10 καλά ελληνικά λευκά κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ

10 καλά ελληνικά λευκά κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ Facebook Twitter
Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει αρκετές περιπτώσεις όπου τα χρήματα μας «πιάνουν τόπο».
0

Μέσα από το σύνθετο γαστριμαργικό τοπίο το κρασί αναδεικνύεται ως ο καλύτερος σύντροφος του φαγητού ενώ το γοητευτικό παιχνίδι του «παντρέματός» του μεγιστοποιεί την απόλαυση. Η εικόνα άνθησης του κρασιού οφείλεται στους Έλληνες παραγωγούς και στα ποιοτικά προϊόντα τους. Αν δώσουμε έμφαση στη σχέση ποιότητας-τιμής, κάθε γουλιά που πίνουμε θα αξίζει τα λεφτά της. Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει αρκετές περιπτώσεις όπου τα χρήματα μας «πιάνουν τόπο».


Ας δούμε δέκα λευκά κρασιά με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής που μπορούν να ακτινοβολούν στο καθημερινό τραπέζι.

Στροφιλιά Λευκός 2018

Τιμή 6,10 €

Οι ποικιλίες Sauvignon Blanc και Ροδίτης δίνουν ένα ζωηρό, αρωματικό κρασί με πρασινοκίτρινο χρώμα. Στη μύτη σε κερδίζουν αρώματα εσπεριδοειδών και στο στόμα διακριτική οξύτητα. Ευχάριστο κρασί με επίγευση βοτάνων που διαρκεί. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για το καθημερινό τραπέζι και συνοδεύει ευχάριστα θαλασσινά, ψάρια ψητά, πράσινες σαλάτες και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες. Δεν αρνείται τη συντροφιά του στα μαγειρευτά πιάτα που μιλούν άπταιστα ελληνικά.

Dio Fili Gewurztraminer 2018

Τιμή 8,90 €

Με την πρώτη γουλιά θα σε κατακτήσει ο ευχάριστος και αρωματικός χαρακτήρας του. Δροσιστικό κρασί από τους ορεινούς αμπελώνες στη Σιάτιστα και το οινοποιείο «Δύο Φίλοι». Μυρίζει αρώματα βασιλικού, τριαντάφυλλου και εξωτικών φρούτων. Πλούσιο στο στόμα, λιπαρό με έντονη οξύτητα που διαρκεί. Ένα κρασί ισορροπημένο, που με τη φρεσκάδα του θα ακομπανιάρει όστρακα, μύδια αχνιστά, λαδερά φαγητά μαγειρεμένα με μυρωδικά, πιάτα με εξωτικό χαρακτήρα, αλλά πίνεται ωραιότατα και μόνο του, ως απεριτίφ.

Γένεσις λευκό Κεχρής 2018

Τιμή 6,50 €

Ποιο κρασί θα κάνει καλή παρέα στο τραπέζι με τα ντολμαδάκια, τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο, τα μικρά τηγανητά ψαράκια, το λεμονάτο κρέας αλλά και τις βραστές ή φρέσκες σαλάτες; Ένα λευκό κρασί από το απολαυστικό χαρμάνι των ποικιλιών Sauvignon Blanc και Ροδίτη που οινοποιείται με τέχνη στο οινοποιείο Κεχρής. Στο ποτήρι αποκαλύπτει το λεμονοπράσινο χρώμα του και στη μύτη γοητεύουν τα αρώματα λουλουδιών, λευκόσαρκων φρούτων και οι νύξεις πεπονιού. Ζωηρό, δροσερό στο στόμα, με ευχάριστη επίγευση που διαρκεί.

Ψηλές κορφές Μοσχάτο Άσπρο 2018

Τιμή 7,80 €

Ο Σαμιώτικος αμπελώνας είναι φημισμένος για τα αρωματικά κρασιά του. Από την ποικιλία Μοσχάτο Σάμου, η ΕΟΣ Σάμου δημιουργεί το κρασί με την ανοιχτόχρωμη κίτρινη λαμπερή φορεσιά. Φινετσάτα αρώματα λουλουδιών όπως τριαντάφυλλου και λευκόσαρκων φρούτων όπως ροδάκινου κυριαρχούν στην παλέτα της μύτης και στο στόμα. Η δροσιστική οξύτητα επιβεβαιώνει τη φρεσκάδα του συνόλου. Ένα κρασί που μπορείς να το απολαύσεις σκέτο, αλλά ταιριάζει δίπλα σε ένα πλατό τυριών και σε έθνικ πιάτα.

Μάτσα - Μαλαγουζιά 2018

Τιμή 9,18 €

Μια εισπνοή και αμέσως πορτοκάλια, βερίκοκα, πεπόνι, λουλούδια και εξωτικές νότες ανανά και γκρέιπφρουτ σε πλημμυρίζουν. Μια τυπική Μαλαγουζιά από τα χέρια της ξεχωριστής Ρωξάνης Μάτσα που δουλεύει άοκνα στο όμορφο κτήμα της στην Κάντζα Αττικής, συνεχίζοντας την ιστορική κληρονομιά της οικογένειας Καμπά. Ευχάριστο κρασί, με δροσιστική οξύτητα και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Θα ταιριάξει στο τραπέζι με αρνάκι φρικασέ, με μια αρωματική πρασόπιτα και θα αποδειχθεί ιδανικός συνοδός σε μια πληθωρική αστακομακαρονάδα.

Δουλουφάκης - Dafnios Λευκός 2018

Τιμή 7,80 €

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες και ανερχόμενες ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα είναι το Βιδιανό. Θαυμάστε το απαλό χρυσαφί χρώμα, απολαύστε το πυκνό άρωμα κίτρινων φρούτων, περγαμόντου και τα διαδοχικά κύματα από αρώματα χαμομηλιού, άνθη γιασεμιού και μπαχαρικών. Πλούσια γεύση με ισορροπημένη οξύτητα, επίγευση που διαρκεί και ευφραίνει την ψυχή μας. Θα ανταποκριθεί έξοχα δίπλα σε κολιούς ψημένους στη σχάρα, σε χοιρινό μαγειρεμένο με πράσα αλλά και σε μια αργοψημένη ρεβιθάδα.

Κυδωνίτσα λευκός Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Τιμή 9,50 €

Η ονομασία της ποικιλίας Κυδωνίτσα δηλώνει και το άρωμα που κυριαρχεί και παραπέμπει στο κυδώνι. Στο ποτήρι αποκαλύπτει χρυσοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες ενώ στη μύτη απολαμβάνεις φρουτώδες άρωμα και το επίμονο φινετσάτο άρωμα του κυδωνιού. Πλούσιο σώμα με ευπρόσδεκτη φρεσκάδα που τονίζεται από την ευχάριστη οξύτητα. Ιδανικός σύντροφος θαλασσινών, ζυμαρικών με λευκές σάλτσες αλλά και πλατό ήπιων τυριών.

Τέχνη Αλυπίας λευκό 2018

Τιμή 9,90 €

Το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας μας προτείνουν τον συνδυασμό του Sauvignon Blanc με το Ασύρτικο. Φρέσκο, δροσερό με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Η μύτη εντυπωσιάζει με το άρωμα των εσπεριδοειδών που υπογραμμίζεται από εξωτικές νότες μάνγκο. Στο στόμα έχει φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας και επίγευση που διαρκεί. Δίπλα σε ψητά ψάρια και θαλασσινά θα σταθεί όμορφα και θα ταιριάξει με λευκά κρέατα με φινετσάτες λευκές σάλτσες.

Veranda, οινοποιείο Ασλάνης

Τιμή 8 €

Πρόκειται για ένα blend από Sauvignon Blanc και Μαλαγουζιά από το οικογενειακό οινοποιείο Ασλάνης στη Νέα Μηχανιώνα. Η καλλιέργεια είναι βιολογική. Το κρασί συνδυάζει την εξωτική πλευρά του Sauvignon Blanc με τα πυρηνόκαρπα φρούτα που βγάζουν σε αφθονία οι Μαλαγουζιές της Βορείου Ελλάδας. Λόγω της μικρής στρεμματικής απόδοσης, το κρασί με το λαμπερό κίτρινο χρώμα, εμφανίζεται και στη γεύση με καλή οξύτητα και πλούσιο εκχύλισμα, οδηγώντας σε μια πολύ καλή ισορροπία με ευχάριστες εντάσεις. Ταιριάζει με πράσινες σαλάτες, κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες αλλά και με πλατό λευκών τυριών.

Κτήμα Αβαντίς - Λευκός 2018

Τιμή 7,10 €

Σύγχρονο κρασί από τις ποικιλίες Viognier και Ασύρτικο που οινοποιεί ο Απόστολος Μούντριχας και σε κερδίζει με τον φρουτώδη χαρακτήρα του. Ένα κρασί με τη μύτη να σε ταξιδεύει ανάμεσα στα πράσινα φρούτα και τα ώριμα όπως πεπόνι και αχλάδι. Ισορροπημένο, κομψό στο στόμα, ελαφρύ με ευπρόσδεκτη τονισμένη οξύτητα και απολαυστική φρουτώδη επίγευση που δύσκολα θα ξεχάσετε. Χαρείτε το στο καθημερινό φιλικό τραπέζι με δροσερές σαλάτες ενισχυμένες με φρούτα, τραγανές πίτες με λαχανικά, μεζέδες με πρωταγωνιστή το ψάρι αλλά και με λευκά τυριά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 27.10.2019

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT