TO BLOG ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ
Facebook Twitter

Τα αγαπημένα μας ερωτικά τραγούδια

Τα αγαπημένα     μας

        ερωτικά 

                              τραγούδια  <3

Τα αγαπημένα μας ερωτικά τραγούδια Facebook Twitter
"Ensemble" © David Luraschi (2021), Loose Joints

—Στάσου, το ραδιόφωνο είναι ανοιχτό... Χαίρομαι που ενδιαφέρεσαι για τις ειδήσεις, που θες να μαθαίνεις τι συμβαίνει στον κόσμο.

—Όχι... Ακούω μονάχα τραγούδια επειδή εκείνα λένε την αλήθεια. Όσο πιο ηλίθια είναι, τόσο περισσότερο λένε την αλήθεια και με αυτόν τον τρόπο δεν είναι ηλίθια. Λένε «μη με αφήσεις» ή «η απουσία σου έχει διαλύσει τη ζωή μου», ή «είμαι ένα άδειο σπίτι δίχως εσένα», ή «άσε με να είμαι η σκιά της σκιάς σου», ή ακόμη και πως «χωρίς αγάπη δεν είμαστε τίποτα». 

 —Aπό την ταινία «La femme d’à côté», του François Truffaut

 
 

ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ στη Λένα Κιτσοπούλου, στη Nalyssa Green, στον Γιώργο Μπένο, στην Καλλιόπη Μητροπούλου, στην Αμάντα Μιχαλοπούλου, στον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, στον πρώτο μου έρωτα, στη φίλη μου Σ., στην Ειρήνη Γιαννάκη, στον M. Hulot, στην Αργυρώ Μποζώνη, στη Γλυκερία Μπασδέκη και σε άλλους πολλούς... Α, και στον Νικηφόρο, που πέρυσι τον χειμώνα μου άρεσε πολύ έτσι όπως περπατούσε στην Αθήνα με τα μαλλιά του ανακατεμένα, σαν σκυλάκι που το έσκασε μόλις από το ακριβό σαλόνι της μαμάς του. Τους λέω, δεν είμαι πολύ καλά, τυλίξτε με με λέξεις.

Ακολουθώντας πιστά τα λόγια της Μ.Μ., έχω καταλάβει πως αρκεί ένας αναστεναγμός για να καταρρεύσει η σκεπή, κι έχω λοιπόν έτσι αρχίσει να δίνω προσοχή στους στίχους των τραγουδιών· εκεί που τόσο καιρό γλιστρούσα ανέμελα πάνω στο μουσικό τους βελούδο, τώρα μαθαίνω πώς να γδέρνομαι. Πιάνω λοιπόν όλους αυτούς τους περίπου φίλους και τους λέω «πείτε μου, σας παρακαλώ»... 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ερωτικό τραγούδι και γιατί; 

ΝΑ ΤΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ

 

1.

 Το κοπερτί

Λένα Πλάτωνος

Γιατί είναι εναντίον του θανάτου/ ένα είδος επαναστάτη ιδιοκτήτη γραφείου κηδειών που δίνει δεύτερη ευκαιρία στους νεκρούς του... Και γριά και πτώμα, αν μου κλείσεις εσύ ραντεβού θα ροδαλίσω, κι επίσης γιατί το «Κοπερτί» έχει κάτι σαχτούρειο, σαν χαρτοπόλεμος, αλλά τη μέρα της απελευθέρωσης... Eγώ κρατάω τη σημαία σαν την Άννα Καλουτά και ξεφεύγοντας από το πλήθος τρέχω σ' αυτόν που για χάρη του έφαγα όλη την κομαντατούρα. 

—Γ.Μ.

 
 

2.

Some Feeling

Mild Orange

Γιατί; Α, δεν ξέρω, είναι σέξι η αρχή του και το λίγο μετά, και μ' αρέσει να αρχίζω μ' αυτό στο σεξ, χαχαχα...

—Κ.Τ.

 
 

3.

Μα Όποιο Δρόμο Και Αν Πήρα

Καίτη Γκρέυ

Γιατί στον έρωτα δεν αποφασίζεις ούτε εσύ ούτε ο άλλος το τι, το πώς, το γιατί, το για πόσο. Αποφασίζει αυτός. Εννοώ αποφασίζει ο έρωτας. Στο τέλος. Με πιάνεις;

—Λ.Κ.

 
 

4.

Here, There and Everywhere

The Beatles

Koίτα, δεν είναι υγιές, αλλά είναι φουλ ρομαντικό. Δηλαδή, σου λέει, είμαι ερωτευμένος μαζί σου, σε θέλω παντού στη ζωή μου. Το οποίο, αν το σκεφτείς, όχι, ρε φίλε. Θέλω τον χώρο μου, τα χόμπι μου, αλλά στο πλαίσιο τού γίνομαι ένα με τον άλλον, ναι, είναι ρομαντικό. Το προτιμώ από άλλα ακριβώς γιατί δεν λέει πουθενά μεγάλα λόγια για αγάπες, έρωτες, δεν ζω χωρίς εσένα κ.λπ., λέει απλώς: «But to love her is to need her everywhere».

—Ι.Π.

 
 

5.

 My World Is Empty Without You

The Afghan Whigs

Γιατί δύσκολα μπορεί να υπάρξει έρωτας χωρίς πόνο και το «My world is empty without you» είναι ένα τραγούδι με ΠΟΛΥ πόνο. Το είπαν για πρώτη φορά οι Supremes με την ελαφρότητα της ποπ των ’60s και μια διάθεση χαρμολύπης, αλλά αυτή η grunge εκτέλεση των Afghan Whigs μετέτρεψε το κομμάτι σε έναν ερωτικό ύμνο απελπισίας, με ζόφο και πόνο, που κάνει κάθε λέξη που βγάζει από το στόμα του ο Greg Dulli να έχει νόημα.

—Μ. Η.

 
 

6.

Στην επόμενη ζωή 

Νατάσσα Μποφίλιου 

Γιατί είμαστε και δεν είμαστε. Αλλά και να μην είμαστε πάλι θα είμαστε. Γιατί όταν συναντιούνται δυο άνθρωποι οι ζωές τους είναι ήδη εκεί.

—Γ.Μ.

 
 

7.

Ta Ya Tan

Saori Yuki

Γιατί δεν έχω ξανακούσει άλλο τραγούδι να αποδίδει, με μια τόσο μαγευτική ερμηνεία, την έκσταση, τη μελαγχολία και το ανεκπλήρωτο της ερωτικής επιθυμίας αλλά και την εκπλήρωσή της ταυτόχρονα, και για την αριστουργηματική παρομοίωση των στίχων του. Το ερωτευμένο πρόσωπο ονειρεύεται πως έχει μεταμορφωθεί σε μια κιθάρα που το αντικείμενο του πόθου του παίζει. Είναι αδύνατον να το ακούσω χωρίς να συγκινηθώ.

—Ε.Γ.

 
 

8.

Feelin' Love

Paula Cole

Γιατί έτσι. Άκου τους στίχους. 

—Σ.Γ.

 
 

9.

 Lover, You Should've Come Over 

Jeff Buckley

Ένα σκηνικό άδειου δωματίου. Ένα ανοιχτό παράθυρο από όπου μπαίνει η βροχή. Η ίδια βροχή που βρέχει τα μνήματα στην κηδεία που εκτυλίσσεται ακριβώς έξω από το δωμάτιο. Η απώλεια, η απουσία. Ο πόνος της έλλειψης σωματοποιείται. Ο έρωτας ως πείνα που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Το υποκείμενο φλέγεται. Κι ας βρέχει. Με κραυγές και λυγμούς προσφέρεται να θυσιάσει ό,τι δικό, του για μια στιγμή κοντά στο άτομο που λείπει. Αυτή η φωνή που κλαίει, καίγεται και πονάει. Αυτό που λέμε ντέρτι. Τόση ένταση συναισθήματος που προέρχεται από διακαή πόθο. My kingdom for a kiss upon her shoulder. Αχ.

—Ν.G.

 
 

10.

Μια φορά θυμάμαι 

Αρλέτα

(Σε αυτήν τη συγκεκριμένη εκτέλεση που τρελαίνει την Α.)

Γιατί όταν το άκουσα πρώτη φορά ήμουνα παιδί. Περνούσα μπροστά από το ραδιόφωνο και κοκάλωσα. Δεν το συνδέω με τίποτα ερωτικό, οι έρωτες πάνε και έρχονται, αλλά αυτό είναι ο εθνικός μου ύμνος. Κάθε φορά που το θυμάται κάποιος και το βάζει να παίζει, κοκαλώνω. Λατρεύω αυτή τη νεανική φωνή της Αρλέτας. Πέρσι το καλοκαίρι στις «Μήδειες», στην Επίδαυρο, ο Φρανκ Κάστορφ έβαλε αυτό το τραγούδι, δευτερόλεπτα, όταν πια όλα έχουν γκρεμιστεί, έρωτες, παλάτια, το σύμπαν. Ήταν η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού και εγώ ανατρίχιασα.

—Α.Μ.

 
 

11.

So in Love

Cole Porter

Γιατί είναι ύπουλα ανάλαφρο και μιλάει με απόλυτη βεβαιότητα μιας δεδομένης στιγμής για την ουτοπία του αιώνιου έρωτα. Και τον κάνει για λίγο να ισχύει αδιαμφισβήτητα. Γιατί με ξεγελάει κάθε φορά.

—Γ.Ε.
 
 

 12.

Η πιο όμορφη θάλασσα 

Θάνος Μικρούτσικος

Γιατί διάβασα στο βιβλίο του Μορίς Λαφάργκ πως εκείνος γνώρισε τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής του με κλειστά τα μάτια, και σιγουρεύτηκε πως ήταν αυτός επειδή του τραγούδησε στο αυτί, και μετά ήταν σίγουρος μια ζωή. 

—Ν.Π.

 
 

13.

I Want You 

Mitski

 
Δεν θέλει πολλή σκέψη, το «I want you» της αγαπημένης μου Mitski. Αυτό το κομμάτι δημιουργεί τόσο ζωντανές εικόνες, η μελωδία του ρεφρέν είναι ζεστή και ταυτόχρονα σπαραχτική. Με κάνει να κλαίω κάθε φορά που το ακούω, μάλιστα ο Γούσης το έβαζε να παίζει σε λούπα όταν γυρίζαμε το κλιπ για το «Ghosted» (όπου απλώς κλαίω non stop) και κάθε φορά ωπ, λυγμοί. 
«You’re coming back and it’s the end of the world, we’re starting over and I love you darling and I’m done here
You’re in the house and I’m here in the car, I just need a quiet place where I can scream how I love you...»
Πάρε μου την καρδιά και κλότσα τη, δηλαδή. 
 

—Κ.Μ.

 
 

14.

Μad about you

Hooverphonic

Γιατί ο στίχος κόβεται στο mad (τρελή) και μετά έρχεται ως κορύφωση το about you (για σένα), όμως εγώ σκεφτόμουν πάντα την τρέλα ως μια ολοκληρωτική απορρύθμιση όταν το άκουγα, κάτι αμετάβατο που γίνεται μεταβατικό λόγω του έρωτα. Μα τι λέω;

—A.M.

 
 

15.

Κι όμως την πίστευα

Πόλυ Πάνου

Γιατί κάποιος με άγγιξε. Ποιος με άγγιξε; 

—Γ.M.


Notebook

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ