Η υγιεινή διατροφή είναι σαν την ηθική. Έχει γούστο μόνο όταν της αν-υπακούς!

Η υγιεινή διατροφή είναι σαν την ηθική. Έχει γούστο μόνο όταν της αν-υπακούς! Facebook Twitter
Φωτο: Makos
2

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ

Kάθε βράδυ που επιστρέφω στο μοναχικό μου σπίτι κατάκοπη, με την πείνα μιας αγέλης λύκων και χωρίς στην κουζίνα να με περιμένει το ταπεράκι ή η κατσαρόλα κάποιας ευλογημένης μαμάς, εγώ που τόσα έχω πει για τις εργαζόμενες μαμάδες που δεν βρίσκουν τα 20 λεπτά της αναμονής του ντελίβερυ για να μαγειρέψουν ένα ρημαδοφαγητό, εγώ που τόσα έχω ψάλλει στις θερμίδες, στα τηγανητά και σε παντός τύπου ανθυγειινά, εγώ που πόλεμο ιερό έχω κηρύξει υπέρ της μποστανίσιας ντομάτας, του τραχανά και του αγριοράδικου, μεταμορφώνομαι και γίνομαι «του κουτιού».

Χαρά μεγίστη κάνω με κονσέρβες ψαριών και αλλαντικών, έτοιμες σούπες διαλυμένες σε νερό, μαγειρευτά κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένες πίτες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, κρακεράκια και πατατάκια με γεύση ξύδι. Καμμία σχέση με το αξίωμα «τρώω μόνο ό,τι μοιάζει όπως το έχει φτιάξει ο Θεός» που οδηγεί τα-θεωρητικά-βήματα της όρεξής μου.

Η υγιεινή διατροφή είναι σαν την ηθική. Έχει γούστο μόνο όταν της αν-υπακούς. Αλλιώς μοιάζει με τη πιο θλιβερή ρουτίνα, άσε που μερικοί τρελλαίνονται κιόλας από την πολλή στρατιωτική πειθαρχία, χάνουν τους χυμούς τους, η παρέα τους μοιάζει με περσινή ζαρωμένη κορινθιακή σταφίδα. Ο-μόνον-υπέρμαχος της κάθε γευστικής μονομανίας, καταλήγει σαν νοσοκομειακή σούπα, «δεν τρώγεται με τίποτα». Αφετέρου, στον αιώνα της ευκολίας, ποιό ντουλάπι και ποιό ψυγείο μπορεί να τη γλυτώσει χωρίς κάτι «έτοιμο» στα σωθικά του; Και ποιό αγορασμένο μαρούλι μπορεί να εγγυηθεί ότι μου κάνει μεγαλύτερο καλό από μια κονσέρβα σαρδέλες, που στο κάτω-κάτω εξηγούν περιγραφικά στη συσκευασία τους όλα τα καθέκαστα της ανατομίας τους;


Φροντίδα με μέτρο, λοιπόν, γιατί τα άκρα δεν έχουν νοστιμιά και άσε που μπορεί να καταλήξεις και γραφικός. Και η βιομηχανία των τροφίμων προσαρμόζεται κι αυτή σ'έναν καταναλωτή υποψιασμένο, στις ανάγκες ενός πιο πράσινου πλανήτη. Μειώνει τα βλαβερά, βάζει στρατειές από σεφ να φροντίσουν τη νοστιμιά. Το θέμα είναι να ξέρεις τί αγοράζεις, είτε από τη λαϊκή είτε από τα ράφια του σούπερ-μάρκετ.


Κάτι «έτοιμο» μπορεί να μαγερέψει μια από αυτές τις λατρεμένες συνταγές των 2 υλικών και των 20 λεπτών, που αποδεικνύονται άκρως υγιεινότερες και εντελώς πιο σπιτικές από μιας κακής ποιότητας πίτσα του ντελίβερυ.

Να, σαν κι αυτό το ριζοτάκι, ας πούμε....

 

Υλικά για 4 άτομα
1 σούπα κοτόπουλο σε φακελάκι
250 γρ. ρύζι για ριζότο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
ψιλοκομμένο μαϊντανό
πιπέρι-ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη σούπα σε 2 ποτήρια ζεστό νερό. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ρύζι μαζί με το κρεμμύδι, μέχρι να ξανθύνει, ανακατεύοντας συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζωμό. Ανάλογα με τη φωτιά, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό. Μόλις το ρύζι μαλακώσει και το ριζότο έχει τη μορφή παχύρευστης σούπας, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε λίγο αν χρειαστεί.


Για το σερβίρισμα, ανακατεύουμε λίγο γιαούρτι με αλάτι, λίγο ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού και πάπρικα και σερβίρουμε από μια κουταλιά σε κάθε πιάτο.


Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε.

*Αντί για σούπα κοτόπουλο μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε άλλη του γούστου σας ή έναν απλό κύβο. Οι καλύτεροι είναι οι φρέσκοι, σε μορφή ζελέ, που βρίσκουμε στα ψυγεία του σούπερ-μάρκετ, που δεν έχουν και συντηρητικά.
*Αντί για ρύζι μπορούμε να βάλουμε κριθαράκι, κουσκουσάκι ή οποιοδήποτε άλλο ψιλό ζυμαρικό.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
τελικά τί σημαίνει "υγιεινή διατροφή" αφού σχεδόν όλες οι τροφές που είναι διαθέσιμες είναι επεξεργασμένες?! Γράψτε μας κάποία φορά τί να τρώμε και τί να αποφεύγουμε για να έχουμε καλή υγεία.