4 νέα ελληνικά labels ηλεκτρονικής μουσικής που διαπρέπουν στο εξωτερικό

4 νέα ελληνικά labels ηλεκτρονικής μουσικής που διαπρέπουν στο εξωτερικό Facebook Twitter
2

1. Echovolt

4 νέα ελληνικά labels ηλεκτρονικής μουσικής που διαπρέπουν στο εξωτερικό Facebook Twitter

Η Echovolt γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 από τον Ηλία (Dynamons), τον Δημήτρη (Jimmy Jib) και τον Κώστα (xpiths), που είναι ο υπεύθυνος για το γραφιστικό κομμάτι του label. Έχει 12 κυκλοφορίες προς το παρόν, όλες από ξένους παραγωγούς.

 

«Tο βασικό μας μέσο είναι το βινύλιο. Το αντιμετωπίζουμε απλώς ως μια παράλληλη κίνηση με τα DJ sets που κάνουμε και γενικά με την ενασχόλησή μας με τη μουσική. Κυκλοφορούμε κατά βάση ανεξάρτητη ηλεκτρονική μουσική, που προορίζεται συνήθως για κλαμπ. Οι περισσότερες κυκλοφορίες μας, δηλαδή, έχουν στοιχεία από Chicago house, Detroit techno, acid, ψυχεδελική disco, κ.λπ. Νομίζω ότι είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με την ως τώρα εξέλιξη. Από τη στιγμή, δηλαδή, που καλύπτονται τα έξοδα και κάνουμε και κάτι δημιουργικό που μας ευχαριστεί, δεν μπορούμε να έχουμε κανένα παράπονο. Το label είναι περισσότερο γνωστό στο εξωτερικό επειδή πολύ απλά εκεί βρίσκεται η πλειονότητα των DJs. Είναι θέμα συγκυριών το ότι μέχρι στιγμής έχουμε κυκλοφορίες μόνο από ξένους παραγωγούς. Έτυχε και ξεκινήσαμε με κάποια κομμάτια που είχε ένας Νεοϋορκέζος φίλος μου και μετά συνεχίσαμε να κυκλοφορούμε από καλλιτέχνες της ευρύτερης παρέας του πρώτου, κατά κάποιο τρόπο. Αλλά σε έναν μήνα περίπου θα κυκλοφορήσουμε τον αγαπημένο μας Έλληνα παραγωγό με το όνομα Miltiades! Πολλοί που αγοράζουν τις κυκλοφορίες μας δεν έχουν ιδέα πως το label είναι ελληνικό».

www.echovoltrecords.com

https://soundcloud.com/echovolt-records

2. Nous

Η Nous δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Μαυρίκο. Είναι αρκετά νεαρό label, με δύο κυκλοφορίες στο ενεργητικό του και αρκετές στα σκαριά. Ο πρώτος δίσκος της βγήκε μόλις τον Ιούνιο του 2013 κι έγινε αμέσως sold-out.

 

«Ξεκίνησε ως ιδέα τον Φεβρουάριο του 2012. Ασχολούμαι με τη μουσική τεχνολογία από το 1996. Έκανα μια παρουσίαση στο Πλανητάριο και επέλεγα τη μουσική για μια παράσταση και είδα ότι υπάρχει πολύς κόσμος, φίλοι στο εξωτερικό και στην Αθήνα, που κάνει μουσική. Η πρώτη κυκλοφορία ήταν ο Miltiades, που είναι από την Αθήνα. Η επόμενη είναι ένας φίλος μου από την Ατλάντα, ο Moon B. Ουσιαστικά δουλεύω μόνο με φίλους. Δεν ψάχνω να βρω καλλιτέχνες που να είναι καταξιωμένοι. Θέλω να δουλεύω με ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν ως μουσικοί και δεν είναι μια ακόμα κόπια. Υπάρχουν άτομα που κάνουν πολύ ωραία πράγματα στην Αθήνα, απλώς χρειάζεται κάποιος να τους δώσει βήμα. Ο πρώτος δίσκος πήγε πάρα πολύ καλά. Στο εξωτερικό, ο διανομέας τον ξεπούλησε σε 15 μέρες. Υπάρχει μια άνοδος του βινυλίου παγκοσμίως, αλλά όχι και στην Ελλάδα. Βλέπεις δισκάδικα σαν το "360" να κλείνουν. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα κρίσης. Είναι θέμα επιλογής».

https://www.facebook.com/Nousdisques

http://nousdisques.tumblr.com/

https://soundcloud.com/nous-disques

3. Lower Parts

4 νέα ελληνικά labels ηλεκτρονικής μουσικής που διαπρέπουν στο εξωτερικό Facebook Twitter

Υπάρχει από το 2011 και είναι μια κοινοπραξία πολλών καλλιτεχνών. Έχει συνολικά 5 κυκλοφορίες. Οι 3 είναι σε βινύλιο και οι 2 ψηφιακές. Τα παιδιά της Lower Parts διοργανώνουν και το SΠEKTRUM Festival.

 

«Το Lower Parts είναι μια προέκταση της μουσικής κολεκτίβας Urbanoise, η οποία για μας αποτελούσε, και αποτελεί ακόμα, έναν τόπο πειραματισμού, ποικίλων δράσεων και συνεργασίας με ετερόκλητους καλλιτέχνες . Έτσι, η εταιρεία λειτουργεί ως δίκτυο μεταξύ καλλιτεχνών που εμπλέκονται στη μουσική παραγωγή αλλά και στις γραφιστικές-multimedia τέχνες έως και τη μόδα. Ως εταιρεία και ως καλλιτέχνες δίνουμε μεγάλη σημασία στη διαφορετική έκφραση, ειδικά αυτή την περίοδο που, αν μη τι άλλο, κυοφορεί πολλά σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο. Κατά μία έννοια, δηλαδή, ο κάθε καλλιτέχνης που συμμετέχει, είτε μόνιμα είτε εφήμερα, σε αυτή την προσπάθεια ακολουθεί μια προσωπική προσέγγιση και συμβάλλει σε αυτό το ρίζωμα που αποκαλούμε Lower Parts. Κινούμαστε σε bass, instrumental, techno και acid μονοπάτια. Η ανταπόκριση που είχαμε ήταν πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη. Ξεκινήσαμε χωρίς διανομέα –κάτι που δυσκολεύει πάρα πολύ τη διακίνηση ενός label εκτός συνόρων–, με παραγωγούς που ήταν αχαρτογράφητοι ακόμα και στην Ελλάδα και, παρ' όλα αυτά, όλες οι κυκλοφορίες μας βρίσκονται σε ολοένα και πιο πολλές χώρες στην Ευρώπη, πήγαν στην Ιαπωνία και συνεχίζουμε. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά έχουμε επίσης πολλή όρεξη και υλικό.

www.lowerparts.net/

https://soundcloud.com/lowerparts

4. Modal Analysis

Η Modal Analysis εμφανίστηκε το 2011. Ήταν μια ιδέα του Kondaktor, την οποία υλοποίησε με τη βοήθεια του ANFS και του 3.14. Μετράει μέχρι στιγμής 4 κυκλοφορίες από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Η Modal Analysis κρύβεται πίσω και από το Fasma Festival, ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο να ενώσει διάφορα είδη ηλεκτρονικής μουσικής.

 

«Ήρθε ως μια φυσική εξέλιξη. Κάναμε διάφορα techno και house πάρτι στην Αθήνα και είχα παρατηρήσει ότι δεν υπήρχε κάποιο label αντιπροσωπευτικό του τι συνέβαινε στην παγκόσμια σκηνή εκείνη την περίοδο. Υπήρχαν πολλοί  Έλληνες καλλιτέχνες που διέπρεπαν στο εξωτερικό, όπως και άλλοι που έμεναν εδώ κι έκαναν επίσης πολύ ωραίες μουσικές. Δεν υπήρχε μια πλατφόρμα να ενώσει όλους αυτούς τους καλλιτέχνες.
Στο εξωτερικό υπάρχει ένα hype γύρω από την Ελλάδα λόγω της κρίσης, αλλά δεν νομίζω ότι η χώρα προέλευσης παίζει ρόλο, επειδή στην τελική η μουσική είναι αυτό που έχει σημασία. Πιστεύω πως η κρίση έχει βοηθήσει την κατάσταση, επειδή σου δίνονται πολλά ερεθίσματα για να είσαι πιο δημιουργικός και να θέλεις να ξεφύγεις από τη μιζέρια και την κατάσταση που επικρατεί γύρω σου. Αν το δούμε από επίπεδο παραγωγής και labels, σίγουρα είναι καλύτερα απ' ό,τι ήταν πριν από κάποια χρόνια, αν και υπήρχε μεγάλη δυναμική από το 2000 μέχρι το 2005, με μεγάλα κλαμπ και χιλιάδες κόσμο. Προσπαθούμε, ωστόσο, να χτίσουμε κάτι. Με όλη την αποδόμηση που έγινε σε διάφορους τομείς και όχι μόνο στην ηλεκτρονική μουσική, δίνεται χώρος για να μπουν πιο σταθερές βάσεις, και αυτό σημαίνει πιο υγιή κατάσταση».

www.modalanalysis.net/

https://soundcloud.com/modal-analysis

Μουσική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ