Τα φοιτητικά τάπερ της Ελληνίδας μάνας γίνονται ταινία

Τα φοιτητικά τάπερ της Ελληνίδας μάνας γίνονται ταινία Facebook Twitter
13

Τρεις Ελληνίδες μάνες μαγειρεύουν με πάθος για να ταΐσουν τα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι, ενώ ο «ταχυδρόμος των τάπερ» μεταφέρει το φαγητό της μαμάς ανά την Ελλάδα. Αυτό είναι το θέμα του Food For Love, του απολαυστικού καινούργιου ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου σε παραγωγή της ΙΝΚΑS Films, που προβάλλει τον συμβολικό χαρακτήρα του φαγητού με πρωταγωνίστριες τις Ελληνίδες μάνες!

Ο εφευρετικός Γιώργος χρήζεται έμπιστος πανελλαδικός διανομέας των τάπερ που φτάνουν με  φρεσκομαγειρεμένο φαγητό μέσα σε 24 ώρες από την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και όπου αλλού φοιτούν τα αγαπημένα τους παιδιά! «Στην Ελλάδα ναι μεν τα παιδιά φεύγουν για να σπουδάσουν» εξηγεί η Μαριάννα Οικονόμου, «αλλά η Ελληνίδα μάνα μένει παρούσα στη φοιτητική ζωή τους μέσα από το καλομαγειρεμένο φαγητό που, εκτός από αγάπη, προστασία και φροντίδα, περιέχει και μια μικρή δόση εποπτείας».

Μαριάννα ΟικονόμουΤο πρώτο της ντοκιμαντέρ Μια μικρή μεγάλη ιδέα περιέγραφε τη προσπάθεια της  αγροτικής οικογένειας του καλλιεργητή Αλέξανδρου Γκουσιάρη σε ένα μικρό χωριό «χαμένο στα βάθη του θεσσαλικού κάμπου» να παράγει εκλεκτά βιολογικά προϊόντα τομάτας και μελιού με σκοπό να τα προωθήσει στα απαιτητικά λονδρέζικα ντελικατέσεν Harrods και Harvey Nichols.

Το ντοκιμαντέρ Food for love προβάλλεται στα πλαίσια του φεστιβάλ cinedoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, 210 3398 600), την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 20:00, (μαζί με το Slow Food που αφηγείται την ιστορία του κινήματος Slow Food και του χαρισματικού εμπνευστή και ιδρυτή του, Ιταλού Carlo Petrini, ο οποίος από το 1989 συνειδητοποίησε την ανάγκη για σωστή και ηθική παραγωγή καλής, ποιοτικής τροφής ενάντια στην νοοτροπία του fast food, που πρέπει να την εφαρμόζεις καθημερινά για να κυβερνάς εσύ τους ρυθμούς της ζωής σου).

Οι ταινίες θα προβληθούν επίσης και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός (Λ. Κηφισίας 109, 210 6922655). Τιμή εισιτηρίου: 6€.

TRAILER FOOD FOR LOVE from Marianna Economou on Vimeo.

Γεύση
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

9 σχόλια
Δεν αναφέρει όμως και τα δέματα με τάπερ που φεύγουν με λεωφορεία για Μπρατισλάβα και αλλού εκτός Ελλάδος!!! Το concept έχει ως εξής:Μια μανούλα αναλαμβάνει να μαγειρέψει για 3-4 άτομα φαγητό για μια εβδομάδα. Το καταψύχει και το στέλνει πακέτο. Όταν φτάσει στον προορισμό ο φοιτητής γιόκας τα τρώει με την παρέα του για καμιά βδομάδα. Την επόμενη βδομάδα άλλη μανούλα αναλαμβάνει το τρελό αυτό καθήκον!! Έχω ακούσει να έχει σταλεί με αυτόν τον τρόπο ολόκληρο αρνί στη σούβλα από Θεσσαλονίκη για Μπρατισλάβα!
Έχοντας δει (το μισό γιατί τόσο άντεξα) στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που είχε κατέβει στην Αίγινα το καλοκαίρι που μας πέρασε, μπορώ να πω ότι με έκανε να συνειδητοποιήσω κάτι: ντρέπομαι για τα μυαλά που κουβαλάνε κυρίως οι νεοέλληνες γονείς, και εν συνεχεία (και σε λιγότερο βαθμό) τα βλαστάρια τους.Στο φιλμ βλέπουμε (αν θυμάμαι καλά) 4 μανάδες που μαγειρεύουν αντιστοίχως για τα παιδιά τους. Καλά ως εδώ. Λογικό κι ανθρώπινο το ενδιαφέρον γονιού προς παιδί.Η ραχοκοκκαλιά μου άρχισε να ανατριχιάζει με τις μικρότητες και τα κόμπλεξ που νόμιζα ότι υπήρχαν πλέον μόνο σε παρωδίες.Η μία να λέει όλο χαρά και καμάρι πως όταν έφυγε ο κανακάρης της για τα εξωτερικά, παράταγε τον άντρα της στο κρεβάτι και πήγαινε όλο κλάμα και κοιμόταν στο κρεβάτι του παιδιού της ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΥΡΙΖΕΙ!! (Παρεμπιπτόντως όταν γύρισε το παιδί σε κάποια φάση αυτή έκλαιγε λες κι ήρθε από το μέτωπο στην Κορέα κι εκείνος της έδωσε λιγότερη σημασία κι από μια ενοχλητική μύγα).Η άλλη να λέει πως τα έδωσε όλα για να μεγαλώσει τον γιό της (θεμιτό και υγιές) αλλά όταν εκείνος της ζήτησε (νομίζω) ιατρική στο εξωτερικό εκείνη τον έβαλε σε φαρμακευτική κάπου στα Βαλκάνια (νομίζω Βουλγαρία;) γιατί δεν είχε λεφτά για ιατρική (κάτι που τσάντισε το παιδί, καθώς άλλες σπουδές παρήγγειλε) και γιατί σκοπός της ζωής του πρέπει να είναι η ανάληψη του οικογενειακού φαρμακείου ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΟΥ (λόγια της μάνας-στο περίπου). Η χειρότερη ήταν μια που μεγάλωνε μόνη της γιό και κόρη (αγωνίστρια και μπράβο της) αλλά μαγείρευε τα ΑΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΒΕΦΑΣ για να στείλει στην κόρη και ο γιός την έβγαζε με τα κακοφορμισμένα ή καμμένα που δεν θα έστελνε στην κόρη, άντε και καμιά φακή.Το χειρότερο; Αυτό φάνηκε να το κάνει συνειδητά καθώς όταν την ρώτησε "ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΑ ΠΕΡΑΣΩ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΠΟΥ ΜΑΚΡΙΑ?". "ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΣ!! ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!!" Και μετά σαν οικογενειακές ιστορίες να λέει φάτσα φόρα στην κάμερα: "ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΤΡΙΕΣ!! ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΕΒΕΤΑΙ!!! ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ, Ο,ΤΙ ΤΡΑΒΗΞΑ ΕΓΩ!!!!" Κοινώς έβγαζε τα κόμπλεξ από το διαζύγιο με τον σύζυγο της, στο γιό της. Κρίμα το παιδί...Για αυτά και άλλα πολλά έφυγα στην μέση για να μην βρίσω την δημιουργό (που ήταν μέσα στον κινηματογράφο). Μετά βέβαια σκέφτηκα ποιος ήταν ο σκοπός της; Γιατί πέρα από το θέμα που ήθελε να αναδείξει, ξεμπρόστιασε (άθελα; ηθελημένα;) και μια κοινωνία επικινδύνως κομπλεξική.Η μόνη μου ελπίδα είναι πως αυτό το έργο γυρίστηκε πριν την οικονομική κρίση. Κι ελπίζω κάποια μυαλά και συμπεριφορές να έχουν έρθει στα σύγκαλα τους.
Η μάνα στο τρέιλερ δε θα μπορούσε να έχει πιο χαρακτηριστική φυσιογνωμία. Αν υπήρχε άγαλμα "Η Ελληνίδα Μάνα" νομίζω κάπως έτσι θα έμοιαζε.υγ. Θεσσαλονίκη θα παιχτεί ποτέ, ξέρουμε;; Το περιμένουμε μήνες ολάκερους!
Μεταξυ γέλιου και κλάματος η κατάσταση φτιάχνει τη βαλίτσα του μαζι και με φαί! Σαν ιδέα όμως για μπίζνα, καλή--θα την πήρε από την Βομβάη, απ' τους dabbawallahs. http://en.wikipedia.org/wiki/Dabbawala
Έχω φύγει από το πατρικό μου εδώ και πάνω από 15 χρόνια, ζω στο εξωτερικό και παρά ταύτα όταν επιστρέφω στο σπίτι για διακοπές η καλή μου η μαμά μου την ετοιμάζει την βαλίτσα (lol)! Αν δεν μπουν τα πάντα φρεσκοσιδερωμένα, καθαρά και στην εντέλεια δεν ησυχάζει :)