TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Οι κουκουλοφόροι της γαλλικής αστυνομίας

 

Οι κουκουλοφόροι της γαλλικής αστυνομίας

 

 

*

 

"Ο φόβος. 'Οχι της απώλειας μιας εκλογικής αναμέτρησης, της ματαίωσης "μεταρρυθμίσεων" ή του εξανεμισμού μιας περιουσίας στο Χρηματιστήριο. Μάλλον ο φόβος της εξέγερσης, της καθαίρεσης. Εδώ και μισό αιώνα, οι γαλλικές ελίτ δεν είχαν νιώσει παρόμοιο συναίσθημα. Το Σάββατο της 1ης Δεκεμβρίου 2018, κάποιες συνειδήσεις πάγωσαν. "Αυτό που επείγει, αποφάνθηκε πανικόβλητη η Ruth Elkrief, η δημοσιογράφος-σταρ του BFM TV, είναι να επιστρέψει ο κόσμος στα σπίτια του", ενώ παρελαύνουν στις οθόνες του καναλιού της "κίτρινα γιλέκα" αποφασισμένα να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή. Μερικές μέρες αργότερα, η δημοσιογράφος της L' Opinion, μιας καθημερινής εφημερίδας που πρόσκειται στην εργοδοσία, αποκαλύπτει σε ένα τηλεοπτικό πλατό πόσο η θύελλα υπήρξε σαρωτική: " 'Ολες οι μεγάλες εταιρείες θα μοιράσουν πριμ, επειδή φοβήθηκαν πραγματικά μη βρεθούν τα κεφάλια τους πάνω σε λόγχες. Α ναι, οι μεγάλες επιχειρήσεις, εκείνο το τρομερό Σάββατο με όλες τις καταστροφές, είχαν καλέσει τον Geoffroy Roux de Bézieux, τον πρόεδρο του MEDEF (Κίνημα των γαλλικών επιχειρήσεων) για να του πουν: "Τα δέχεσαι όλα! Τα δέχεσαι όλα, γιατί αλλιώς..." Αισθάνονταν μία φυσική απειλή πάνω τους." [...] Το είδος αυτό της αποσύνθεσης της κυρίαρχης τάξης είναι σπάνιο, αλλά έχει ως συνακόλουθο ένα δίδαγμα που διαπερνάει την Ιστορία: αυτοί που φοβήθηκαν δεν συγχωρούν ούτε αυτούς που τους τρόμαξαν, ούτε αυτούς που υπήρξαν μάρτυρες του φόβου τους."
Serge Halimi - Pierre Rimbert, Ταξικοί αγώνες στη Γαλλία

Le Monde Diplomatique, Φεβρουάριος 2019

Οι κουκουλοφόροι της γαλλικής αστυνομίας Facebook Twitter
Φωτ. Lundi Matin

 

Πως το καθεστώς σώθηκε από στρατιωτικοποιημένα τάγματα.

 

"Απόσπασμα Ταχείας Δράσης" (DAR): η δύναμη κρούσης που διαλύει τους αγώνες.

 

Nantes Révoltée - 08.02.2019

 

*


Το κίνημα των Κίτρινων γιλέκων έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να δοκιμάσει νέες κατασταλτικές μεθόδους. Ιδίως μέσα από την ανάπτυξη ενός υπέρ-βίαιου, στρατιωτικής έμπνευσης, τάγματος κρούσης, αποστολή του οποίου ήταν η τρομοκράτηση των κοινωνικών αγώνων.

 

Βρισκόμαστε στην επαύριο της 1ης Δεκεμβρίου του 2018. Στην 3η Πράξη, ένας άνεμος εξέγερσης φύσηξε στο Παρίσι. Πολύωρες ταραχές, τα Ηλύσια Πεδία κατειλλημένα ως τη νύχτα, πολυτελή αυτοκίνητα και δεκάδες οδοφράγματα στις φλόγες. Και το πλήθος να πλησιάζει κοντά σε όλα τα σημεία της εξουσίας. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η κυβέρνηση διακατέχεται πραγματικά από φόβο. Ο Μακρόν δεν βγαίνει πια από το Μέγαρο των Ηλυσίων. 'Ενα ελικόπτερο έχει προσγειωθεί στην αυλή του προέδρου για να τον φυγαδέψει σε περίπτωση που χρειαστεί. 'Ολη τη βδομάδα, πριν από την επόμενη διαδήλωση που ορίστηκε για τις 8 Δεκεμβρίου, η χώρα κρατάει την αναπνοή της.

 

Η εξουσία αντιδρά ανακοινώνοντας την παράταξη τεθωρακισμένων και 100.000 αστυνομικών. Οι θεαματικές αυτές ανακοινώσεις έχουν κυρίως "διακοσμητικό" χαρακτήρα. Η πιο σημαντική απόφαση, αλλά και η λιγότερη ορατή, είναι η ανάπτυξη "Αποσπασμάτων Ταχείας Δράσης" (DAR), για να περιοριστεί η εξέγερση. Ο υπουργός των Εσωτερικών δηλώνει εξάλλου την προθεσή του για μια "δυναμική επαφή" ώστε να συλληφθούν χιλιάδες άτομα. 'Οπως και θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου. Τα Ηλύσια Πεδία μετατρέπονται τότε σε πεδίο μάχης. Σε πεδίο βολής. Ενώ οι διαδηλωτές μπλοκάρονται στην λεωφόρο από τις "κανονικές" αστυνομικές δυνάμεις, βλέπουμε ομάδες οπλισμένων ανδρών με κουκούλες να εφορμούν στους δρόμους, να επιτίθενται σε κάθε ομάδα, σε κάθε συγκέντρωση, πυροβολώντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι διαδηλωτές πέφτουν ο ένας μετά τον άλλον. Μερικοί απ' αυτούς παραμορφώνονται μέσα σε λίγες μόνο ώρες, στο ίδιο σημείο.

 

Tα ίδια αυτά "DAR" θα συλλάβουν εκατοντάδες άτομα. Από τις χιλιάδες προσαγωγές εκείνης της ημέρας, οι περισσότερες απ' αυτές χρεώνονται στα "Αποσπάσματα Ταχείας Δράσης". Με τη φυσική βία, τις προληπτικές συλλήψεις και την τρομοκρατία, τα "DAR" πέτυχαν το σκοπό τους. Η εξέγερση δεν επεκτάθηκε. Το κίνημα των Κίτρινων γιλέκων δεν θα ξαναβρεί ποτέ την ίδια δυναμική στις επόμενες Πράξεις. Και οι ακρωτηριασμοί θα συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, έχοντας συχνά προκληθεί απο τις ίδιες αυτές μονάδες.

 

Από προέρχονται αυτά τα "DAR"; Είναι οι πιο βίαιοι άνδρες που επιλέχτηκαν ανάμεσα στις πιο βίαιες μονάδες της γαλλικής αστυνομίας. Οι αστυνομικοί αυτοί, με πολιτικά και με κουκούλες, οι οποίοι μπορούν εν λευκώ να πυροβολούν, προέρχονται από τα Τάγματα κατά της Εγκληματικότητας και Αναζήτησης και Επέμβασης, που συνήθως επιστρατεύονται κατά της βαριάς εγκληματικότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Canard Enchaîné, τα ίδια αυτά οπλισμένα "DAR" είναι που κυνηγούν πάνω σε αστυνομικές μηχανές τους διαδηλωτές και πυροβολούν ανεξέλεγκτα πριν φύγουν πάνω στα διτροχά τους.

 

Είναι τα DAR πράγματι νέα; 'Οχι, έχουν ήδη δοκιμαστεί στις συνοικίες. 'Ενας αξιωματικός δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι, τουλάχιστον στα προάστια, "δεν τους βιντεοσκοπούν από όλες τις γωνίες, κι ότι τα άτομα που στοχεύονται δεν πάνε να παραπονεθούν μετά μπροστά στις κάμερες." Η ομολογία προκαλεί σύγκρυο: μπορούν έτσι να ακρωτηριάζουν με κάθε διακριτικότητα. Ο πληθυσμός των προαστίων είναι αντιμέτωπος εδώ και χρόνια με τις ύπερ-βίαιες μεθόδους των στρατιωτικοποιημένων αυτών ταγμάτων, που βλέπουμε τώρα να εφαρμόζονται και στους κοινωνικούς αγώνες.

 

Αυτός ο μηχανισμός που δεν έχει μάλλον άλλο ομοιό του στην Ευρώπη -ίσως και στη Δύση;- είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, εφόσον εφαρμόστηκε τη στιγμή που η εξουσία πραγματικά κλονίστηκε, στις αρχές Δεκεμβρίου. 'Επρεπε να σταματήσει η εξάπλωση της εξέγερσης, και το πέτυχαν. Τα DAR αυτά πραγματοποίησαν το 80% των συλλήψεων, και κατά πάσα πιθανότητα ένα ανάλογο ποσοστό στο σύνολο των ακρωτηριασμών που καταγράφτηκαν. Ο Μακρόν τους οφείλει πολλά, και μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι οι μηχανισμοί αυτοί θα γίνουν ο κανόνας της αστυνόμευσης.

Nantes Révoltée

Αναδημοσίευση από το σάιτ Anti-k.org

Μτφ. Σ.Σ.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ