Στα υπέροχα λουτρά Γκέλερτ της Βουδαπέστης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΟΥΤΡΑ Facebook Twitter
Για να φτάσω στα λουτρά Γκέλερτ, στους λόφους της Βούδας, αφήνω πίσω μου την Πέστη και την κεντρική της αγορά.
0



ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΩ
στα λουτρά Γκέλερτ, στους λόφους της Βούδας, αφήνω πίσω μου την Πέστη και την κεντρική της αγορά. Διασχίζω τον όχι-και-τόσο γαλάζιο Δούναβη από την καταπράσινη Γέφυρα της Ελευθερίας.

Η γέφυρα που εγκαινιάστηκε από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας και διακοσμείται από πελώρια αγάλματα Τουρούλ, γερακιών της ουγγρικής μυθολογίας, είναι σήμερα ένα πολύβουο πέρασμα αυτοκινήτων, πεζών και τραμ. Τουρίστες φωτογραφίζονται με θέα το ποτάμι, που εμένα μου φαίνεται πως δεν έχει καμία φωτογένεια, ντόπιοι πηγαινοέρχονται βιαστικοί, και εγώ αποφασίζω να μην τραβήξω σέλφι, γιατί με τρομάζουν λίγο τα πατίνια και τα ποδήλατα που περνάνε σαν έντομα από κάθε μεριά. Αποφασίζω να φωτογραφίσω το κίτρινο τραμ, σήμα κατατεθέν μιας πόλης που δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει την προσωπικότητά της εν μέσω μιας συντεταγμένης επιδρομής τουριστών. 

Σήμερα βυθίζομαι σε ένα αληθινό art nouveau μνημείο, σε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Η μεγάλη εσωτερική πισίνα περιστοιχίζεται από ψηφιδωτό διάκοσμο και κίονες. Από πάνω μας μπαλκόνια, φυτά, σιντριβάνια, η γυάλινη οροφή. 

Η επίσκεψη στα λουτρά Γκέλερτ είναι το μόνο σχέδιο που έχω για τις δύο μέρες που θα περάσω μόνη μου στη Βουδαπέστη. Έχω κλείσει το εισιτήριο online, 10.900 φιορίνια, ήτοι κάτι παραπάνω από 29 ευρώ. Η τιμή είναι ελαφρώς αυξημένη γιατί είναι Κυριακή. Δεν έχω κλείσει καμπίνα για να αλλάξω, μόνο ένα λόκερ. Είμαι μόνη μου και δεν με απασχολεί ποιος θα με δει. Δεν έχω κανένα άλλο πλάνο για αργότερα, οπότε δεν χρειάζομαι ντους ή σεσουάρ, θα επιστρέψω για όλα αυτά στο ξενοδοχείο. Φτάνοντας, διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι έχουν σκεφτεί το ίδιο. 

ΛΟΥΤΡΑ Facebook Twitter
Περιφέρομαι με το μαγιό ανάμεσα σε αγάλματα, μωσαϊκά και ξαπλώστρες, κάτω από ένα πευκοδάσος.

Έχω διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες στην ιστοσελίδα των λουτρών, και έχω μαζί μου μαγιό, σαγιονάρες, μία πετσέτα που έφερα λαθραία από το ξενοδοχείο και ένα μπουκάλι νερό. Αλλάζω βιαστικά ανάμεσα σε δύο νεαρές Γαλλίδες και δύο ηλικιωμένους Αμερικανούς –τα λόκερ είναι μεικτά– και κατευθύνομαι αφηρημένα προς την κεντρική πισίνα. 

Έχω κάνει μπάνιο στα πιο απίθανα μέρη: στην Αμοργό κάτω από το μοναστήρι, σε μια δημόσια πλαζ της Κούβας, μέσα στις σπηλιές των Παξών. Έχω βρεθεί στα χαμάμ της Κωνσταντινούπολης και σε γυάλινη σάουνα στα βουλγαρικά βουνά. Σήμερα όμως βυθίζομαι σε ένα αληθινό art nouveau μνημείο, σε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Η μεγάλη εσωτερική πισίνα περιστοιχίζεται από ψηφιδωτό διάκοσμο και κίονες. Από πάνω μας μπαλκόνια, φυτά, σιντριβάνια, η γυάλινη οροφή. 

Η μακρόστενη, ψηλοτάβανη αίθουσα φιλοξενεί, εκτός από τη μεγάλη πισίνα, και μία φυσικά θερμαινόμενη μικρότερη. Ξεπλένω τα πόδια μου σύμφωνα με τις οδηγίες και μπαίνω. Το ιαματικό νερό έχει μια ανεπαίσθητη μυρωδιά. Κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι πως βρίσκομαι στην κοιλιά ενός λόφου, ημίγυμνη ανάμεσα σε ημίγυμνους ανθρώπους που δεν με ξέρουν και δεν τους ξέρω, που μιλούν γλώσσες που δεν καταλαβαίνω. Δεν ξέρω πόσο ιαματικό είναι πραγματικά το νερό, αλλά τα Γκέλερτ είναι σίγουρα για μένα ένας τόπος ίασης.

ΛΟΥΤΡΑ Facebook Twitter
Δεν ξέρω πόσο ιαματικό είναι πραγματικά το νερό, αλλά τα Γκέλερτ είναι σίγουρα για μένα ένας τόπος ίασης.

Βγαίνω από τις εσωτερικές πισίνες τρέμοντας από τη διαφορά θερμοκρασίας. Άγνωστο πού βρίσκω την τόλμη, αλλά ανεβαίνω στις εξωτερικές εγκαταστάσεις στην κορυφή του λόφου. Έχω παγώσει, έχει συννεφιά, περίπου 15 βαθμούς, και περιφέρομαι με το μαγιό ανάμεσα σε αγάλματα, μωσαϊκά και ξαπλώστρες, κάτω από ένα πευκοδάσος. Φτιάχνω μία πρόχειρη φαντασίωση και μπαίνω μέσα της ευθύς αμέσως: η άλλη μεριά του δάσους βγάζει στη Βίλα Μποργκέζε. Είναι ένα μυστικό πέρασμα από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη.

Η βουτιά στη μεγάλη, κρύα εξωτερική πισίνα με συνεφέρνει απότομα. Κολυμπώ πέρα δώθε με νευρικές κινήσεις, δεν χαλαρώνω ούτε αφότου ζεσταθώ. Είμαι μόνη μου σε ολόκληρη την πισίνα, ο κόσμος με κοιτάζει και προσπερνά χωρίς να σκεφτεί καν να με ακολουθήσει και αισθάνομαι ανεξήγητα παντοδύναμη.

ΛΟΥΤΡΑ Facebook Twitter
Το ιαματικό νερό έχει μια ανεπαίσθητη μυρωδιά.

Η ζεστή εξωτερική πισίνα στο παραπάνω επίπεδο είναι η δημοφιλέστερη. Παρέες τουριστών πίνουν ένα αφρώδες κρασί και τσαλαβουτούν γελώντας, ένα νεαρό ζευγάρι ανταλλάσσει αγκαλιασμένο λόγια αγάπης, εκείνη του γελάει και του βρέχει τα μαλλιά, μία μητέρα αφηγείται κάτι ακατανόητο στην κόρη της. Δεν καταλαβαίνω τίποτα και τα καταλαβαίνω όλα. Ιδρώνω πια, το νερό είναι σχεδόν καυτό, όταν αρχίζει να βρέχει. Το σώμα μου ζεσταίνεται, το κεφάλι μου δροσίζεται. Τα δέντρα μυρίζουν ωραία, ο κόσμος σταματά να μιλά για λίγα δευτερόλεπτα. Μυσταγωγία.

Δύο ώρες αργότερα αλλάζω πρόχειρα στα λόκερ ανάμεσα σε γυναίκες, άντρες και παιδιά. Βγαίνω από την πλαϊνή είσοδο και ξαναβρίσκομαι μπροστά στην πράσινη γέφυρα. Ο καιρός έχει κρυώσει, εξακολουθεί να ψιχαλίζει, είμαι ολομόναχη και ευτυχής. Η βρεγμένη τη βροχή δεν τη φοβάται, σκέφτομαι, και διασχίζω το ποτάμι. 

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ