Και η κρίση έχει δικαίωμα στη νοστιμιά. Από την Ελένη Ψυχούλη

Και η κρίση έχει δικαίωμα στη νοστιμιά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
9
Και η κρίση έχει δικαίωμα στη νοστιμιά. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Mια κυρία με σταματά στο δρόμο, με το χέρι της αγγίζει τον ώμο μου. Παίρνω το ευγενέστερο χαμόγελό μου, με την καλύτερη προαίρεση περιμένω τα κλασικά κομπλιμέντα κάποιου που σε έχει αναγνωρίσει από την τηλεόραση. Και όμως η κυρία, που με αναγνώρισε, ξεσπά σε έναν τεράστιο θυμό για μένα και τους ομοίους μου, που τολμάμε να μαγειρεύουμε στο γυαλί "όταν ο κόσμος πεινάει".

Παρομοίως, κύριος ταξιτζής με κατέβασε στεγνά, αρνούμενος την κούρσα σε μια κακομαθημένη που "πουλάει" φρέσκο κόλιαντρο και λεμονοθύμαρο στο κοινό, "όταν τα παιδάκια λιποθυμάνε από την πείνα στα σχολεία".

Στην οργή τους έχω να απαντήσω, πως τον ολέθριο χειμώνα του 1942, όταν στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους από την ασιτία 100 000 περίπου άτομα σε όλη την Ελλάδα και οι πεινασμένοι βάφτιζαν μοσχαράκι τις γάτες, ο Τσελεμεντές διατηρούσε τη δική του "γκουρμέ" στήλη στην εφημερίδα "Καθημερινή". Με συνταγές όπως "πώς να διατηρήσετε επί μακρόν μια ντομάτα" ή "ραγού με 1 κρεμμύδι, καρότο και λαχανίδα", ο Νικόλαος δημιουργούσε για τις υποσιτισμένες νοικοκυρές ένα χορτάτο όνειρο, δίνοντας ταυτόχρονα λύσεις σε δύσκολους γρίφους, όπως "πώς να θρέψεις την οικογένειά σου με λίγη μπομπότα".

Αυτό θα ήθελα να απαντήσω στην κυρία που μου επιτέθηκε, βρίσκοντας επαίσχυντο το γεγονός πως εμείς της γαστρονομίας ασχολούμεθα με ραπανάκια για την όρεξη όταν ο κόσμος γύρω αναζητά την τροφή του σε κάδους σκουπιδιών και συσίτια. Ανατρέχοντας στα αρχεία μου, τα βλέπω να μιλούν από μόνα τους, να αποτυπώνουν τη φθίνουσα οικονομική πορεία της χώρας, να καθρεφτίζουν την κρίση.

Οι τράπεζες μπορούν να μαγειρέψουν τα νούμερα, η τροφή πάλι, όχι. Κοινωνική έκφραση και στοιχείο πολιτισμού, το φαγητό προδίδει ακόμη κι αυτά που μπορεί να κρύψει ένα επώνυμο παλτό που κρατάει ακόμα από τις καλές εποχές. Τα περιοδικά δεν δημιουργούν μόδες ανεξάρτητες από τα συμβάντα της απτής καθημερινότητας. Τα περιοδικά συνομιλούν με την εποχή, γράφονται από ανθρώπους που βιώνουν κι αυτοί τον τρόμο του λογαριασμού της ΔΕΗ. Κι όσα δεν το κάνουν, είναι καταδικασμένα να αυτοκαταστραφούν.

Πέντε χρόνια πριν, προτείναμε για το γιορτινό τραπέζι του κοινού μας μους καβουριού και σάλτσα από μανιτάρια σιτάκε και φρούτα του δάσους για τον φασιανό του. Τρία χρόνια πριν ρίξαμε το επίπεδο σε ένα γουρουνάκι στο φούρνο με αφρό γλυκιάς κολοκύθας. Φέτος είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με μια κρεμμυδόσουπα και μια τραχανοτάρτα με φέτα.

Η συνταγογραφία παρηγορεί, δίνει φανεινές ιδέες, διδάσκει οικονομία και πάνω απ'όλα σε κάνει να ονειρεύεσαι, αφού σε διαβεβαιώνει ότι μπορείς να κρατήσεις ανοιχτή και ζεστή την κουζίνα σου, ακόμη κι αν στο ψυγείο σου βρίσκεται μόνον ένα αβγό. Ο τρόπος που θα το βράσεις, λίγοι κόκκοι από ένα απρόσμενο μπαχαρικό και μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί που φρυγανίζεται για να αναστηθεί τραγανό με τη φωτιά, κι αυτό συνταγή είναι.

Γεύση
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Καλά ποιος ακριβώς μπορεί να πει ότι μαγειρέυει πολυτελώς, το συγκεκριμένο άτομο, που έχει κυριολεκτικά φετίχ με το χθεσινό και το φυλαγμένο γεύμα προς αναδημιουργία και που κάθεται στο αγαπημένο της κεμπαπτζίδικο με τάπερ γεμάτο φασολάκια από το μεσημεριανό της φαγητό; Ατυχής η αντιμετώπισή τους...
Συγχαρητήρια για το θάρρος και την ειλικρίνειά σας, να εξιστορήσετε και να σχολιάσετε τα συγκεκριμένα περιστατικά. Νομίζω ότι οι περισσότεροι δεν θα το έκαναν. Κατά τα άλλα, όποιος παρακολουθεί την εκπομπή σας, γνωρίζει ότι πολλές φορές αναφέρεστε στο δεδομένο του περιορισμένου προϋπολογισμού της μέσης οικογένειας, για την διατροφή της σήμερα.
Ε βέβαια είναι απόλυτα λογικό όταν υπάρχει κρίση αντί να κοιτάει ο καθένας να προοδεύσει να μαζευτούμε όλοι μαζί και να κλαίμε παρέα. Ο λαός αποφάσισε. Μην ξαναμαγειρέψετε ξιφία, σολωμό και αστακό αν δεν τελειώσει η κρίση. Επίσης καλό θα ήταν να σταματήσετε να περπατάτε στο δρόμο γιατί είναι προκλητικό για τους ανάπηρους. Αναίσθητοι όλοι...
Διαφωνώ κ με την κυρία κ με τον κύριο κάθετα κ μάλλον δεν θα έχουν παρακολουθήσει ποτέ την εκπομπή σας! Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο ούτε εγώ την έχω δει γιατί είμαι κάτοικος εξωτερικού, αλλά πριν την παρακολουθούσα τακτικά κ πολύ ευχάριστα. Κ αυτό γιατί οι συνταγές σας είναι απλές κ εύκολες, αλλά με ένα ευφάνταστο κ δημιουργικό τρόπο που ανάγουν ταπεινά κ φθηνα υλικά (φακές, πλιγούρι, κρεμμύδια κλπ) σε φαγητά υψηλής "γκουρμεδιάς". Είμαι σίγουρη ότι η εκπομπή σας τον τελευταίο χρόνο, παρόλο που δεν την έχω δει, θα έχει προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο στην εποχή. Κ με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, γιατί τρώγοντας από τις συνταγές σας πέρασα μεγάλο μέρος της φοιτητικής μου ζωής κ έμαθα επιτέλους να μαγειρεύω. Α! κ να εκτιμώ ελληνικά παραδοσιακά κ "παλιομοδίτικα" υλικά (τραχανάδες κλπ) που δεν είχα δοκιμάσει πριν. :)
Κόσμος και κοσμάκης. Αυτοί που πραγματικά υποφέρουν δεν γίνονται ούτε αγενείς ούτε αναξιοπρεπείς.Οι εκπομπές σας είναι ωραίες κα Ψυχούλη. Σίγουρα είναι καλύτερες οι απλές συνταγές χωρίς περίεργα και δυσεύρετα υλικά.
Προσωπικά θα ήθελα να βλέπω στην εκπομπή σου περισσότερο προσιτά μαγαζιά και σεφ, αν και ακόμα και έτσι η έξοδος για φαγητό έχει καταντήσει πολυτέλεια.. έρχονται που έρχονται στην εκπομπή, κάνουν που κάνουν διαφήμιση στα μαγαζιά και στον εαυτό τους ας προσφέρουν και ένα γεύμα στο κοινό!!
Φαντάζομαι ότι η κυριούλα κι ο ταξιτζής δεν μαγειρεύουν σπίτι τους σε ένδειξη συμπαράστασης όλων αυτών που ψάχνουν τα σκουπίδια για να φάνε....
Ενώ είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα, την ίδια στιγμή τα δύο άτομα που αναφέρατε απλά φώναζαν χωρίς τίποτα άλλο ( κανένας δε σας είπε " γιατί δεν κάνεις το άλφα ή το βήτα ; "). Παρ' όλα αυτά και ενώ έχετε τα χίλια δίκια, δε μπορώ να μην καταλάβω την κυριούλα ( όχι κυρία, κυριούλα σίγουρα ) και τον ταξιτζή. Ο λόγος είναι πως, εκτός από αυτόνομες μονάδες, στη ζωή μας είμαστε και μέλη συνόλων. Δηλαδή πιστεύω πολύ έντονα πως αυτό που πληρώσατε στις δύο αυτές περιπτώσεις, δεν είναι η εκπομπή μαγειρικής αλλά το γεγονός πως η εκπομπή σας προβάλλεται από συγκεκριμένο κανάλι.
Δεν συμφωνώ με την κυρία, ούτε με τον ταξιτζή, γιατί διαφωνώ με αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας γενικότερα.Αυτό που έχω να πω είναι ότι καλά τα λέτε για τον τσελεμεντέ το 42, και πολύ καλά έκανε, αλλά λέτε "Η συνταγογραφία παρηγορεί, δίνει φανεινές ιδέες, διδάσκει οικονομία...". Αλήθεια, οι δικές σας εκπομπές αυτό κάνουν, διδάσκουν οικονομία; Διδάσκουν πως να "αναστήσεις μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί"; Το έκαναν ποτέ;