Στο μαύρο δάσος και τους αμπελώνες της Αλσατίας

Στο μαύρο δάσος και τους αμπελώνες της Αλσατίας Facebook Twitter
1

Μια από τις ωραιότερες περιοχές στην Ευρώπη είναι η Αλσατία, με τις πανέμορφες πόλεις, που τα σπίτια τους μοιάζουν να έχουν βγει από κουτί playmobil, τα καταπράσινα βουνά, τα ποτάμια και τον φημισμένο δρόμο του κρασιού, σπαρμένο με αμπέλια και μεσαιωνικά χωριά, ανέγγιχτα από τον χρόνο. Η Αλσατία βρίσκεται στη Γαλλία, απλώνεται κατά μήκος του Ρήνου και των γερμανικών συνόρων και για πολλούς αιώνες αποτέλεσε το μήλο της έριδος με την Γερμανία –παρόλο που από τον 17ο αιώνα προσαρτήθηκε στη χώρα, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η διεκδίκησή της από τους γείτονες, με αποτέλεσμα για αιώνες να «πηγαινοέρχεται» η κυριότητά της.

Οφείλει το όνομά της στον ποταμό Ιλ, μια και στη γερμανική γλώσσα Elsass σημαίνει «περιοχή του Ιλ». Οι γαλλικές και γερμανικές επιρροές είναι εμφανείς, κάνοντας την Αλσατία να ξεχωρίζει, όχι μόνο για την αρχιτεκτονική και την τέχνη της, αλλά και για την κουζίνα της, στην οποία κυρίαρχο ρόλο παίζει, φυσικά, το κρασί.

Στο μαύρο δάσος και τους αμπελώνες της Αλσατίας Facebook Twitter
Το Στρασβούργο είναι μια πόλη που μοιαζει να έχει βγει από παραμύθια.

Η Αλσατία βρίσκεται στη Γαλλία, απλώνεται κατά μήκος του Ρήνου και των γερμανικών συνόρων και για πολλούς αιώνες αποτέλεσε το μήλο της έριδος με την Γερμανία –παρόλο που από τον 17ο αιώνα προσαρτήθηκε στη χώρα, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η διεκδίκησή της από τους γείτονες, με αποτέλεσμα για αιώνες να «πηγαινοέρχεται» η κυριότητά της.

Στρασβούργο

Το Στρασβούργο είναι κυρίως γνωστό ως …έδρα: του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα όμως είναι πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες, αφού είναι μια πόλη, ηλικίας πάνω από 2000 ετών, βγαλμένη από τα παραμύθια. Είναι κτισμένο στην δυτική όχθη του Ρήνου και διασχίζεται από τον ποταμό Ιλ, παραπόταμο του Ρήνου, ο οποίος είναι πλωτός στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ υπάρχουν και πολλά κανάλια, τα οποία συνιστούν ένα υδάτινο δίκτυο συγκοινωνίας. Η πόλη είναι το μεγαλύτερο παραποτάμιο λιμάνι της Γαλλίας και διαθέτει τη ζωντάνια μιας πανεπιστημιούπολης, χάρη στο Πανεπιστήμιό της που ιδρύθηκε το 1566 και είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης. Το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, γνωστό ως «Petite France» (Μικρή Γαλλία), χαρακτηρίστηκε ως «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από την UNESCO το 1988 και μια βόλτα εκεί σε κάνει να καταλάβεις αμέσως τον λόγο.

Στο μαύρο δάσος και τους αμπελώνες της Αλσατίας Facebook Twitter

Η περιοχή που παλαιότερα ήταν τόπος δουλειάς για βυρσοδέψες και ψαράδες, σήμερα γοητεύει με τις γέφυρες που διασχίζουν τα κανάλια, ενώ οι αποβάθρες είναι γεμάτες παραδοσιακά σπίτια, εστιατόρια και μπαρ, από τα οποία κανείς δεν αντέχει να περάσει χωρίς να καθίσει, έστω για έναν καφέ. Αν πάλι πεινάσετε, μην διστάσετε να καθίσετε για μια tarte flambée, που θα βρείτε παντού: ζύμη με crème fraîche,  λεπτοκομμένο κρεμμύδι και τοπικά αλλαντικά, που αποκλείεται να σας αφήσει ασυγκίνητους. Αξίζει ακόμα να τιμήσετε τις εξαιρετικές κρέπες και τα λιμπιστερά γλυκά, όχι για κανέναν άλλο λόγο, ενημερωτικά. Αφού εξαντλήσετε τη Μικρή Γαλλία, ο Καθεδρικός Ναός του Στρασβούργου, ένας από τους ωραιότερους στην Ευρώπη, είναι ο επόμενος στόχος.

Σύμβολο της πόλης,  ο ύψους 149 μέτρων γοτθικός ναός ολοκληρώθηκε το 1439 και ήταν το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο από το 1625 έως το 1847. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1220 και από τα σχέδια φαίνεται ότι ο αρχιτέκτονας θέλησε να μιμηθεί την Παναγία των Παρισίων, όμως, αφού χρειάστηκαν …κάμποσα χρόνια παραπάνω, τελικά από τους δίδυμους πύργους των σχεδίων ολοκληρώθηκε μόνο ο ένας, ενώ και ο ρυθμός από ρομανικός εξελίχθηκε σε γοτθικό. Ο ναός διαθέτει και αστρονομικό ρολόι του 16ου αιώνα, με τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια του να κινούνται, κάθε φορά που χτυπά 12 το μεσημέρι. Στην πλατεία ντι Σατό, δίπλα στον Καθεδρικό, υψώνεται από τον 18ο αιώνα ο Πύργος των Ρουάν, η οικία του αρχιεπισκόπου που σήμερα στεγάζει τα κυριότερα μουσεία της πόλης: το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και Αρχαιολογίας. Στην πλατεία αξίζει να δει κανείς και το Pharmacie du Cerf, ένα φαρμακείο του 13ου αιώνα, που πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο στην Ευρώπη. Αξιόλογο είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που βρίσκεται στην πλατεία Χανς Ζαν Αρπ, στα όρια της Μικρής Γαλλίας, την οποία θα απολαύσετε από το μπαλκόνι του. Το Στρασβούργο είναι μια πόλη όπου συναντιούνται η Γαλλία με τη Γερμανία, η μεσαιωνική με τη σύγχρονη Ευρώπη, οι ταξιδιώτες με τους γιάπηδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  –μια πόλη μοναδική, που αξίζει να δει κανείς από κοντά.

Ο Δρόμος του Κρασιού (Route du Vin) της Αλσατίας

 

Στο μαύρο δάσος και τους αμπελώνες της Αλσατίας Facebook Twitter
Το Κολμάρ, η μικρή Βενετία του Ρήνου.

O Δρόμος του Κρασιού ξεκινά από το Στρασβούργο, φτάνει μέχρι το Κολμάρ και είναι μεγάλη παράληψη να μην τον διασχίσει κανείς, ακόμα κι αν το κρασί δεν τον συγκινεί ιδιαίτερα. Οι αμπελώνες της Αλσατίας εκτείνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων, στους πρόποδες του ορεινού όγκου των Βοσγίων και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα κρασιά τους δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστά. Σήμερα η περιοχή φημίζεται πλέον γι’ αυτά, με το ιδιαίτερα ξηρό Riesling να είναι το πιο διαδεδομένο. Τα περισσότερα κρασιά της περιοχής γίνονται από μία από τις έξι «ευγενείς» ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Αλσατία, αλλά και από το …πληβείο pinot noir. Κατά μήκος του δρόμου συναντάς παντού οινοποιεία, τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί για προμήθειες μετά δοκιμής. Εμείς προτιμήσαμε να δούμε δύο από τα πιο όμορφα χωριά της διαδρομής: το Ρίκβιρ (Riquewihr) και το Ριμποβιλέ (Ribeauville). Όπως σε όλα τα χωριά της περιοχής, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στον Μεσαίωνα. Παραμυθένια σπιτάκια πνιγμένα στα λουλούδια, λιθόστρωτα δρομάκια, μικρές πλατείες με γραφικές κρήνες και πηγάδια. Στα κελάρια Χούγκελ στο Ρίκβιρ βρίσκεται το πιο παλιό βαρέλι κρασιού στον κόσμο, που χρονολογείται από το 1715. Δεν ήταν τα μόνο κελάρι που τιμήσαμε με την παρουσία μας. Σε όποιο μας φαινόταν ατμοσφαιρικό, μπαίναμε να δοκιμάσουμε κρασιά και αγοράζαμε κι από κάτι, για ενθύμιο. Αν δεν έπρεπε να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας με προορισμό το Κολμάρ, υποψιάζομαι ότι θα συνεχίζαμε την γευσιγνωσία για ώρες!

Κολμάρ

Για το Κολμάρ είχα ακούσει διάφορους χαρακτηρισμούς: η ομορφότερη μικρή πόλη της Ευρώπης, η Βενετία του Ρήνου κι άλλα πολλά, και πήγαινα με το φόβο ότι ήταν «πολλά τα κεράσια» και θα μέναμε με την όρεξη. Τελικά το Κολμάρ όχι μόνο δε μας απογοήτευσε αλλά μας μάγεψε. Σημαντική πόλη-φρούριο του Μεσαίωνα, έχει διατηρήσει την αυθεντική της ατμόσφαιρα και στο κέντρο της διασώζονται πολλές από τις παλιές της εκκλησίες. Τα ξύλινα σπιτάκια με τις χρωματιστές στέγες είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της  –το άλλο είναι η συνοικία της Μικρής Βενετίας με τα κανάλια, που διακλαδώνονται από τον ποταμό Λάουχ  και ενώνουν το Κολμάρ με το Ρήνο. Ακόμα κι αν ο χρόνος που διαθέτετε για την πόλη είναι λίγος, μια βόλτα -ιδίως το βράδυ- στη Μικρή Βενετία, την παλιά γειτονιά που κάποτε αποτελούσε το κέντρο των κρεοπωλών, των ψαράδων και των βυρσοδεψών, θα σας μείνει αξέχαστη.

Στο μαύρο δάσος και τους αμπελώνες της Αλσατίας Facebook Twitter
Το περίφημο Μαύρο Δάσος.

Πρόκειται για ένα μέρος τόσο γοητευτικό, που θα μπορούσε να είναι το σκηνικό ενός παραμυθιού. Τα σπίτια στολίζονται με καλάθια γεμάτα λουλούδια μόλις ανοίγει ο καιρός και οι επισκέπτες περπατούν κυριολεκτικά σαν υπνωτισμένοι από την ομορφιά που τους περιβάλλει. Από εκεί και πέρα, μια επίσκεψη αξίζει να κάνετε στο Μουσείο Ουντερλίντεν, όπου φιλοξενείται το εκπληκτικό πολύπτυχο που βρισκόταν στο μοναστήρι του Άιζενχαϊμ, ένας από τους ελάχιστους σωζόμενους πίνακες του σπουδαίου καλλιτέχνη του 16ου αιώνα Ματίας Γκρίνεβαλτ. Η Βασιλική Σεν Μαρτέν, με τα βιτρό του 14ου αιώνα και η γειτονική της Δομηνικανή εκκλησία με την εξαιρετική εικόνα της «Παρθένου με την τριανταφυλλιά» που ζωγράφισε ο Μάρτιν Σονγκάουερ τον 16ο αιώνα, έχουν επίσης ενδιαφέρον. Από το Κολμάρ καταγόταν ο γλύπτης Φρεντερίκ Ογκίστ Μπαρτόλντι, έργο του οποίου ήταν το άγαλμα της Ελευθερίας. Στο σπίτι του, που έχει γίνει μουσείο τοπικής ιστορίας, εκτίθενται και οι μελέτες του για το διασημότερο άγαλμα του κόσμου. Η ίδια η πόλη, ωστόσο, είναι μουσείο, οπότε αφιερώστε της όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε –ιδανικά κάντε εκεί μία διανυκτέρευση. Έτσι, εκτός από την ομορφιά της, θα μπορέσετε να απολαύσετε και τα υπέροχα αλσατικά κρασιά, που είναι πολλά, ενδιαφέροντα και …μεθυστικά. 

Στο μαύρο δάσος και τους αμπελώνες της Αλσατίας Facebook Twitter
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT