Μετά τη Γάζα, η Δυτική 'Οχθη
'Ενα ρεπορτάζ του Παλαιστίνιου φωτογράφου Wahaj Bani Moufleh
*
"Για μένα είναι μια δεύτερη Νάκμπα": Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Δυτική Όχθη. Lucas Minisini - Le Monde - 12.02.2025
Ενώ η Γάζα αναπνέει λίγο μετά την κατάπαυση του πυρός, ο εφιάλτης συνεχίζεται στην ύπαιθρο και τις πόλεις της Δυτικής Όχθης, με εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες επιθέσεις και εκτεταμένες λεηλασίες. Η κατατρομοκράτηση από τους μεθυσμένους από την ατιμωρησία εποίκους είναι τρομερή. Jean Stern - OrientΧΧΙ - 20.01.2025
Δυτική Όχθη: εν μέσω εκεχειρίας στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει φονική επιχείρηση στην Τζενίν. Η Tsahal πραγματοποίησε νέα επιδρομή στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, σκοτώνοντας 9 άτομα και τραυματίζοντας 35 την Τρίτη 21 Ιανουαρίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τον πόλεμό της. Nicolas Rouger - Libération - 22.01.2025
Το Ισραήλ καταστρέφει προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη
Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόπισαν 40.000 Παλαιστίνιους από τέσσερις προσφυγικούς καταυλισμούς στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη από τη δεύτερη Ιντιφάντα.
Wahaj Bani Moufleh
+972 Magazine- 12 Φεβρουαρίου, 2025
Στις 21 Ιανουαρίου, μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια νέα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Επικεντρωμένη αρχικά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, η "Επιχείρηση Σιδηρούν Τείχος" επεκτάθηκε έκτοτε σε τρεις ακόμη καταυλισμούς στη βόρεια Δυτική Όχθη: Tulkarem, Nur Shams και Al-Far'a.
Αυτές οι εισβολές, ενισχυμένες από την αεροπορία, αποσκοπούν στην καταστολή της ένοπλης παλαιστινιακής αντίστασης, η οποία έχει ενισχυθεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς τα τελευταία χρόνια. Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης προκαλέσει ακραίες καταστροφές στις μη στρατιωτικές υποδομές - ισοπεδώνοντας με μπουλντόζες δρόμους και ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών, αλλά και εκτοπίζοντας βίαια 40.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους. Τόσο σε ένταση όσο και σε κλίμακα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα, η οποία έληξε πριν από δύο δεκαετίες.
![Μετά τη Γάζα, η Δυτική 'Οχθη](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2025-02-14/79T0904.jpeg?itok=3Xz1Zg7O)
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει πάνω από 50 Παλαιστίνιους μαχητές, ενώ έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις του αρκετοί άμαχοι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ένα 2χρονο κορίτσι κοντά στην Τζενίν, δύο εικοσάχρονες νέες στον καταυλισμό Nur Shams, η μία εκ των οποίων ήταν έγκυος οκτώ μηνών, και ένα 10χρονο αγόρι στον καταυλισμό Tulkarem.
Ο 10χρονος Saddam Hussein Iyad Rajab είχε έρθει από το χωριό Kafr Al-Labad για να επισκεφθεί συγγενείς στον καταυλισμό Tulkarem στις 28 Ιανουαρίου, όταν ένας Ισραηλινός στρατιώτης τον πυροβόλησε στην κοιλιά. "Ο Saddam στεκόταν μπροστά από το σπίτι καθώς ετοιμαζόμασταν να προσευχηθούμε", δήλωσε ο πατέρας του, Iyad, στο +972. "Δεν υπήρχαν οχήματα του στρατού, ούτε ελεύθεροι σκοπευτές, ούτε μαχητές της αντίστασης κοντά. Βγήκε έξω πριν από μένα, για να έχει την ευκαιρία να μιλήσει στη μητέρα του. Είκοσι δευτερόλεπτα αργότερα, άκουσα τις κραυγές του".
Λόγω ενός τραυματισμού του στη δουλειά του πριν από δύο χρόνια που περιόρισε την κινητικότητά του, ο Iyad δυσκολεύτηκε να φτάσει γρήγορα στο γιο του. "Μου πήρε αρκετή ώρα για να τον τραβήξω σε ασφαλές σημείο και να τον πάω στο νοσοκομείο", αφηγήθηκε. Μιάμιση εβδομάδα αργότερα, ο Rajab υπέκυψε στα τραύματά του.
"Μετά τον τραυματισμό μου, τον έβλεπα ως τον άνδρα του σπιτιού", είπε ο Iyad. "Με βοηθούσε σε όλα - με συνόδευε στο νοσοκομείο και με πήγαινε ακόμα και στο τζαμί. Είθε ο Θεός να λυπηθεί τον Saddam".
Από τότε που το Ισραήλ επέκτεινε την επίθεσή του στον καταυλισμό Tulkarem στις 27 Ιανουαρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχει εκτοπιστεί με τη βία. Οι οικογένειες αυτές είναι τώρα διασκορπισμένες ανάμεσα σε σπίτια συγγενών, σε σχολεία και σε δημόσια κτίρια, βασιζόμενες στην τοπική υποστήριξη των δημοτικών αρχών και των γύρω χωριών.
Ο Ahmed Al-Dosh, ο οποίος εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας στο Tulkarem, έχει ειδικές ανάγκες και χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο για να μετακινείται. Η καταστροφή των υποδομών του καταυλισμού σήμαινε ότι η έξοδος από την περιοχή θα του ήταν εξαιρετικά δύσκολη. "Τέσσερις νεαροί με μετέφεραν στο αναπηρικό μου αμαξίδιο για να με βοηθήσουν να βγω έξω", δήλωσε στο +972.
![Μετά τη Γάζα, η Δυτική 'Οχθη](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2025-02-14/79T1276.jpeg?itok=brEQDvQ0)
Σήμερα, ο ίδιος και η οικογένειά του φιλοξενούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Tulkarem μαζί με περίπου 50 ακόμη εκτοπισμένους όλων των ηλικιών. Ο χώρος χωρίζεται σε τρία τμήματα: έναν χώρο για προμήθειες τροφίμων, ένα τμήμα για γυναίκες και παιδιά και ένα τμήμα για άνδρες.
Καθώς αυτές οι οικογένειες προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η καρδιά τους παραμένει στον καταυλισμό - όπου πολλά από τα σπίτια τους είναι πλέον ερείπια και το μέλλον τους αβέβαιο. Ο Al-Dosh ήταν συντετριμμένος που έπρεπε να αφήσει πίσω του τα πουλιά και τη γάτα του. "Είμαι σίγουρος ότι δεν θα τα βρω ζωντανά και τα σκέφτομαι σε κάθε γεύμα που τρώω εδώ", πρόσθεσε.
Πάνω από 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί μόνο από τον καταυλισμό της Τζενίν. Την τελευταία εβδομάδα, ορισμένοι από αυτούς διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προσπαθήσουν να φτάσουν στα σπίτια τους και να συλλέξουν τα υπάρχοντά τους που άφησαν πίσω τους, όπως ρούχα, τρόφιμα και σημαντικά έγγραφα, εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας στον καταυλισμό. Ενώ κάποιοι από αυτούς τα κατάφεραν, άλλοι συνελήφθησαν από ισραηλινούς στρατιώτες, κατασχέθηκαν τα πραγματά τους ή ακόμη και δέχθηκαν πυρά.
Αυτές οι φωτογραφίες δίνουν μια ιδέα της καταστροφής σε ορισμένες από τις εξωτερικές γειτονιές του πολιορκημένου στρατοπέδου, ενώ οι κάτοικοι αναφέρουν ακόμη πιο σοβαρές καταστροφές βαθύτερα στο εσωτερικό του. Οι ιστορίες εκτοπισμού και μαρτυρίου επαναλαμβάνονται, και η κατοχή συνεχίζει να ξεριζώνει τους Παλαιστίνιους, αφήνοντας πίσω της ατελείωτες πληγές.
Δείτε ακόμα στο Αλμανάκ:
Γάζα - Ισραήλ. Το απροσδόκητο στοίχημα του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Wahaj Bani Moufleh είναι φωτογράφος από την παλαιστινιακή πόλη Beita στη Δυτική Όχθη και μέλος της κολεκτίβας Activestills. Έχει περάσει χρόνια καταγράφοντας τις διαδηλώσεις στο ίδιο του το χωριό κατά του ισραηλινού εποικισμού και της κατοχής. Το έργο του έχει δημοσιευτεί σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και έχει εκτεθεί διεθνώς, όπως στο Μουσείο WORM του Ρότερνταμ.