10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter
Έχουμε μάθει να πηγαίνουμε παντού με το αυτοκίνητο, με τη μοτοσικλέτα μας, με τρένα και αεροπλάνα, αλλά το αρχέγονο μέσο μετακίνησής μας είναι τα πόδια μας.
1

Υπάρχει εκεί έξω μια ανεξερεύνητη Ελλάδα, συχνά κρυμμένη ακόμα και μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας! Έχουμε μάθει να πηγαίνουμε παντού με το αυτοκίνητο, με τη μοτοσικλέτα μας, με τρένα και αεροπλάνα, αλλά το αρχέγονο μέσο μετακίνησής μας είναι τα πόδια μας, το πεδίο όπου συμβαίνει η πεζοπορία είναι τα μονοπάτια, τα καλύτερα μονοπάτια βρίσκονται στα βουνά και η καλύτερη εποχή για την πεζοπορία είναι τώρα, τώρα που τελειώνει ο χειμώνας και μπαίνει η άνοιξη.

Και όταν λέμε βουνά, δεν εννοούμε μόνο τα ψηλά βουνά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι και η ορεινή ή ημιορεινή ενδοχώρα στα νησιά της χώρας, η ιδανική «εισαγωγή» αν θέλετε να ξαναβάλετε σε λειτουργία αυτό το βασικό μέσο μετακίνησης που είναι τα πόδια σας, και μαζί με αυτά να «ξυπνήσετε» και να «ξεσκουριάσετε» όλο το σώμα σας και να νιώσετε να ζωντανεύει η ψυχή σας.

Ιδού δέκα προτάσεις για να πάρετε τα βουνά, είτε είστε έμπειροι πεζοπόροι είτε μόλις τώρα ξεκινάτε.

1.

Υμηττός

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter

Το βουνό των Αθηναίων, ένα προσιτό και εύκολο βουνό, είναι γεμάτο με πανέμορφα μονοπάτια, τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια απολάμβαναν μόνο όσοι είναι γνώστες της περιοχής ή ξέρουν να διαβάζουν έναν πεζοπορικό χάρτη. Το 2015-2016, όμως, ο δήμος Παπάγου-Χολαργού σηματοδότησε έξι πολύ όμορφα μονοπάτια μέσα στο πευκοδάσος του βόρειου Υμηττού συνολικού μήκους 20,4 χιλιομέτρων, ενώ το 2017 ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) σηματοδότησε άλλες πέντε πεζοπορικές διαδρομές συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων, επίσης στον βόρειο Υμηττό, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες του βουνού, ακόμα και σε αυτούς που δεν νιώθουν άνετα στο δάσος, να απολαύσουν μαγευτικές πεζοπορίες, από απλές βόλτες για όλη την οικογένεια μέχρι απαιτητικές διασχίσεις μεγάλου μήκους.

Δυστυχώς, το πρόγραμμα της σηματοδότησης των μονοπατιών του Υμηττού δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε έχουν διατεθεί κονδύλια για τη συντήρησή του, κυρίως για την αντικατάσταση πινακίδων που έχουν καταστραφεί από βανδαλισμό. Ούτε ο δήμος Παπάγου-Χολαργού ούτε ο ΣΠΑΥ έχουν φροντίσει να τυπώσουν –ή έστω να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους– έναν χάρτη που να αποτυπώνει αυτές τις πεζοπορικές διαδρομές για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Στις εισόδους του βουνού όμως (στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού στην Αγία Παρασκευή, στο πάρκο της οδού Γραβιάς δίπλα στο Κολέγιο Αθηνών, στη διασταύρωση της οδού Αναστάσεως και Ανατολής στου Παπάγου, καθώς και στο Πυροφυλάκιο της Καισαριανής στην αφετηρία του δρόμου που ανηφορίζει στη Μονή Καισαριανής) θα βρείτε μεγάλες πινακίδες-χάρτες που αποτυπώνουν τα ίχνη των πεζοπορικών διαδρομών στην κάθε περιοχή. Επίσης, από τη χαρτογραφική εταιρεία TERRAIN κυκλοφορεί ένας λεπτομερής πεζοπορικός χάρτης του Υμηττού, που αποτυπώνει όλα τα μονοπάτια του βουνού και μπορείτε να τον αγοράσετε οn-line, όπως και όλους τους χάρτες της TERRAIN (www.terrainmaps.gr).


Αν θέλετε να πάτε κατευθείαν στο καλύτερο, σας προτείνουμε τη Διαδρομή 10, μήκους 5,2 χιλιομέτρων, η οποία ακολουθεί το ίχνος ενός από τα παλαιότερα μονοπάτια στον Υμηττό. Ξεκινάει από τον λεγόμενο Πύργο της Ανθούσας στη βορειοανατολική άκρη του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής, όπου θα δείτε την ξύλινη πινακίδα της αφετηρίας της (προσεγγίζεται από τον ασφαλτόδρομο που συνεχίζει από το νεκροταφείο Παπάγου). Το πρώτο σκέλος της, μήκους 1,2 χιλιομέτρων, είναι ανηφορικό (συνολική υψομετρική διαφορά - ανάβαση περίπου 300 μέτρα), αλλά πολύ απολαυστικό, αφού διασχίζει το πυκνό πευκοδάσος και σας δίνει την ευκαιρία να επισκεφτείτε τη βυζαντινή Μονή Αστερίου.

Μόλις φτάσετε στο διάσελο του ΟΤΕ, το σηματοδοτημένο και καλοπατημένο μονοπάτι συνεχίζει προς τα βόρεια, ακολουθώντας την κορυφογραμμή του βόρειου Υμηττού, προσφέροντας εξαιρετική θέα τόσο προς το κλεινόν άστυ όσο και προς τα Μεσόγεια. Καταλήγει στη Μονή Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού, όπου θα πρέπει να έχετε φροντίσει να υπάρχει κάποιο όχημα για την επιστροφή σας.

2.

Andros Routes

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter

Έργο εθελοντών, αλλά με προδιαγραφές επαγγελματικής ομάδας! Οι τριάντα πεζοπορικές διαδρομές συνολικού μήκους 160 χιλιομέτρων, πολύ καλά καθαρισμένες και σηματοδοτημένες, με τακτική συντήρηση που εξασφαλίζει τη βατότητά τους, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτών των ανθρώπων και καθιστούν την Άνδρο έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για πεζοπορία. Μια συγκεκριμένη σύνθεση διαδρομών που την ονομάζουν The Andros Route διατρέχει το νησί από Βορρά προς Νότο, έχει μήκος 100 χιλιόμετρα και είναι σχεδιασμένη για να την περπατήσει κανείς σε 10 ημέρες.

Αν έχετε 10 ημέρες στη διάθεσή σας, αυτή η πεζοπορική διάσχιση, ειδικά τον Απρίλιο και τον Μάιο που η Άνδρος είναι καταπράσινη, είναι εμπειρία ζωής. Υπάρχουν στην αγορά πεζοπορικοί χάρτες που αποτυπώνουν το δίκτυο των μονοπατιών με ακρίβεια, καθώς και ένας πεζοπορικός οδηγός τον οποίο εκδίδει η ομάδα που έφτιαξε το Andros Routes και με τα έσοδά του συντηρούνται τα μονοπάτια (www.androsroutes.gr).

3.

Samos Hikes

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter

Το μεγαλύτερο δίκτυο σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών σε ελληνικό νησί μόλις ολοκληρώθηκε! Έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που υλοποιήθηκε από την TERRAIN με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, παραδίδει στους πεζοπόρους σχεδόν 260 χιλιόμετρα σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών με κορυφαίες προδιαγραφές ποιότητας.


Στη δυτική Σάμο, με ορμητήριο το Καρλόβασι, μπορείτε να ακολουθήσετε τη Διαδρομή 1 που ξεκινάει από την παραλία Ποτάμι στη δυτική άκρη της πόλης και πηγαίνει σε δύο από τις ωραιότερες και πιο διάσημες παραλίες του νησιού, το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε στη Διαδρομή 6 που ανηφορίζει μέσα στο πυκνό δάσος πάνω από την απόκρημνη ακτογραμμή της βορειοδυτικής Σάμου και φτάνει στο γραφικό χωριό Δρακαίοι, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει σε άλλον αιώνα!

Από τους Δρακαίους μπορείτε να συνεχίσετε στη Διαδρομή 12, ένα μονοπάτι μέσα από το πυκνό πευκοδάσος που θα σας φέρει, μετά από μια κοπιαστική ανάβαση στις δυτικές πλαγιές του Κέρκη, στο διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Ζάστανο και Βίγλα. Εδώ «πιάνετε» τη Διαδρομή 10 και συνεχίζετε πάνω στην κορυφογραμμή προς την κορυφή Βίγλα (1.434 μ. υψόμετρο), όπου η θέα –ειδικά τις μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα– είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Η Διαδρομή 10 κατηφορίζει στην ανατολική πλαγιά του Κέρκη ως το μνημείο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, όπου αρχίζει η Διαδρομή 14, ένα πανέμορφο μονοπάτι μέσα στο δάσος που θα σας φέρει στο χωριό Κοσμαδαίοι. Εδώ σας περιμένει μία από τις καλύτερες χωριάτικες ταβέρνες της Σάμου, για να πάρετε δυνάμεις για τη συνέχεια.

Η συνέχεια είναι η Διαδρομή 5, που είναι μεγάλη και κυκλική και θα σας βγάλει στο χωριό Λέκκα. Λίγο δυτικά από τη Λέκκα, η Διαδρομή 5 διασταυρώνεται με τη Διαδρομή 3, που θα σας οδηγήσει στο σημείο απ' όπου ξεκινήσατε, στο Ποτάμι. Όλα αυτά, βέβαια, δεν είναι δυνατόν να τα κάνετε μέσα σε μία μέρα αλλά, όπως βλέπετε, οι περισσότερες διαδρομές του σηματοδοτημένου δικτύου Samos Hikes είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μπορείτε να συνδυάζετε τμήματά τους και να συνθέτετε τη δική σας πεζοπορία, ανάλογα με τις δυνάμεις σας, τα γούστα σας και τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας.

Στη δυτική Σάμο έχουν σηματοδοτηθεί 14 διαδρομές, στην κεντρική Σάμο, όπου δεσπόζει ο Καρβούνης, ένα από τα ομορφότερα βουνά σε ελληνικό νησί, υπάρχουν άλλες 20, και στην ανατολική Σάμο άλλες 7. Σε λίγες εβδομάδες (περί τα μέσα Μαρτίου) θα είναι στον αέρα η ιστοσελίδα του έργου (www.samoshikes.com), η οποία θα δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Για τη Σάμο κυκλοφορούν πολλοί πεζοπορικοί χάρτες και πεζοπορικοί οδηγοί και επιπλέον υπάρχει το τοπικό γραφείο Samos Outdoors (www.samosoutdoors.com) που οργανώνει tailor-made πεζοπορίες, ορειβατικές αναβάσεις, αναρριχήσεις, καταβάσεις canyoning και πολλά άλλα για μεμονωμένους πεζοπόρους ή γκρουπ.

4.

Ροδόπη

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter

Η οροσειρά της Ροδόπης είναι ένας μεγάλος ορεινός όγκος, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου (το 83%) ανήκει στη Βουλγαρία, και μόνο ένα μικρό μέρος είναι ελληνικό έδαφος. Όχι ότι έχει καμία σημασία για τους ορειβάτες, αφού τα σύνορα είναι απλώς μια γραμμή στον χάρτη και μερικά «ορφανά» λευκά κολονάκια που κάποτε χώριζαν τον δυτικό κόσμο με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, στα οποία κανείς δεν δίνει σημασία πια.

Στην κεντρική Ροδόπη, ένας από τους πιο όμορφους και πυκνοδασωμένους ορεινούς όγκους είναι η Χαϊντού ή Ερύμανθος, με κορυφή το Γυφτόκαστρο στα 1.828 μ. υψόμετρο. Ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσετε την περιοχή είναι το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου, μια συστάδα από ενοικιαζόμενα ξύλινα σπιτάκια στην καρδιά του δάσους, όπου υπάρχει και ένα ωραίο εστιατόριο τύπου ορειβατικού καταφυγίου.

Από το Δασικό Χωριό ξεκινάνε σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του βουνού μέσα από το εντυπωσιακό δάσος με τις θεόρατες αιωνόβιες οξιές που ξεπερνούν σε ύψος τα 30 μέτρα, έλατα, πεύκα, ακόμα και σφενδάμους! Κάτω στο φρέσκο χώμα σίγουρα θα δείτε ίχνη από αρκούδες, αγριογούρουνα και λύκους που έχουν εδώ έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπούς τους, αλλά τα ίδια τα άγρια ζώα δεν θα τα δείτε γιατί φοβούνται τους ανθρώπους και κρατούν τις αποστάσεις τους.

Εξαιρετική πεζοπορία θα απολαύσετε και στο σηματοδοτημένο μονοπάτι προς τους καταρράκτες του Λειβαδίτη, αλλά και σε άλλα μονοπάτια της Χαϊντούς που δεν είναι σηματοδοτημένα αλλά αποτυπώνονται καθαρά στον πεζοπορικό χάρτη, ο οποίος έχει εκδοθεί από την εταιρία Geopsis (www.geopsis.com) για την περιοχή αυτή.

5.

Μετέωρα

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter

Τα Μετέωρα είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα θησαυρού που τον έχουμε αφήσει πεταμένο στα σκουπίδια. Ή, για να το πω με άλλα λόγια, ενός ποταμού από τον οποίο πίνουμε μόνο μερικές σταγόνες νερό και το υπόλοιπο το αφήνουμε να πηγαίνει χαμένο. Και ακόμα πιο σωστά, πίνουν με τις κανάτες κάποιοι ελάχιστοι, και όλοι οι υπόλοιποι ξεροσταλιάζουν.

Ένα από τα ομορφότερα και πιο εμβληματικά φυσικά τοπία της Ελλάδας, μνημείο της UNESCO, τόπος προικισμένος με πυκνά δάση και πλούσια νερά, έχει εστιάσει στον θρησκευτικό τουρισμό, που ωστόσο ωφελεί μόνο λίγους (τα μοναστήρια) και προσπαθεί να εξοβελίσει κάθε άλλη δραστηριότητα από την περιοχή. Η αναρρίχηση, για παράδειγμα, που θα μπορούσε να φέρει στα Μετέωρα περισσότερο κόσμο απ' όσον πηγαίνει στην Κάλυμνο, και τον ανάλογο πλούτο στην τοπική οικονομία, είναι υπό διωγμόν. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για την πεζοπορία. Ανάμεσα στους βράχους των Μετεώρων και σε όλη την έκταση γύρω από αυτούς υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια μοναδικής ομορφιάς, που δεν είναι σηματοδοτημένα και δεν τα ξέρει κανείς.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ένα τέτοιο μοναδικό τοπίο, που συνδυάζει ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά και μοναδικό πολιτιστικό ενδιαφέρον, θα είχε αξιοποιηθεί για να προσελκύσει εκατομμύρια (κυριολεκτικά, εκατομμύρια!) φυσιολάτρες επισκέπτες. Εδώ, όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση αδιαφορεί, και η τοπική κοινωνία ανέχεται καταστάσεις, χωρίς να αντιδρά. Εσείς, όμως, αντιδράστε!

Στον πεζοπορικό χάρτη που κυκλοφορεί για τα Μετέωρα από την εταιρεία Ανάβαση (www.anavasi.gr) και στον αντίστοιχο που θα κυκλοφορήσει σε λίγες βδομάδες από την TERRAIN θα εντοπίσετε πεζοπορικές διαδρομές που θα σας κόψουν την ανάσα με την ομορφιά τους!

6.

Σκόπελος

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter

Μια Αγγλίδα που ήρθε σε αυτό το μαγευτικό νησί των Βόρειων Σποράδων το 1986, η Heather Parsons, και μένει μόνιμα από τότε εδώ, έχει υιοθετήσει όλα τα μονοπάτια του νησιού και τα φροντίζει σαν την αυλή της! Όποτε έχει καλό καιρό, δηλαδή σχεδόν κάθε μέρα, παίρνει τα εργαλεία της και ξεχύνεται στα δάση της Σκοπέλου, όπου, περίπου σαν αρχαιολόγος, ανασκάπτει το έδαφος και φέρνει στο φως χαμένα καλντερίμια, πέτρινες βρύσες και παλιές πεζούλες. Άλλες φορές μόνη της και άλλες φορές με νεαρούς και νεαρές εθελόντριες που «αλιεύει» μέσω της πλατφόρμας Workaway, από το πρωί ως το βράδυ καθαρίζουν και σηματοδοτούν μονοπάτια.

Περισσότερα από 100 χιλιόμετρα μονοπατιών που ήταν θαμμένα κάτω από τα πουρνάρια, τα χώματα και τις πευκοβελόνες τώρα είναι βατά και προσιτά σε όλους. Στον πεζοπορικό χάρτη που κυκλοφορεί για τη Σκόπελο από την TERRAIN αποτυπώνονται όλα αυτά τα μονοπάτια, αλλά θα βρείτε και αναλυτικές πληροφορίες και χάρτες στο app που έχει σχεδιάσει η Heather καθώς και στην ιστοσελίδα της (www.skopelos-walks.com).

Η Heather είναι η προστάτιδα αγία των μονοπατιών της Σκοπέλου· χάρη σε αυτήν ένα ολόκληρο νησί έχει γίνει προορισμός για πεζοπορία και διαρκώς ανεβαίνει στις προτιμήσεις των πεζοπόρων, Ελλήνων και ξένων. Προτιμήστε το και εσείς! Χωρίς αμφιβολία, από την πρώτη μέρας κιόλας θα καταλάβετε τι ήταν αυτό που έκανε τη Heather να μείνει εδώ για πάντα. Και ίσως να γεννηθεί και στη δική σας την καρδιά η ίδια επιθυμία! 

  

7.

Τελέθριο Όρος, Βόρεια Εύβοια

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter

Μακριά από την πεπατημένη και σχεδόν άγνωστο στους περισσότερους, το Τελέθριο Όρος στη βόρεια Εύβοια βρίσκεται μόλις δύο-τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα και είναι πολύ εύκολα προσιτό από την εθνική οδό μέσω του πορθμείου Αρκίτσας-Αιδηψού.

Το 2017, με πρωτοβουλία του τότε περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και του νυν δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά, χαρτογραφήθηκε το Τελέθριο Όρος και δημιουργήθηκε ένα app που παρουσιάζει τα μονοπάτια και προτείνει τις καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές σε αυτό το πανέμορφο βουνό. Είναι ιδανικός προορισμός για πεζοπορική εκδρομή Σαββατοκύριακου και δεν θα σας κουράσει καθόλου, αφού έχει χαμηλό υψόμετρο (κορυφή στα 970 μ.) και βατά μονοπάτια, χωρίς δυσκολίες.

8.

Καρυές Λακωνίας, Πάρνωνας

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter

Το ιστορικό αυτό χωριό της Λακωνίας, που το αναφέρει ο Παυσανίας ως τόπο καταγωγής των περίφημων Καρυάτιδων, είναι χτισμένο σε μια πλαγιά στην άκρη του πυκνού δρυοδάσους. Στα ανατολικά και στα βόρεια του χωριού ορθώνονται οι καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα και προς τα δυτικά απλώνονται οι θαμνοσκεπασμένοι βοσκότοποι και τα παλιά χωράφια με τις πέτρινες πεζούλες που φτάνουν ως τον κάμπο της Τρίπολης.

Οι περίπου 300 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού αλλά και οι χιλιάδες Αραχοβίτες (Αράχοβα ήταν το παλιό όνομα του χωριού) που ξαναγυρίζουν στο χωριό τους κάθε καλοκαίρι το κρατάνε ζωντανό, το φροντίζουν και το συντηρούν. Τέσσερα καφενεία, τρία εστιατόρια και τρεις ξενώνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο σάς δίνουν επιλογές για να έρθετε στο χωριό και να απολαύσετε πεζοπορία στα πιο όμορφα μονοπάτια του Πάρνωνα, σε μια γωνιά της Πελοποννήσου που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστη στους πεζοπόρους κι αυτό διότι τα μονοπάτια ήταν θαμμένα κάτω από τη ζουγκλοειδή βλάστηση του δάσους.

Σε λίγες εβδομάδες όμως ξεκινούν τα έργα για τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση 8 πεζοπορικών διαδρομών συνολικού μήκους 55 χιλιομέτρων, όλων των βαθμών δυσκολίας, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τον Μάιο του 2020.

9.

Κόζιακας

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter

Οι περισσότεροι επισκέπτες της περιοχής εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην Ελάτη και το Περτούλι, όπου υπάρχουν όλα αυτά τα εστιατόρια με τις λαχταριστές τοπικές σπεσιαλιτέ, τα καφέ και τα μπαρ, που είναι πάντα γεμάτα, και το πολύχρωμο πλήθος που συνωστίζεται εδώ όλα τα Σαββατοκύριακα. Όμως το βουνό που ορθώνεται ανατολικά και βόρεια από το χωριό είναι ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας και η θέα από την κορυφή του μαγευτική!

Ξεκινώντας από την Ελάτη, που είναι χτισμένη στα 900 μ. υψόμετρο, μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή του Κόζιακα στα 1.901 μ. υψόμετρο, περπατώντας αρχικά σε δασικό δρόμο και στη συνέχεια σε βατό και σηματοδοτημένο (με μεγάλα κόκκινα σημάδια) μονοπάτι. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 7,9 χλμ. και πρέπει να υπολογίσετε τουλάχιστον 6 ώρες για την ανάβαση στην κορυφή.

Πιο εύκολη πρόσβαση για την κορυφή του Κόζιακα υπάρχει από το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου προς το καταφύγιο του Εκδρομικού και Μορφωτικού Ομίλου Τρικάλων και από εκεί προς την κορυφή του Κόζιακα (5,2 χλμ.). Ακόμα πιο εύκολη είναι η ανάβαση με ορμητήριο το καταφύγιο που είναι χτισμένο στα 1.800 μέτρα υψόμετρο, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 35 άτομα, έχει διαχειριστή που το φροντίζει και διαθέτει κουζίνα (www.koziakasrefuge.gr).

10.

Πήλιο

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter

Εδώ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ο ΕΟΣ Βόλου (www.eosvolos.gr) και η εθελοντική ομάδα «Φίλοι των καλντεριμιών του νότιου Πηλίου» (www.friendsofthekalderimi.org) και έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, καθαρίζοντας και σηματοδοτώντας τα καλντερίμια στην περιοχή του νότιου Πηλίου. Το Πήλιο είναι γεμάτο ωραίους ξενώνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο, ώστε να επιλέξετε αυτόν που σας βολεύει περισσότερο, ανάλογα με την περιοχή στην οποία θα πεζοπορήσετε.

Εδώ, η πιο χαρακτηριστική και όμορφη διαδρομή είναι η κυκλική διαδρομή από τα Καλά Νερά στην Κάτω Γατζέα και από εκεί στην Άνω Γατζέα (4,4 χλμ.), από την Άνω Γατζέα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας (4,1 χλμ.), από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στις Πινακάτες (4,8 χλμ.) και από τις Πινακάτες πίσω στα Καλά Νερά (5,5 χλμ.). Αν έχετε δυνάμεις και χρόνο, μπορείτε να την κάνετε μονοκοπανιά σε μία μέρα, αλλά μπορείτε φυσικά να περπατήσετε και οποιοδήποτε τμήμα της, είτε γραμμικά (αν υπάρχει καποιος που θα έρθει να σας μαζέψει από το τέρμα της πεζοπορίας σας) είτε μπρος-πίσω (για να επιστρέψετε στο όχημά σας).


Στο κεντρικό και στο ανατολικό Πήλιο, η Τσαγκαράδα είναι η περιοχή με τα περισσότερα μονοπάτια, κάποια από τα οποία είναι καθαρισμένα και σηματοδοτημένα. Η πιο δημοφιλής πεζοπορία εδώ είναι στο μονοπάτι Τσαγκαράδα-Μηλιές (9,7 χλμ.) που διασχίζει ένα πυκνό δάσος με ψηλόκορμες οξιές. Αξίζει επίσης να περπατήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από τις Αγριόλευκες (στο ψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου), ακολουθεί την κορυφογραμμή προς τα νότια, διασχίζει τα πυκνά δάση οξιάς και καταλήγει στο χωριό Μούρεσι (8,6 χλμ.).

Από το Μούρεσι, δίπλα ακριβώς από τον παλιό ναό της Αγίας Τριάδας, κατηφορίζει ένα καλντερίμι προς τα ανατολικά, σηματοδοτημένο με κόκκινα σημάδια, το οποίο μετά από 2,3 χλμ. καταλήγει στη διάσημη Νταμούχαρη. Στην Νταμούχαρη αξίζει να πάτε πεζοπορώντας και από την Τσαγκαράδα, ακολουθώντας το καλντερίμι που κατηφορίζει από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Τα βασικά της πεζοπορίας

10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα Facebook Twitter

• Ξεκινήστε την πεζοπορία σας σωστά εξοπλισμένοι: νερό, αντηλιακή κρέμα, μποτάκια πεζοπορίας, καπέλο, αντιανεμικό μπουφάν, ένα ζεστό ρούχο, φακός, κινητό τηλέφωνο πλήρως φορτισμένο και ένας καλός πεζοπορικός χάρτης είναι τα θεμελιώδη.

• Επενδύστε σε ορειβατικό εξοπλισμό καλής ποιότητας, θα κάνει τη διαφορά τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και άνεσης.

• Ενημερώστε κάποιον τρίτο για το πρόγραμμα της πεζοπορίας σας και την εκτιμώμενη ώρα επιστροφής σας.

• Ξεκινήστε την πεζοπορία σας νωρίς το πρωί ή με περιθώριο τουλάχιστον δύο επιπλέον ωρών με φως ημέρας από τον εκτιμώμενο χρόνο της πεζοπορίας σας.

• Μην περπατάτε έξω από τα μονοπάτια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να καταπατηθούν μικρά φυτά και δενδρύλλια.

• Αποφύγετε να καπνίζετε όταν περπατάτε στα μονοπάτια.

• Μην κάνετε άσκοπους θορύβους. Σεβαστείτε την ησυχία των άλλων εκδρομέων και απολαύστε τους ήχους της φύσης.

• Κρατήστε τα σκουπίδια σας ώστε να τα πετάξετε στους κάδους απορριμμάτων στο τέλος της πεζοπορίας σας. Ως μια χειρονομία προσφοράς στη φύση, αν τυχόν βρείτε κάποιο σκουπίδι στο μονοπάτι, μαζέψτε το.

• Μην ανάβετε κατασκηνωτική φωτιά σε οποιοδήποτε σημείο του δάσους, ούτε σε ξέφωτα ή δρόμους.

• Να θυμάστε ότι είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι στο δάσος. Σεβαστείτε την άγρια ζωή και απολαύστε τις χαρές του δάσους υπεύθυνα.

 

*O Στέφανος Ψημένος είναι συγγραφέας και εκδότης πεζοπορικών χαρτών και πεζοπορικών οδηγών της TERRAIN.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ