16 βιβλία για μικρούς αναγνώστες - για αυτό το καλοκαίρι

16 βιβλία για μικρούς αναγνώστες - για αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
1


Από το Bookpress.gr

Τα παιδιά αγαπούν τα χρώματα και ονειρεύονται με τις εικόνες

 

Το αγόρι που ζωγράφιζε τον ουρανό είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι με ήρωα ένα αγόρι που αγαπά με πάθος τη ζωγραφική, όπως με πάθος υποστηρίζει πως «όποιος μπορεί να παίζει μπορεί να ονειρευτεί». Ο Φράνσις, το αγόρι της ιστορίας, στέλνει με τις ζωγραφιές του το δώρο της ελπίδας και του δικαιώματος στα όνειρα σε όλα τα παιδιά. Αυτό κάνει άλλωστε και ο δημιουργός του, βραβευμένος εικονογράφος βιβλίων για παιδιά Βασίλης Παπατσαρούχας σε αυτό το παραμύθι όπου υπογράφει και την ιστορία.

Με τη δύναμη των χρωμάτων και των εικόνων επιχειρεί και η Κατερίνα Κρις να εμφυσήσει στους μικρούς αναγνώστες την αγάπη για το διάβασμα. Στη χώρα των Λεξοφάγων Χμ! είναι ο τίτλος του τρίτου βιβλίου με κεντρικό (και μοναδικό) πρόσωπο τον Εγκμόντ Κλαβιέ, τον ευφάνταστο ερευνητή, υποστηρικτή της παιδικής περιέργειας και καλλιεργητή της παιδικής φαντασίας, και ήρωες τα Χμ.

Η δύναμη και η δυναμική των ιστοριών του Ευγένιου Τριβιζά είναι τέτοια που αναμετριέται μόνο με τις υπόλοιπες ιστορίες που συνιστούν το ποιητικό σύμπαν του διάσημου παραμυθά. Δύο ιστορίες από τη σειρά «Τα παραμύθια με τους αριθμούς», η αγαπημένη των παιδιών και από την κουκλοθεατρική μεταφορά Φουφήχτρα, η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα και Η Φιφή και η Φωφώ, οι φαντασμένες φάλαινες, επανακυκλοφόρησαν (Μίνωας) με νέα εικονογράφηση. Επανακυκλοφορούν επίσης (Μεταίχμιο) τα βιβλία από τη σειρά Παραμύθια Ντορεμύθια, με πιο πρόσφατα τα Ένα φτυάρι στον Άρη, Ποτέ μη γαργαλάς ένα γορίλα και Αν σου πέσει ένα βουβάλι στο κεφάλι.

Τα παιδιά αγαπούν τις ιστορίες μυστηρίου

Η αγάπη για το διάβασμα, το ενδιαφέρον για τα μυστήρια και η παιδική περιέργεια βρίσκουν πολύ πλούσιο υλικό, αστείες καταστάσεις και τροφή για τη φαντασία στη σειρά των ιστοριών του δαιμόνιου δημοσιογράφου και εκδότη εφημερίδας Τζερόνιμο Στίλτον. Κυκλοφορούν ήδη (Κέδρος) 15 διαλεχτές ποντικοπεριπέτειες, ενώ έπεται συνέχεια.

Μεγάλος είναι και ο δρόμος των περιπετειών του ντετέκτιβ Κλουζ. Είναι 9 ετών και αναλαμβάνει κάθε λογής υπόθεση: υποθέσεις που βρωμάνε, υποθέσεις που τρομάζουν, υποθέσεις που μοιάζουν βαρετές αλλά κρύβουν εκπλήξεις, υποθέσεις στο σχολείο, το σπίτι, τις διακοπές. Η σειρά Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ, του γερμανού Γίργκεν Μπανσέρους (Μεταίχμιο) έχει βραβευθεί με το σημαντικό βραβείο για παιδικά και εφηβικά αστυνομικά βιβλία Hansjorg-Martin-Preis.

Η έφεσή τους στην επίλυση ανεξιχνίαστων υποθέσεων κάνουν τον 11χρονο Πότη και η 7χρονη Μιλίτσα ένα δίδυμο που αναζητά «μυστήρια στην πόλη», στη νέα σειρά βιβλίων της Ελένης Σβορώνου. Πλαισιωμένοι από την οικογένειά τους και έχοντας κληρονομήσει το δαιμόνιο του δημοσιογράφου –συνταξιούχου πλέον– παππού τους, αναλαμβάνουν αποστολές, βρίσκουν (και λύνουν) μυστήρια ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν, ερευνούν, συνδυάζουν και αποκαλύπτουν την αλήθεια. Κυκλοφορούν δύο περιπέτειές τους: Όλα για τη φανέλα και Τα δεκατρία φτερνίσματα.


Στους Αόρατους Ρεπόρτερ του Άρη Δημοκίδη, οι ήρωες αγαπούν την ερευνητική δημοσιογραφία όπως και ο δημιουργός τους. Οι ΑΟΡ όμως καταφέρνουν και να την εξασκήσουν με τεράστια επιτυχία μένοντας πάντα στην αφάνεια. Το κυνήγι της είδησης μα και της αλήθειας τούς οδηγούν σε ατέλειωτα ταξίδια ανά τον κόσμο όπου καταφέρνουν να ξεσκεπάζουν συνομωσίες και πλεκτάνες. Η τέταρτη ιστορία τους έχει τίτλο Η κραυγή της Τζοκόντα και συστήνει στους αναγνώστες των τελευταίων τάξεων του δημοτικού τον κόσμο της τέχνης και των μουσείων.

Τα παιδιά αγαπούν να μαθαίνουν για όλα

 

Το μάθημα της διαφορετικότητας και της αποδοχής δίνει η ιστορία του μικρού Ρίνο, του καγκουρό που έχει μια αναπηρία στο ένα του ποδαράκι, ενώ είναι μαζί με την οικογένειά του πρόσφυγες διωγμένοι από τη χώρα τους. Το Αριστερό μου πόδι της Φράνση Σταθάτου (Ψυχογιός) είναι ο τίτλος της ιστορίας για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Ένα μεγάλο –ίσως το μεγαλύτερο– διακύβευμα για τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά είναι το θέμα της διαφορετικότητας, της κατανόησης και εν τέλει της αποδοχής της. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου με το Έρχεται ο Ίνξορ! (Πατάκης) προτείνει στα μεγαλύτερα παιδιά, 9 ετών και πάνω, μια χιουμοριστική και ανατρεπτική αφήγηση για το σημαίνει να είναι κάποιος ξένος αλλά και για το πώς κερδίζεται το στοίχημα της αποδοχής και του αυτοσεβασμού. Η εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου απογειώνει το ταξίδι.

Ο Χρήστος Μπουλώτης στο βιβλίο του Ουφ! Οι απίθανες ιστορίες του Άρη (Πατάκης), παρακολουθεί ένα αγόρι που μεγαλώνει με τις ίδιες ανησυχίες και ερωτήματα όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του μαθαίνοντας να εμπιστεύεται τη φαντασία του, να κάνει φίλους και να κατανοεί, να κρίνει αλλά και αποδέχεται τους μεγάλους και τελικά να μην χάνει το χαμόγελό του.

Ένα μάθημα-ταξίδι στο χρόνο για την αλυσίδα του ανθρώπινου πολιτισμού που άρχισε να δημιουργείται στην Προϊστορία προτείνει στα παιδιά η Μαρίζα Ντεκάστρο μέσα από τον οδηγό πληροφοριών Τι και πώς στην προϊστορία (Κέδρος) στον οποίο περιλαμβάνονται και προτάσεις για δραστηριότητες.

Το ενδιαφέρον των παιδιών των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού για την Ιστορία μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια μέσα από τη σειρά «ιστορικών παραμυθιών» της Μαρίας Αγγελίδου. Μετά τις ιστορίες του πολέμου και της θάλασσας, οι Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, αφηγούνται τις διαδρομές στις οποίες βάδισαν προσωπικότητες όπως ο Λυκούργος, ο Κτησίας, ο Αλκιβιάδης, ο Αρχιμήδης.

Βιβλίο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια