτι ξεκλειδώνει τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά ενός τόπου. Καθώς περπατάμε σε αυτό μυρίζουμε τον τόπο, τον ακούμε. Αντιλαμβανόμαστε τον μόχθο των παλαιότερων κατοίκων, όπως λέει ο Φοίβος Τσαραβόπουλος. «Βλέπουμε εικόνες από τοπία που δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μέσω περπατήματος να τα προσεγγίσουμε. Συναντάμε ντόπιους σε γαϊδουράκια που επιστρέφουν από το μποστάνι τους με ζαρζαβατικά ή με το κοπάδι τους από το βουνό. Βλέπουμε άλλους πεζοπόρους και τους χαιρετάμε. Με άλλα λόγια, ανοίγει η ψυχή μας. Και όταν γίνεται αυτό μας ανοίγεται και ο τόπος που επισκεπτόμαστε».  

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος αρχάριος στην πεζοπορία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα νησί με ανεπτυγμένο δίκτυο μονοπατιών. Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για να ακολουθήσει τις πρώτες του διαδρομές; Καταρχάς, θα πρέπει να βρει παρέα.  «Δεν περπατάμε ποτέ μόνοι, όχι μόνο για λόγους ασφάλειας, αλλά και για να μπορούμε να μοιραστούμε τα όσα όμορφα βλέπουμε. Ύστερα, θα πρέπει να επισκεφθεί την ιστοσελίδα των μονοπατιών (πχ. www.kytheratrails.gr), ή να κατεβάσει την σχετική εφαρμογή. Εκεί, μπορεί να βρει όλες τις λεπτομέρειες για τις διαδρομές, και να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα, με βάση κριτήρια όπως το συνολικό μήκος, ο χρόνος πεζοπορίας, ο βαθμός τεχνικής δυσκολίας, η συνολική ανάβαση. «Για έναν αρχάριο, μια διαδρομή δύο-τριών ωρών συνολικά, με μικρή τεχνική δυσκολία και με συνολική ανάβαση που να μην ξεπερνάει τα 150-200 μέτρα είναι ιδανική». Θα πρέπει να φροντίσει να αποφύγει την πολλή ζέστη. «Το καλοκαίρι μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. οι θερμοκρασίες είναι ιδιαιτέρως υψηλές και επικίνδυνες. Είναι σημαντικό να έχει άφθονο νερό, καλά παπούτσια (κι όχι παντόφλες, όπως βλέπουμε συχνά), καπέλο. Πρέπει να έχει μελετήσει τη διαδρομή στον χάρτη ώστε να γνωρίζει πού θα φτάσει και πώς θα επιστρέψει από το σημείο τερματισμού σε περίπτωση που η πορεία δεν είναι κυκλική. Και όπως είπαμε, η καλή παρέα είναι απαραίτητη».

Paths of Greece: Μια ομάδα ανοίγει τα μονοπάτια που ακολουθούμε για να γνωρίσουμε έναν τόπο Facebook Twitter
Περπατώντας σε δάσος, σε μονοπάτι που μόλις καθαρίστηκε, στο Λέχοβο Φλώρινας, μέρος του δικτύου "Paths of Peace".
Paths of Greece: Μια ομάδα ανοίγει τα μονοπάτια που ακολουθούμε για να γνωρίσουμε έναν τόπο Facebook Twitter
Το αρχαίο μονοπάτι που ένωνε την Χώρα της Τήνου με το κάστρο Ξώμπουργο, μέρος του δικτύου "Tinos Trails".
Paths of Greece: Μια ομάδα ανοίγει τα μονοπάτια που ακολουθούμε για να γνωρίσουμε έναν τόπο Facebook Twitter
Περπατώντας σε χαμένα αγροτικά τοπία των Κυθήρων, σε μονοπάτι που ήταν ξεχασμένο για χρόνια και συντηρήθηκε για το δίκτυο "Kythera Trails".
Paths of Greece: Μια ομάδα ανοίγει τα μονοπάτια που ακολουθούμε για να γνωρίσουμε έναν τόπο Facebook Twitter
Μεταφέροντας πινακίδες για τη σήμανση μονοπατιών της Σίφνου, σε συνεργασία με ντόπιους, για το δίκτυο "Sifnos Trails".
Paths of Greece: Μια ομάδα ανοίγει τα μονοπάτια που ακολουθούμε για να γνωρίσουμε έναν τόπο Facebook Twitter
Η πεζοπορία είναι ακόμη καλύτερη με παρέα! Εδώ, στα μονοπάτια της Σίφνου την Άνοιξη.
Paths of Greece: Μια ομάδα ανοίγει τα μονοπάτια που ακολουθούμε για να γνωρίσουμε έναν τόπο Facebook Twitter
Διαδρομές υπό σκιά προσφέρονται ακόμη και στα νησιά μας, και είναι ιδανικές για καλοκαίρι! Εδώ στα Κύθηρα, σε φαράγγι που οδηγεί στην Παλιόχωρα.

www.pathsofgreece.gr 

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ