[Λ.Φ.]
"Αll the youth seekers come to California" σημειώνει ο Leon Ware στο soul classic τραγούδι - σύμβολο για την περιοχή "Why I Came to California"
Και δη στο San Francisco θα πρόσθετα, την πλέον ανοιχτή, ανεκτική, προοδευτική και φιλελεύθερη μη αμερικάνικη πόλη εντός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Σε μια πόλη στης οποίας το καλοκαίρι ο Mark Twain πέρασε τον πιο κρύο χειμώνα του, οι κάτοικοι της σε κάθε ευκαιρία δείχνουν στους επισκέπτες ότι η πόλη τους είναι ανοιχτή σε όλους• ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, εθνικότητας, αισθητικής αντίληψης ή καιρού.
Σε μια πόλη στης οποίας την Chinatown, την περιοχή με την μεγαλύτερη συγκέντρωση κινέζικου πληθυσμού εκτός Κίνας, ζουν μόνιμα άνθρωποι που δεν έχουν μιλήσει ποτέ στη ζωή τους αγγλικά παρά μόνο κινέζικα. Και που, παρόλα αυτά, συνυπάρχουν αρμονικά με ιταλόφωνους εστιάτορες, ζαχαροπλάστες, παγωτατζήδες και καφεπώλες (μεταξύ αυτών και ο Francis Ford Copolla) στο παρακείμενο North Beach, γνωστό και ως Little Italy, την περιοχή με τα περισσότερα ιταλικά cafe & εστιατόρια και την εντονότερη μυρωδιά μαγειρεμένου σκόρδου σε όλο το Bay Area.
Σε μια πόλη περιμετρικά της οποίας βρίσκονται δύο από τα καλύτερα και πλέον φιλελεύθερα πανεπιστήμιο του κόσμου, το Stanford και το Berkeley, των οποίων ο ανταγωνισμός αριστείας έχει κυριολεκτικά λάβει διαστάσεις ανεκδότου.
Σε μια πόλη της οποίας στης οποίας το Financial District είναι πιο πιθανόν να δεις κάποιον VP να οδεύει προς στο γραφείο του χρησιμοποιώντας ποδήλατο ή ηλεκτροκίνητο supercar παρά Porsche.
Σε μια πόλη η οποία αποτέλεσε την απαρχή της μοναδικής συγκυρίας που ονομάζεται Silicon Valley, ενός μοναδικού σε παγκόσμιο επίπεδο φαινομένου που γέννησε τις ιδέες και την τεχνολογία που κατέστησαν πραγματικότητα τον ψηφιακό κόσμο και το Internet.
Στους δρόμους και στις ανηφόρες αυτής της πόλης περπάτησα και τράβηξα μερικές φωτογραφίες εν είδη απάντησης στο ερώτημα "Why I came to California?".
Σπύρος Βάθης.- (@sVathis)
ΥΓ. Οι φωτογραφίες διατίθενται και σε υψηλή ανάλυση, εδώ
σχόλια