Το «πρώτο πράγμα!» της λαϊκής. Από την Ελένη Ψυχούλη

Το «πρώτο πράγμα!» της λαϊκής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
2

  Βαριά απασχολημένη, κι αφού δεν προλάβαινα να κάνω μόνη μου τη βόλτα της λαϊκής, ανέλαβε καλός μου φίλος να γεμίσει το καρότσι του σπιτιού και να ψωνίσει για μένα. Με την πείρα της παλιάς νοικοκυράς, του έδωσα μια και μοναδική εντολή. Να μου πάρει το ό,τι καλύτερο. Και μου γύρισε πολύ περήφανος. Στο άκουσμα πως βρήκε κάτι μελιτζάνες και κάτι κολοκύθια «να!» λαχταριστά, σαν να πάγωσε το αίμα μου. Το οποίο στη συνέχεια μου ανέβηκε στο κεφάλι, όταν αντίκρυσα τα βλίτα στο τελικό στάδιο του γιγαντισμού, υπερτροφικά μαρούλια ασύμβατα με το καλοκαίρι, γυαλιστερές μελιτζάνες κομμένες στο μέγεθος του απόλυτου φασόν.

Αν είναι να γεμίσω το ψυγείο μου με όλα τα θερμοκήπια της Μεσαράς, βολεύομαι και με το τυχαίο σούπερ-μάρκετ. Καθότι στη λαϊκή πηγαίνεις για το ποιοτικώς ανώτερο, για την έκπληξη-μέχρι κρίταμα μπορούν απρόσμενα να σου προκύψουν αν έχεις το ραντάρ σου σε ετοιμότητα-για το εκλεκτότερο-τα χορταράκια που μαζεύει η κυρία Φρόσω ένα-ένα στο βουνό, για το χειροποίητο-τις τσακιστές ελιές από τα χεράκια του κυρ-Γιάννη.

Όλη η ηδονή της αγοράς συνοψίζεται στο σκανάρισμα. Στην πρώτη βόλτα απ’άκρη σ’άκρη, όταν αφήνεις πίσω σου τη βιτρίνα των γκλίτερ κηπευτικών και διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές των φορτωμένων πάγκων. Πώς λαχταράς να γνωρίσεις το βάθος του ανθρώπου πίσω από την εμφάνισή του, έτσι ακριβώς. Ένα μπουκάλι λάδι από σπίτι ανάμεσα στα κολοκύθια, δυό μικρά βαζάκια πετιμέζι ανάμεσα στους τόνους των σταφυλιών, ελάχιστα κιλά από μια κακομούτσουνη ντομάτα πίσω από τους σωρούς των μαρουλιών, δυό ερασιτεχνικά δεμένα ματσάκια από φρέσκια μέντα στον ελάχιστο πάγκο μιας αγρότισσας.

Αν τη ρωτήσεις, θα σου διηγηθεί την προσωπική ιστορία του δυόσμου, μιας κολοκύθας, του μια χούφτα, σχεδόν αρακά της. Σταμπάρησέ την. Την επόμενη εβδομάδα θα’χει κάτι άλλο, ό,τι βγάλει το μικρό μποστανάκι της στα Βίλια. Το βαθύτερο νόημα μιας λαϊκής είναι να κοινωνήσεις απευθείας στο κέντρο της πόλης με το άρωμα του χωριού κι όχι με το απρόσωπο πρόσωπο της μαζικής παραγωγής του θερμοκηπίου.

Να ξεδιαλέξεις λίγα φρέσκα αβγά σε μια γωνίτσα, καλοκυθοκορφάδες που δεν πουλιούνται στις μεγάλες επιφάνειες-γιατί ποιός γνωρίζει τη νοστιμιά τους, το ξαφνικό κέφι της κυρίας Αργυρώς που είπε να φτιάξει καναδυό βαζάκια νεραντζάκι γλυκό που ανάμεσα στα λεμόνια της, όλο και κάποιος θα το ζηλέψει να το πάρει.

Σαν εκδρομή της μισής ώρας από την αγνή παραγωγή στην κατανάλωση.

Το «πρώτο πράγμα!» της λαϊκής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια