[Συνέντευξη: Θανάσης Χαραμής]
Red Warriors: The Kushti wrestlers of Kolhapur
Οι παραπάνω πέντε φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Φεβρουάριο του 2012 στην Ινδία και λίγους μήνες μετά κατέκτησαν την 1η θέση και το διεθνές βραβείο ''Discovery of the Year'' στην κατηγορία Travel/Tourism του International Photography Awards.
Οι φωτογραφίες των κόκκινων παλαιστών της Ινδίας εκτόπισαν 10,000 φωτογράφους από 100 χώρες και δημοσιεύτηκαν στα μεγαλύτερα φωτογραφικά site και λευκώματα.
O άνθρωπος που απαθανάτισε τα μοναδικά αυτά στιγμιότυπα είναι Έλληνας, γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Λαμία ενώ μιλώντας στη LIFO.GR, δηλώνει ερωτευμένος με τα ταξίδια και την φωτογραφία -κυριολεκτικά ερασιτέχνης.
Στο γραφείο του, στον ένα και μοναδικό κινηματογράφο που λειτουργεί στη Λαμία, ξεφυλλίζουμε αρχεία και συζητάμε με τον Θανάση Μαλούκο.
Το ταξίδι στην Ινδία και οι βραβευμένοι Κόκκινοι Παλαιστές!
"Έγινε για τρεις λόγους, ήταν συνδυαστικό, με τρεις άξονες φωτογραφικούς. Εκείνη την εποχή θα γινόταν στην Ινδία η «γιορτή των χρωμάτων», το λεγόμενο Holi.
Όλα έγιναν με άξονα αυτήν την ημερομηνία.
Αυτό κράτησε μια εβδομάδα στο Vrindavan.
Μετά έγινε αποστολή στην Kolhapur, όπου καλύφθηκε το θέμα των Κούσνι, των παλαιστών που ζούνε ασκητικά και από μικροί εκπαιδεύονται και προπονούνται στις παλέστρες.
Τρίτος μου στόχος ήταν οι Hijras. Είναι άντρες ευνούχοι, αφιερωμένοι στους τοπικούς ναούς, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων για τους ναούς. Ταγμένα παιδιά από νωρίς. Αν και για το συγκεκριμένο θέμα είχε γίνει έρευνα μεγάλη, ήταν τόσο ταμπού που δεν μπορούσα να βρω πολλά στοιχεία, οπότε η αναζήτηση έγινε επιτόπου.
Τελικά, αν και μπόρεσα να επικοινωνήσω με λίγους δεν μου επετράπη καμία φωτογραφία.
Κρυφές κάμερες και η λαχτάρα του φακού!
Μερικές φορές, μόνο η έρευνα πριν το ταξίδι, δημιουργεί μια λαχτάρα και μια ανυπομονησία τεράστια.
Σκέφτεσαι «Τι θα δω, πως θα είναι!»
Όταν, λοιπόν, βρίσκεσαι μπροστά στους Mursi στην Αιθιοπία...είναι κάτι απίστευτο!
Έχω πιάσει τον εαυτό μου να είμαι σε κάποιες τελετές και να τσιμπιέμαι για να ξυπνήσω, γιατί νομίζω ότι αυτά που βλέπω μπροστά μου, τα ονειρεύομαι! Αισθάνομαι δέος, ένα παράξενο συναίσθημα, σαν να είμαι σε άλλο πλανήτη. Ευχαρίστηση, βέβαια, γιατί μπορείς να παρακολουθείς και να συμμετέχεις.
Ένα πράγμα δεν έχω κάνει ποτέ! Δεν έχω τραβήξει κρυφά φωτογραφία. Δεν έχω βγάλει ποτέ καμία φωτογραφία χωρίς να έχω πάρει την σχετική άδεια, είτε σε γιορτή, είτε σε τελετή, παντού.
Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, όπως στην Ινδία για παράδειγμα, όπου η μουσουλμανική φυλή των Jat, δεν δέχτηκε με τίποτα να φωτογραφηθεί και είχα κάνει τόσο κόπο να τους βρω.
Είναι ανήθικο να τραβάς μια φυλή φωτογραφίες όταν δεν σου το επιτρέπουν! Το σιχαίνομαι και δεν θα το κάνω. Οι άνθρωποι αυτοί με τιμούν κάνοντας με αποδεκτό και μοιράζονται μαζί μου το φαγητό τους ή τον χρόνο τους και εμένα, ακόμη και αν το φλας μου παραμείνει ανενεργό, μου αρκεί σαν εμπειρία!
Θρησκεία και ότι απομένει...
Φωτογραφικά και ταξιδιωτικά, ψάχνω πάντα να βρω τη συνέργεια μεταξύ θρησκειών.
Τι σχέση μπορεί να έχουν, δηλαδή, οι διάφορες θρησκείες και οι τελετές μεταξύ τους. Και μπορείς να δεις ότι από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο, υπάρχουν πολλές ομοιότητες λες και τελικά οι θρησκεία είναι κάτι τόσο οικουμενικό... Να μη μιλήσουμε για το voodoo, που έχει ξεκινήσει από το Μπενίν, που είναι η κοιτίδα και έχει πάει με τους σκλάβους στην Αϊτή σαν voodoo ή στην Κούβα σαν Santeria ή στην Βραζιλία σαν Candomblé. Απίθανα τελετουργικά των Candomblé που επίσης, δεν μου έχουν επιτρέψει να φωτογραφίσω.
Γενικά τα ταξίδια δεν είναι τουριστικά και έχουν και σαν σκοπό την φωτογράφηση.
Για να έχουν επιτυχία χρειάζεται πολύμηνος προγραμματισμός, μεγάλη έρευνα, συγκέντρωση στοιχείων από διάφορες πηγές και στην περίπτωση των γιορτών και των τελετών, να συμπέσει η άφιξη με τις γιορτές και τις τελετές αυτές, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο όταν θες να τα συνδυάσεις. Πρέπει να υπάρχει και η συγκυρία και μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες που έχω επισκεφτεί πηγαίνουν με το ηλιακό ημερολόγιο, που σημαίνει ότι όλες οι γιορτές είναι μεταφερόμενες στο δικό μας ημερολόγιο, οπότε εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο δύσκολο είναι να «δέσουν» όλα αυτά μαζί, ώστε να είναι το ταξίδι πετυχημένο.
Για μένα δεν είναι δουλειά αυτό το πράγμα. Ξεκίνησε για να κάνω την πλάκα μου, ούτε καν χόμπι. Δεν είμαι καν επικοινωνιακός...
Σκέψου ότι με facebook κτλ δεν έχω καμία σχέση.
Κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθώ να τα συμμαζέψω όλα αυτά τα αρχεία.
Από άποψη δυσκολίας, μπορώ να πω ότι έχω δυσκολευτεί αλλά όχι ότι κινδυνεύω.
Οι γενικότερες λοιπόν δυσκολίες στα ταξίδια είναι απίστευτες! Είναι ταξίδια «off the beaten track».
Επίσης είναι πολυέξοδα ταξίδια; Είναι ολόκληρες αποστολές και διαρκούν αρκετά. Το μεγαλύτερο ήταν 25 μέρες. Καταλαβαίνεις πως είναι πολυτέλεια για τον οποιοδήποτε που το βλέπει σαν χόμπι.
-Η πιο ακραία και εξωτική συνάντηση;
Είναι οι ομάδες των Mursi και των Surma στην Αιθιοπία. Εντελώς απομονωμένοι, ζουν ολόγυμνοι, οι γυναίκες βάζουν αυτούς τους περίφημους δίσκους στα χείλη τους, πασαλείβονται με χώμα, ζούνε σε τρώγλες, οι συνθήκες είναι εξωπραγματικές.
Μας είχαν προετοιμάσει οι οδηγοί μας, ότι πρέπει να πάμε πολύ σιγά και διακριτικά. Είναι κάτι που εγώ ούτως ή άλλως το κάνω. Θέλω πρώτα να εξοικειώνομαι με τον κόσμο, να εξοικειώνονται αυτοί μαζί μου ακόμα περισσότερο. Και μόνο που σε βλέπουν περισσότερη ώρα και σε συνηθίσουν, είναι ένα είδος εξοικείωσης. Αν αρχίσει κάποια συνομιλία μέσω διερμηνέα, κάποια στιγμή έρχεται και φυσικά η ώρα που θα μπορεί να αρχίσει η φωτογράφηση.
Στην Irian Jaya, στο δυτικό μέρος της Παπούα, ζει η φυλή που φοράει αντί για ρούχα κάποια καλάμια στα επίμαχα σημεία, με απίστευτες συνήθειες! Οι γυναίκες των φυλών αυτών, για παράδειγμα, όταν πεθαίνει κάποιος κόβουν ένα κομμάτι από το δάχτυλό τους και μπορείς να δεις μια γριά να μην έχει κανένα δάχτυλο στο χέρι!
-Μια συνάντηση που δεν θα ξεχάσεις ποτέ; Μια φωτογραφία που ξεχωρίζεις;
Όλα τα βλέμματα!
Αυτά με μαγεύουν και τα λένε όλα...Δεν είμαι από εκείνους που θα τραβήξουν τη φύση ή τα ζώα.
Οι άνθρωποι είναι τα πιο γοητευτικά ενσταντανέ!
Πάντως να σας πω κάτι μετά από τόσα ταξίδια;...
Περισσότερο απογοητεύομαι από τους ανθρώπους στον πολιτισμένο κόσμο παρά από την συναναστροφή μου με τις άγριες φυλές.
* Mετά από ξεκαθάρισμα χιλιάδων φωτογραφιών από 15 χρόνια διαδρομών, ο Θανάσης Μαλούκος θα κάνει φέτος μια έκθεση με τις 50 αγαπημένες του.
«... ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» , Αινιάνων 6
Έναρξη 20 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 7:30 μ.μ.
Διάρκεια ΄Εκθεσης: 20 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2013
κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή από 6:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, του Επίτιμου Προξενείου της Αιθιοπίας, και του Γενικού Προξενείου της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Επιμέλεια - Θανάσης Χαραμής
σχόλια