Τα φοιτητικά τάπερ της Ελληνίδας μάνας γίνονται ταινία

Τα φοιτητικά τάπερ της Ελληνίδας μάνας γίνονται ταινία Facebook Twitter
13

Τρεις Ελληνίδες μάνες μαγειρεύουν με πάθος για να ταΐσουν τα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι, ενώ ο «ταχυδρόμος των τάπερ» μεταφέρει το φαγητό της μαμάς ανά την Ελλάδα. Αυτό είναι το θέμα του Food For Love, του απολαυστικού καινούργιου ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου σε παραγωγή της ΙΝΚΑS Films, που προβάλλει τον συμβολικό χαρακτήρα του φαγητού με πρωταγωνίστριες τις Ελληνίδες μάνες!

Ο εφευρετικός Γιώργος χρήζεται έμπιστος πανελλαδικός διανομέας των τάπερ που φτάνουν με  φρεσκομαγειρεμένο φαγητό μέσα σε 24 ώρες από την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και όπου αλλού φοιτούν τα αγαπημένα τους παιδιά! «Στην Ελλάδα ναι μεν τα παιδιά φεύγουν για να σπουδάσουν» εξηγεί η Μαριάννα Οικονόμου, «αλλά η Ελληνίδα μάνα μένει παρούσα στη φοιτητική ζωή τους μέσα από το καλομαγειρεμένο φαγητό που, εκτός από αγάπη, προστασία και φροντίδα, περιέχει και μια μικρή δόση εποπτείας».

Μαριάννα ΟικονόμουΤο πρώτο της ντοκιμαντέρ Μια μικρή μεγάλη ιδέα περιέγραφε τη προσπάθεια της  αγροτικής οικογένειας του καλλιεργητή Αλέξανδρου Γκουσιάρη σε ένα μικρό χωριό «χαμένο στα βάθη του θεσσαλικού κάμπου» να παράγει εκλεκτά βιολογικά προϊόντα τομάτας και μελιού με σκοπό να τα προωθήσει στα απαιτητικά λονδρέζικα ντελικατέσεν Harrods και Harvey Nichols.

Το ντοκιμαντέρ Food for love προβάλλεται στα πλαίσια του φεστιβάλ cinedoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, 210 3398 600), την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 20:00, (μαζί με το Slow Food που αφηγείται την ιστορία του κινήματος Slow Food και του χαρισματικού εμπνευστή και ιδρυτή του, Ιταλού Carlo Petrini, ο οποίος από το 1989 συνειδητοποίησε την ανάγκη για σωστή και ηθική παραγωγή καλής, ποιοτικής τροφής ενάντια στην νοοτροπία του fast food, που πρέπει να την εφαρμόζεις καθημερινά για να κυβερνάς εσύ τους ρυθμούς της ζωής σου).

Οι ταινίες θα προβληθούν επίσης και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός (Λ. Κηφισίας 109, 210 6922655). Τιμή εισιτηρίου: 6€.

TRAILER FOOD FOR LOVE from Marianna Economou on Vimeo.

Γεύση
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

9 σχόλια
Δεν αναφέρει όμως και τα δέματα με τάπερ που φεύγουν με λεωφορεία για Μπρατισλάβα και αλλού εκτός Ελλάδος!!! Το concept έχει ως εξής:Μια μανούλα αναλαμβάνει να μαγειρέψει για 3-4 άτομα φαγητό για μια εβδομάδα. Το καταψύχει και το στέλνει πακέτο. Όταν φτάσει στον προορισμό ο φοιτητής γιόκας τα τρώει με την παρέα του για καμιά βδομάδα. Την επόμενη βδομάδα άλλη μανούλα αναλαμβάνει το τρελό αυτό καθήκον!! Έχω ακούσει να έχει σταλεί με αυτόν τον τρόπο ολόκληρο αρνί στη σούβλα από Θεσσαλονίκη για Μπρατισλάβα!
Έχοντας δει (το μισό γιατί τόσο άντεξα) στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που είχε κατέβει στην Αίγινα το καλοκαίρι που μας πέρασε, μπορώ να πω ότι με έκανε να συνειδητοποιήσω κάτι: ντρέπομαι για τα μυαλά που κουβαλάνε κυρίως οι νεοέλληνες γονείς, και εν συνεχεία (και σε λιγότερο βαθμό) τα βλαστάρια τους.Στο φιλμ βλέπουμε (αν θυμάμαι καλά) 4 μανάδες που μαγειρεύουν αντιστοίχως για τα παιδιά τους. Καλά ως εδώ. Λογικό κι ανθρώπινο το ενδιαφέρον γονιού προς παιδί.Η ραχοκοκκαλιά μου άρχισε να ανατριχιάζει με τις μικρότητες και τα κόμπλεξ που νόμιζα ότι υπήρχαν πλέον μόνο σε παρωδίες.Η μία να λέει όλο χαρά και καμάρι πως όταν έφυγε ο κανακάρης της για τα εξωτερικά, παράταγε τον άντρα της στο κρεβάτι και πήγαινε όλο κλάμα και κοιμόταν στο κρεβάτι του παιδιού της ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΥΡΙΖΕΙ!! (Παρεμπιπτόντως όταν γύρισε το παιδί σε κάποια φάση αυτή έκλαιγε λες κι ήρθε από το μέτωπο στην Κορέα κι εκείνος της έδωσε λιγότερη σημασία κι από μια ενοχλητική μύγα).Η άλλη να λέει πως τα έδωσε όλα για να μεγαλώσει τον γιό της (θεμιτό και υγιές) αλλά όταν εκείνος της ζήτησε (νομίζω) ιατρική στο εξωτερικό εκείνη τον έβαλε σε φαρμακευτική κάπου στα Βαλκάνια (νομίζω Βουλγαρία;) γιατί δεν είχε λεφτά για ιατρική (κάτι που τσάντισε το παιδί, καθώς άλλες σπουδές παρήγγειλε) και γιατί σκοπός της ζωής του πρέπει να είναι η ανάληψη του οικογενειακού φαρμακείου ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΟΥ (λόγια της μάνας-στο περίπου). Η χειρότερη ήταν μια που μεγάλωνε μόνη της γιό και κόρη (αγωνίστρια και μπράβο της) αλλά μαγείρευε τα ΑΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΒΕΦΑΣ για να στείλει στην κόρη και ο γιός την έβγαζε με τα κακοφορμισμένα ή καμμένα που δεν θα έστελνε στην κόρη, άντε και καμιά φακή.Το χειρότερο; Αυτό φάνηκε να το κάνει συνειδητά καθώς όταν την ρώτησε "ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΑ ΠΕΡΑΣΩ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΠΟΥ ΜΑΚΡΙΑ?". "ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΣ!! ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!!" Και μετά σαν οικογενειακές ιστορίες να λέει φάτσα φόρα στην κάμερα: "ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΤΡΙΕΣ!! ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΕΒΕΤΑΙ!!! ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ, Ο,ΤΙ ΤΡΑΒΗΞΑ ΕΓΩ!!!!" Κοινώς έβγαζε τα κόμπλεξ από το διαζύγιο με τον σύζυγο της, στο γιό της. Κρίμα το παιδί...Για αυτά και άλλα πολλά έφυγα στην μέση για να μην βρίσω την δημιουργό (που ήταν μέσα στον κινηματογράφο). Μετά βέβαια σκέφτηκα ποιος ήταν ο σκοπός της; Γιατί πέρα από το θέμα που ήθελε να αναδείξει, ξεμπρόστιασε (άθελα; ηθελημένα;) και μια κοινωνία επικινδύνως κομπλεξική.Η μόνη μου ελπίδα είναι πως αυτό το έργο γυρίστηκε πριν την οικονομική κρίση. Κι ελπίζω κάποια μυαλά και συμπεριφορές να έχουν έρθει στα σύγκαλα τους.
Η μάνα στο τρέιλερ δε θα μπορούσε να έχει πιο χαρακτηριστική φυσιογνωμία. Αν υπήρχε άγαλμα "Η Ελληνίδα Μάνα" νομίζω κάπως έτσι θα έμοιαζε.υγ. Θεσσαλονίκη θα παιχτεί ποτέ, ξέρουμε;; Το περιμένουμε μήνες ολάκερους!
Μεταξυ γέλιου και κλάματος η κατάσταση φτιάχνει τη βαλίτσα του μαζι και με φαί! Σαν ιδέα όμως για μπίζνα, καλή--θα την πήρε από την Βομβάη, απ' τους dabbawallahs. http://en.wikipedia.org/wiki/Dabbawala
Έχω φύγει από το πατρικό μου εδώ και πάνω από 15 χρόνια, ζω στο εξωτερικό και παρά ταύτα όταν επιστρέφω στο σπίτι για διακοπές η καλή μου η μαμά μου την ετοιμάζει την βαλίτσα (lol)! Αν δεν μπουν τα πάντα φρεσκοσιδερωμένα, καθαρά και στην εντέλεια δεν ησυχάζει :)