Στην Κέα, στο νησί της ζωής και της τέχνης

Στην Κέα, στο νησί της ζωής και της τέχνης Facebook Twitter
0

Εκδηλώσεις και ενδιαφέροντα δρώμενα μας συστήνουν ξανά την Κέα, μας ταξιδεύουν στην ιστορία της και στον πλούσιο πολιτισμό της. Όσοι βρεθούν αυτό το καλοκαίρι στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να το γνωρίσουν μέσα από τη χαρτογραφική του κληρονομιά, να λύσουν γρίφους μέσα στα σοκάκια της Χώρας και να μαγευτούν από μελωδίες παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας.

Στην Κέα, στο νησί της ζωής και της τέχνης Facebook Twitter

ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΑΣ 2021

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΕΑΣ

Από τους περιηγητές, στο GIS

#keosBiosphere2021, #myIoulida

4-30 Αυγούστου 2021, καθημερινά 9:00 – 23:00

Περιστύλιο Δημαρχείου Ιουλίδας

Ελεύθερη είσοδος /

Ο Δήμος Κέας, υπό την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού φορέα Κέως Πολιτισμός – Keos Culture, διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι στο πλαίσιο του θεσμού της Βιόσφαιρας Κέας έκθεση με τίτλο “Χαρτογραφική κληρονομιά Κέας, Από τους Περιηγητές στο GIS”.

Ο χάρτης, ένα εκπληκτικό δημιούργημα της ανθρώπινης σκέψης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, της τεχνολογίας, των επιστημών αλλά και της τέχνης. Η έκθεση θα μας ταξιδέψει στον κόσμο της χαρτογραφίας μέσα από το νησί μας στο πέρασμα του χρόνου. Το κοινό θα περιηγηθεί μέσα από τους χάρτες και θα γνωρίσει τα τοπωνύμια, τις θάλασσες και τις παραλίες, τους οικισμούς, την μορφολογία του νησιού, τα μνημεία, τις πηγές, τα μονοπάτια, τα ξωκλήσια και τους ναούς. Το εκθεσιακό υλικό περιλαμβάνει χάρτες ιστορικούς, ναυτικούς, τουριστικούς, πεζοπορικούς, οικισμών αλλά και σπάνιους χάρτες του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα που μας παραχωρήθηκαν ψηφιακά από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Με τη συνεργασία των: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη «Travelogues: με το Βλέμμα των Περιηγητών», Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Γενικά Αρχεία του Κράτους

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

«Στη Χώρα της Κέας συντροφιά με έναν χάρτη»

17 Αυγούστου 2021, στις 19.00

Σκάκι Ιουλίδας

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με τίτλο «Στη Χώρα της Κέας συντροφιά με έναν χάρτη», σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς ΑΧαΚ. Το παιχνίδι μπορούν να παίξουν οποιαδήποτε στιγμή ομάδες παιδιών, οικογένειες, ομάδες εφήβων και ενηλίκων. Στόχος είναι οι

συμμετέχοντες να περπατήσουν στη Χώρα, να δουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της, να μάθουν ιστορίες και μυστικά, να προσανατολιστούν στον χώρο και να εξοικειωθούν με τη χρήση του χάρτη και φυσικά να διασκεδάσουν. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί οποιαδήποτε στιγμή με τη βοήθεια του χάρτη που θα βρει κανείς στην αφετηρία ή εδώ: Educational Game – Biosphere Keos 2021.

Το παιχνίδι θα παιχτεί οργανωμένα και με τη βοήθεια των συντελεστών στις 17 Αυγούστου, στις 19.00 και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε το νησί και την Ιουλίδα με τον ξεχωριστό αυτό τρόπο.

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΘΑΙΑ

ΔΟΞΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Αρχαίο θέατρο Καρθαίας

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΘΑΙΑ, διοργανώνουν το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 συναυλία με τίτλο ΔΟΞΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας. Φέτος ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο μνήμες θα μας παρασύρει γύρω από την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μελωδίες που αναμειγνύονται με αυτοσχεδιασμούς θα συνθέσουν μια ατμόσφαιρα αρμονική με τον αρχαίο τόπο της Καρθαίας. Μελωδίες από τη Μικρά Ασία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Συρία, την Κάτω Ιταλία, την Ελλάδα, ενορχηστρωμένες για να αποδοθούν από κουαρτέτο εγχόρδων, θα δημιουργήσουν ένα πάντρεμα παραδοσιακού και κλασικού ήχου και θα αναδείξουν την μουσική ταυτότητα της κάθε χώρας, όπως και τα κοινά τους μουσικά σημεία.

Ενορχήστρωση – Μουσική Διεύθυνση: Βαγγέλης Τούντας

Ερμηνεύουν:

Ίρινα Δημάκη - Τσέλο

Μιχάλης Καταχανάς – Βιόλα

Κωνσταντίνος Πατσιώτης - Κοντραμπάσο

Βαγγέλης Τούντας - Βιολί

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δοτσικό Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Πήρε μόλις 5 δευτερόλεπτα στην Εύα για να αποφασίσει να αναλάβει το καφενείο στο Δοτσικό

Μια τριαντάχρονη διοργανώνει τέκνο πάρτι σε ένα καφενείο, σε ένα κυριολεκτικά «αγγελοπουλικό» σκηνικό με έξι μόνιμους κατοίκους στη Βόρεια Πίνδο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Ταξίδια / Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Στο προπολεμικό στέκι του Κώστα Αργυράκη, στην πεδιάδα της Μεσαράς, θα συζητήσεις για τον Νίτσε και τον Καζαντζάκη και θα θαυμάσεις έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ