«Ο Σατανάς ο ίδιος ζει στο San Pedro», λέει ένας νεκροθάφτης από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας στον Guardian. «Οι άνθρωποι εδώ σκοτώνουν ο ένας τον άλλον τόσο εύκολα, σαν να είναι κοτόπουλα...»
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος από το Συμβούλιο Δημόσιας Ασφάλειας και Ποινικής Δικαιοσύνης των Πολιτών του Μεξικού, η πόλη San Pedro Sula στην Ονδούρα μετρά 169 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2011, και έρχεται πρώτη ανάμεσα στις πενήντα πιο βίαιες πόλεις του πλανήτη.
Τα τελευταία χρόνια οι ανθρωποκτονίες στην Ονδούρα έχουν αυξηθεί, ενώ η βία οξύνεται αισθητά και σε γειτονικές χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Γουατεμάλα. Το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών έχει πλημμυρίσει τη χώρα, συμβάλλοντας στην υψηλή βία των συμμοριών. Χαλαροί νόμοι περί οπλοκατοχής (οι πολίτες μπορούν να κατέχουν μέχρι και πέντε ατομικά πυροβόλα όπλα ο καθένας), η διαφθορά και η φτώχεια κάνουν την κατάσταση στο San Pedro Sula ακόμα χειρότερη.
Επιπλέον, οι τρόφιμοι έχουν καταλάβει τις 24 φυλακές της χώρας, καθώς το κράτος εγκατέλειψε την αποκατάσταση των καταδίκων, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Δια-Αμερικανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
FacebookTwitter Το 2008 ο όλο και αυξανόμενος αριθμός ανθρωποκτονιών οδήγησε τις αρχές του San Pedro να αποθηκεύουν σε ειδικά ψυγεία τα πτώματα πριν τα μεταφέρουν σε ομαδικούς τάφους.
FacebookTwitter Σε ένα σοκαριστικό περιστατικό που έλαβε χώρα το 2010, 18 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα σε ένα κατάστημα υποδημάτων κατά την διάρκεια μίας συμπλοκής συμμοριών. Στην φωτογραφία οι αστυνομικές αρχές ψάχνουν για όπλα στον τόπο του εγκλήματος την επόμενη μέρα..
FacebookTwitter Έξι δημοσιογράφοι από την Ονδούρα δολοφονήθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2010, συμπεριλαμβανομένου και του παρουσιαστή ειδήσεων Jorge Orellana που πυροβολήθηκε στο κεφάλι ενώ έφευγε από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου δούλευε.
FacebookTwitter Η αστυνομία αδυνατεί να κρατήσει ασφαλή τα αεροδρόμια της χώρας. Έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε μία συμπλοκή στο αεροδρόμιο Ramon Villeda Morales το 2011. Οι δολοφόνοι είναι ακόμα άγνωστοι.
FacebookTwitter Το πρώτο εργαστήριο παραγωγής κοκαΐνης της κεντρικής Αμερικής, αποκλειστικά διαχειριζόμενο από Μεξικανούς (2011).
FacebookTwitter Περισσότερες από τις μισές κατασχέσεις κοκαΐνης της Κεντρικής Αμερικής λαμβάνουν χώρα στο Ελ Σαλβαδόρ και στην Ονδούρα. Ο αριθμός των κατασχέσεων αυτών τριπλασιάστηκε στην Ονδούρα μεταξύ 2010 και 2011. Στην φωτογραφία στρατιωτική αστυνομία περιφρουρεί ένα σπίτι στο San Pedro μετά από επιδρομή της Δίωξης Ναρκωτικών (2012).
FacebookTwitter Το εμπόριο των ναρκωτικών πυροδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της βίας των συμμοριών. Μία από τις χειρότερες συμμορίες της χώρας είναι η Mara Salvatrucha ( MS-13).
FacebookTwitter Ούτε τα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση. Τουλάχιστον 14 τρόφιμοι σκοτώθηκαν το 2012 σε μία μαζική εξέγερση, όταν αντίπαλες συμμορίες επιτέθηκαν η μία στην άλλη με όπλα και μασέτες μέσα σε φυλακή της χώρας.
FacebookTwitter Η πολιτική μηδενικής ανοχής στις συμμορίες της χώρας επιτρέπει στις αρχές να συλλαμβάνουν νεαρά παιδιά εξαιτίας των τατουάζ τους και μόνο. Στην φωτογραφία ένα πρώην μέλος συμμορίας αφαιρεί με λέιζερ το τατουάζ του.
FacebookTwitter Ως έσχατη λύση, η εκκλησία μεσολάβησε τον Μάιο του 2013 σε μια ανακωχή μεταξύ των συμμοριών «Calle 18» και «Mara Salvatrucha». Στη φωτογραφία μασκοφόρα μέλη έτοιμα να μιλήσουν στον Τύπο μαζί με τον επίσκοπο του San Pedro Sula.
FacebookTwitter Οι πολίτες της χώρας έχουν να κάνουν με μία βαθιά διεφθαρμένη αστυνομία..
FacebookTwitter Ως πρόληψη για τις μόνιμες εντάσεις στους δρόμους, οι αρχές της Ονδούρα στέλνουν καθημερινά περιπόλους με περισσότερους από χίλιους στρατιωτικούς αστυνομικούς για την διαφύλαξη της τάξης (San Pedro, 2013)
FacebookTwitter Η στρατιωτική αστυνομία περιπολεί ακόμα και μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνοντας συγχρόνως ελέγχους για όπλα και ναρκωτικά.
FacebookTwitter Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η ανεργία ξεπερνά το 30%.
FacebookTwitter Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
FacebookTwitter Τα δύο τρίτα των παιδιών της χώρας ανήκουν σε άπορες οικογένειες. Ο Jason Lopez είναι 9 ετών και ζυγίζει όσο ένα φυσιολογικό δίχρονο παιδί.
FacebookTwitter Για να ξεφύγουν την αδιέξοδη κατάσταση πολλοί κάτοικοι της Ονδούρας καταφεύγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότεροι απ' αυτούς αναγκάζονται από τις Αμερικάνικες αρχές να επιστρέψουν πίσω στην χώρα τους. Το 2012 μονάχα απελάθηκαν 32.240 πρόσφυγες.
FacebookTwitter Οι εκλογές του Νοεμβρίου του 2013 ήταν από τις σημαντικότερες στη ιστορία της χώρας. Στην φωτογραφία ένας στρατιώτης φυλάει τα ψηφοδέλτια.
FacebookTwitter «Αυτό μπορεί να μην σας συμβεί... Επισκεφτείτε μας».
FacebookTwitter Ταραχές ξέσπασαν μετά τις εκλογές, όταν η Xiomara Castro που έχασε, αρνήθηκε να δεχτεί το αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για εκλογική απάτη.
<<Μία από τις χειρότερες συμμορίες της χώρας είναι η Mara Salvatrucha ( MS-13).>> Ότι χειρότερο έχει βγει από την Κεντρική Αμερική.Μεγάλο πρόβλημα για τις ΗΠΑ καθώς και για τον Αμερικανικό Στρατό.Ίσως,όμως,πολύ χειρότερο να είναι τα Μεξικανικά καρτέλ Ναρκωτικών (Λος Ζέτας και Σιναλόα Καρτέλ) σύμφωνα με τα στοιχεία των τριών τελευταίων ετών.
σχόλια