10 καλά ελληνικά λευκά κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ

10 καλά ελληνικά λευκά κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ Facebook Twitter
Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει αρκετές περιπτώσεις όπου τα χρήματα μας «πιάνουν τόπο».
0

Μέσα από το σύνθετο γαστριμαργικό τοπίο το κρασί αναδεικνύεται ως ο καλύτερος σύντροφος του φαγητού ενώ το γοητευτικό παιχνίδι του «παντρέματός» του μεγιστοποιεί την απόλαυση. Η εικόνα άνθησης του κρασιού οφείλεται στους Έλληνες παραγωγούς και στα ποιοτικά προϊόντα τους. Αν δώσουμε έμφαση στη σχέση ποιότητας-τιμής, κάθε γουλιά που πίνουμε θα αξίζει τα λεφτά της. Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει αρκετές περιπτώσεις όπου τα χρήματα μας «πιάνουν τόπο».


Ας δούμε δέκα λευκά κρασιά με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής που μπορούν να ακτινοβολούν στο καθημερινό τραπέζι.

Στροφιλιά Λευκός 2018

Τιμή 6,10 €

Οι ποικιλίες Sauvignon Blanc και Ροδίτης δίνουν ένα ζωηρό, αρωματικό κρασί με πρασινοκίτρινο χρώμα. Στη μύτη σε κερδίζουν αρώματα εσπεριδοειδών και στο στόμα διακριτική οξύτητα. Ευχάριστο κρασί με επίγευση βοτάνων που διαρκεί. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για το καθημερινό τραπέζι και συνοδεύει ευχάριστα θαλασσινά, ψάρια ψητά, πράσινες σαλάτες και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες. Δεν αρνείται τη συντροφιά του στα μαγειρευτά πιάτα που μιλούν άπταιστα ελληνικά.

Dio Fili Gewurztraminer 2018

Τιμή 8,90 €

Με την πρώτη γουλιά θα σε κατακτήσει ο ευχάριστος και αρωματικός χαρακτήρας του. Δροσιστικό κρασί από τους ορεινούς αμπελώνες στη Σιάτιστα και το οινοποιείο «Δύο Φίλοι». Μυρίζει αρώματα βασιλικού, τριαντάφυλλου και εξωτικών φρούτων. Πλούσιο στο στόμα, λιπαρό με έντονη οξύτητα που διαρκεί. Ένα κρασί ισορροπημένο, που με τη φρεσκάδα του θα ακομπανιάρει όστρακα, μύδια αχνιστά, λαδερά φαγητά μαγειρεμένα με μυρωδικά, πιάτα με εξωτικό χαρακτήρα, αλλά πίνεται ωραιότατα και μόνο του, ως απεριτίφ.

Γένεσις λευκό Κεχρής 2018

Τιμή 6,50 €

Ποιο κρασί θα κάνει καλή παρέα στο τραπέζι με τα ντολμαδάκια, τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο, τα μικρά τηγανητά ψαράκια, το λεμονάτο κρέας αλλά και τις βραστές ή φρέσκες σαλάτες; Ένα λευκό κρασί από το απολαυστικό χαρμάνι των ποικιλιών Sauvignon Blanc και Ροδίτη που οινοποιείται με τέχνη στο οινοποιείο Κεχρής. Στο ποτήρι αποκαλύπτει το λεμονοπράσινο χρώμα του και στη μύτη γοητεύουν τα αρώματα λουλουδιών, λευκόσαρκων φρούτων και οι νύξεις πεπονιού. Ζωηρό, δροσερό στο στόμα, με ευχάριστη επίγευση που διαρκεί.

Ψηλές κορφές Μοσχάτο Άσπρο 2018

Τιμή 7,80 €

Ο Σαμιώτικος αμπελώνας είναι φημισμένος για τα αρωματικά κρασιά του. Από την ποικιλία Μοσχάτο Σάμου, η ΕΟΣ Σάμου δημιουργεί το κρασί με την ανοιχτόχρωμη κίτρινη λαμπερή φορεσιά. Φινετσάτα αρώματα λουλουδιών όπως τριαντάφυλλου και λευκόσαρκων φρούτων όπως ροδάκινου κυριαρχούν στην παλέτα της μύτης και στο στόμα. Η δροσιστική οξύτητα επιβεβαιώνει τη φρεσκάδα του συνόλου. Ένα κρασί που μπορείς να το απολαύσεις σκέτο, αλλά ταιριάζει δίπλα σε ένα πλατό τυριών και σε έθνικ πιάτα.

Μάτσα - Μαλαγουζιά 2018

Τιμή 9,18 €

Μια εισπνοή και αμέσως πορτοκάλια, βερίκοκα, πεπόνι, λουλούδια και εξωτικές νότες ανανά και γκρέιπφρουτ σε πλημμυρίζουν. Μια τυπική Μαλαγουζιά από τα χέρια της ξεχωριστής Ρωξάνης Μάτσα που δουλεύει άοκνα στο όμορφο κτήμα της στην Κάντζα Αττικής, συνεχίζοντας την ιστορική κληρονομιά της οικογένειας Καμπά. Ευχάριστο κρασί, με δροσιστική οξύτητα και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Θα ταιριάξει στο τραπέζι με αρνάκι φρικασέ, με μια αρωματική πρασόπιτα και θα αποδειχθεί ιδανικός συνοδός σε μια πληθωρική αστακομακαρονάδα.

Δουλουφάκης - Dafnios Λευκός 2018

Τιμή 7,80 €

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες και ανερχόμενες ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα είναι το Βιδιανό. Θαυμάστε το απαλό χρυσαφί χρώμα, απολαύστε το πυκνό άρωμα κίτρινων φρούτων, περγαμόντου και τα διαδοχικά κύματα από αρώματα χαμομηλιού, άνθη γιασεμιού και μπαχαρικών. Πλούσια γεύση με ισορροπημένη οξύτητα, επίγευση που διαρκεί και ευφραίνει την ψυχή μας. Θα ανταποκριθεί έξοχα δίπλα σε κολιούς ψημένους στη σχάρα, σε χοιρινό μαγειρεμένο με πράσα αλλά και σε μια αργοψημένη ρεβιθάδα.

Κυδωνίτσα λευκός Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Τιμή 9,50 €

Η ονομασία της ποικιλίας Κυδωνίτσα δηλώνει και το άρωμα που κυριαρχεί και παραπέμπει στο κυδώνι. Στο ποτήρι αποκαλύπτει χρυσοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες ενώ στη μύτη απολαμβάνεις φρουτώδες άρωμα και το επίμονο φινετσάτο άρωμα του κυδωνιού. Πλούσιο σώμα με ευπρόσδεκτη φρεσκάδα που τονίζεται από την ευχάριστη οξύτητα. Ιδανικός σύντροφος θαλασσινών, ζυμαρικών με λευκές σάλτσες αλλά και πλατό ήπιων τυριών.

Τέχνη Αλυπίας λευκό 2018

Τιμή 9,90 €

Το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας μας προτείνουν τον συνδυασμό του Sauvignon Blanc με το Ασύρτικο. Φρέσκο, δροσερό με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Η μύτη εντυπωσιάζει με το άρωμα των εσπεριδοειδών που υπογραμμίζεται από εξωτικές νότες μάνγκο. Στο στόμα έχει φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας και επίγευση που διαρκεί. Δίπλα σε ψητά ψάρια και θαλασσινά θα σταθεί όμορφα και θα ταιριάξει με λευκά κρέατα με φινετσάτες λευκές σάλτσες.

Veranda, οινοποιείο Ασλάνης

Τιμή 8 €

Πρόκειται για ένα blend από Sauvignon Blanc και Μαλαγουζιά από το οικογενειακό οινοποιείο Ασλάνης στη Νέα Μηχανιώνα. Η καλλιέργεια είναι βιολογική. Το κρασί συνδυάζει την εξωτική πλευρά του Sauvignon Blanc με τα πυρηνόκαρπα φρούτα που βγάζουν σε αφθονία οι Μαλαγουζιές της Βορείου Ελλάδας. Λόγω της μικρής στρεμματικής απόδοσης, το κρασί με το λαμπερό κίτρινο χρώμα, εμφανίζεται και στη γεύση με καλή οξύτητα και πλούσιο εκχύλισμα, οδηγώντας σε μια πολύ καλή ισορροπία με ευχάριστες εντάσεις. Ταιριάζει με πράσινες σαλάτες, κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες αλλά και με πλατό λευκών τυριών.

Κτήμα Αβαντίς - Λευκός 2018

Τιμή 7,10 €

Σύγχρονο κρασί από τις ποικιλίες Viognier και Ασύρτικο που οινοποιεί ο Απόστολος Μούντριχας και σε κερδίζει με τον φρουτώδη χαρακτήρα του. Ένα κρασί με τη μύτη να σε ταξιδεύει ανάμεσα στα πράσινα φρούτα και τα ώριμα όπως πεπόνι και αχλάδι. Ισορροπημένο, κομψό στο στόμα, ελαφρύ με ευπρόσδεκτη τονισμένη οξύτητα και απολαυστική φρουτώδη επίγευση που δύσκολα θα ξεχάσετε. Χαρείτε το στο καθημερινό φιλικό τραπέζι με δροσερές σαλάτες ενισχυμένες με φρούτα, τραγανές πίτες με λαχανικά, μεζέδες με πρωταγωνιστή το ψάρι αλλά και με λευκά τυριά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 27.10.2019

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ