Πέθανε ο Κώστας Ρούσσης, ο συγκλονιστικός «Θεόφιλος της φωτογραφίας» από το Πήλιο

Πέθανε ο Κώστας Ρούσσης, ο συγκλονιστικός «Θεόφιλος της φωτογραφίας» από το Πήλιο Facebook Twitter
Ο Κώστας Ρούσσης, βοσκός και φωτογράφος της Ζαγοράς...
1

Σήμερα ξεκίνησε η μέρα μου με ένα μήνυμα sms στο κινητό από τον Φίλιππο Κουτσαφτή:

«Ευφροσύνη μου, καλή σου μέρα, καλό μήνα, καλή άνοιξη σου εύχομαι. Χθες ο Κώστας Ρούσσης έφυγε (για την χώρα των μακάρων). Σήμερα στις 2 είναι η Εξόδιος Ακολουθία. Να ‘μαστε καλά και να ‘ναι στην καρδιά μας!!! Πολλά φιλιά με την αγάπη μου». 

 

Ο «κυρ Κώστας», όπως τον λέγαμε, φωτογράφος από την Ζαγορά του Πηλίου έκλεισε τα μάτια του στο νοσοκομείο του Βόλου σε ηλικία 93 χρονών.

Ήτανε ένας γλυκός άνθρωπος με μια ζωντανή φλόγα μέσα του για την πολυτιμότητα της στιγμής. Φωτογράφισε την κοινότητα της Ζαγοράς και του Πουριού. Κι άφησε μια πολύτιμη κληρονομιά πίσω του.

Ήτανε ένας γλυκός άνθρωπος με μια ζωντανή φλόγα μέσα του για την πολυτιμότητα της στιγμής. Φωτογράφισε την κοινότητα της Ζαγοράς και του Πουριού. Κι άφησε μια πολύτιμη κληρονομιά πίσω του.

Εικόνες προσώπων που χάθηκαν και μιας ζωής που έσβησε για πάντα. Οι αποτυπωμένες στιγμές αποδίδουν φόρο τιμής στον ταπεινό φωτογράφο τους. Φωνές παιδιών, γέλια μεγάλων, μουσική πανηγυριού σήμερα σιγάσανε, γιατί πέθανε ο Κώστας Ρούσσης. 

Πέθανε ο Κώστας Ρούσσης, ο συγκλονιστικός «Θεόφιλος της φωτογραφίας» από το Πήλιο Facebook Twitter
Φωτογραφία του Κωστή Ρούσση

Οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και ο  Δήμος Ζαγοράς έφτιαξαν το 2008 το φωτογραφικό άλμπουμ «Κώστας Ρούσσης. Ένας φωτογράφος από τη Ζαγορά Πηλίου. Ανωνύμων ταυτότητες». Με κείμενα του Φίλιππου Κουτσαφτή, του Σταύρου Ζουμπουλάκη, δικά μου και της Αλεξάνδρας Σιώτου που σήμερα μου επικοινώνησε ένα μικρό μήνυμα στη μνήμη του κυρ Κώστα:

«Μια μέρα ηλιόλουστη, σχεδόν χαρμόσυνη, την πρώτη μέρα της άνοιξης, έφυγε ο κυρ Κώστας. Ο κυρ Κώστας των παιδικών μου αναμνήσεων και των χιλίων και μια ιστοριών που μου αφηγήθηκε έναν χειμώνα ρίχνοντας ματιές σε χιλιάδες φωτογραφίες υπό το φως μια λάμπας πετρελαίου.

 

Ο κυρ Κώστας που φυλάκισε μέσα από τον φωτογραφικό φακό του βλέμματα καθαρά, αγάπες των παλιών καιρών και αξίες μιας άλλης εποχής. Που μοίραζε απλόχερα χαμόγελα και χαρά.

 

Που μου ‘μαθε πως στα απλά κρύβεται η ομορφιά, στον ήχο που κάνουν τα ποτήρια σαν τσουγκρίζουν, στο μοίρασμα, στο μαζί.

 

Ο κυρ Κώστας που μου ‘λεγε συχνά πως «Η ζωή είναι ένα πέρασμα», χωρίς να βαρυγκωμά ποτέ για τις δυσκολίες αυτής της ζωής, χωρίς να το βάζει κάτω, αλλά και χωρίς να κομπάζει για τη σπουδαία κληρονομιά που άφησε κατά το πέρασμά του».

Ευχαριστούμε πολυαγαπημένε μας κυρ Κώστα για την αγάπη σου και για το δώρο ζωής που μας άφησες.

 

ΥΓ. Οι φιλόξενες σελίδες της Lifo τίμησαν συχνά τον Κώστα Ρούσση, τον «Θεόφιλο της φωτογραφίας». 

Φωτογραφία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Φοβερός όντως! Δεν τον γνώριζα και χαίρομαι που έμαθα για αυτόν. Δεν θα κρατηθώ όμως (ocd μάλλον) να μην παρατηρήσω την ανακρίβεια...η πρώτη μέρα της άνοιξης δεν έχει έρθει ακόμα, είναι στην 21η Μαρτίου. 'Ετσι για την πληροφόρηση!