ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Η σχιζοφρένεια της καθημερινής διατροφικής επιλογής!

Η σχιζοφρένεια της καθημερινής διατροφικής επιλογής! Facebook Twitter
3

Η σχιζοφρένεια της καθημερινής διατροφικής επιλογής! Facebook Twitter
Ο Πέτρος Νικολαΐδης μαζί με τον Πιερ-Υβ Κουστώ

 

Από τη μια μεριά εμπνευσμένοι παραγωγοί και ευαισθητοποιημένοι καλλιεργητές. Οικογενειάρχες που τρέχουν σε βιολογικές λαϊκές, διαβάζουν προσεκτικά ετικέτες τροφίμων, ελέγχουν σχολαστικά για συντηρητικά και χρωστικές ουσίες και θυσιάζουν πρόθυμα το μεγαλύτερο κονδύλι του εισοδήματός τους γι’ αυτό. Δέχονται να πληρώσουν αδρά το καλό κρέας, τα βιολογικά λαχανικά και όσπρια. Κεντρικά ντελικατέσεν και μπακάλικα της γειτονιάς πωλούν αποκλειστικά ό,τι εκλεκτό παράγει η γη μας, απορρίπτοντας από τα ράφια τους τα διαφημιζόμενα τρόφιμα των ανώνυμων εταιρειών. Ευσυνείδητοι σεφ που επιλέγουν προϊόντα ΑΑ ποιότητας για τα εστιατόριά τους. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός σκεπτόμενων καταναλωτών αρνείται να αγοράσει όποιο τρόφιμο έχει επιβαρύνει το περιβάλλον με φυτοφάρμακα ή μεταφέρθηκε από την άλλη άκρη του πλανήτη με ρυπογόνα αεροπλάνα και «ψηφίζει καθημερινά με το πιρούνι του» για έναν καλύτερο κόσμο. Όχι στην παπάγια Μεξικού, ναι στο σύκο Κύμης και το μανταρίνι Χίου! Οικογενειακά μποστάνια. Εναλλακτικές καλλιεργητικές κοινότητες. Ομάδες προστασίας της αλιείας στο Αιγαίο – όχι άλλοι δυναμίτες!

Από την άλλη μεριά, αδιάφορη, πάμφθηνη, μεταλλαγμένη τροφή. Σούπερ μάρκετ που διαφημίζουν τα προϊόντα τους με πρώτο άξονα την τιμή (τόσο εξευτελιστική, που είναι άξιο απορίας σε πολλές περιπτώσεις). Συνάνθρωποι που δεν μπορούν να αγοράσουν καν τα απαραίτητα και βουτάνε σε σκουπιδοτενεκέδες για τη μισοτελειωμένη τυρόπιτα, το μισοφαγωμένο μήλο. Τρέχουν να προλάβουν μετά το κλείσιμο της λαϊκής τα πεταμένα και στραπατσαρισμένα τρόφιμα για να μηδενίσουν, ει δυνατόν, το κόστος της καθημερινής τους τροφής. Παραγωγοί τροφίμων χωρίς ίχνος ενδιαφέροντος για το περιβάλλον ή την ποιότητα, παρά μόνο για την τελική χαμηλή, ανταγωνιστική τιμή και τις κλίμακες οικονομίας. Μεταλλαγμένο καλαμπόκι και καλλιέργειες μεταλλαγμένης σόγιας. Κοτόπουλα, κρέατα και ψάρια αμφίβολης προέλευσης και συντήρησης μεγαλωμένα σε απαράδεκτες συνθήκες και ταϊσμένα με βρομιές. Αρρώστιες.

Δύο πληροφορίες της περασμένης εβδομάδας με προβλημάτισαν με την αντίθεσή τους.

Η μία είναι η σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα με τίτλο «Άσε τον γόνο να γίνει γονιός». Ωκεανολόγοι, ψαράδες, ψαρέμποροι, ιχθυολόγοι, βιολόγοι και πολιτικοί συμμετείχαν σε μια σύσκεψη με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και των επαγγελματιών του χώρου γύρω από την αλιεία και τα προβλήματά της. Αυτό για σένα και για μένα μεταφράζεται σε δύο απλές ερωτήσεις: υπάρχουν πια ψάρια στις θάλασσές μας και αν ναι, τα ψαρεύουμε με σύνεση και τα καταναλώνουμε άφοβα; Ήταν η πρώτη φορά που πήραν μέρος πρόεδροι κορυφαίων επαγγελματικών συλλόγων αλιείας του Αιγαίου, ενώ μέχρι τώρα δεν συμμετείχαν ούτε στη λήψη αποφάσεων ούτε στις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς που σχεδιάζουν τους νόμους. 

Η σχιζοφρένεια της καθημερινής διατροφικής επιλογής! Facebook Twitter
Σκάροι στην προστατευόμενη περιοχή της Σαντορίνης
 

Ο Πέτρος Νικολαΐδης, ωκεανογράφος/μηχανολόγος εναλίων και παράκτιων έργων, προσκεκλημένος στο συνέδριο ως εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αιγαίου και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κουστώ στην Ελλάδα, έχει περάσει τη μισή του ζωή… κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα έχει δει όλα –με μάσκα και αναπνευστήρα, με μπουκάλες ή ελεύθερη κατάδυση– από πολύ μικρός: τα πλούσια σε ψάρια νερά του Σαρωνικού τριάντα χρόνια πριν, τα ασιατικά μαργαριτοφόρα στρείδια (εξίσου νόστιμα με τα δικά μας γαϊδουροπόδαρα, είδος υπό εξαφάνιση) που μετανάστευσαν λαθραία στο θαλασσινό νερό που χρησιμοποιείται για έρμα στα τάνκερ και που τα βρίσκεις πλέον και στη Βαρβάκειο Αγορά. Πλέον, ως σύμβουλος του Πιερ-Υβ Κουστώ, γιου του θρυλικού Ζακ-Υβ Κουστώ, και με έδρα την Πάρο, ανήκει σε εκείνες τις ομάδες που προσπαθούν να προστατεύσουν τις ελληνικές θάλασσες από την υπεραλίευση και τη μόλυνση. Η οργάνωσή τους λέγεται Cousteau Divers (www.cousteaudivers.org). 

Η σχιζοφρένεια της καθημερινής διατροφικής επιλογής! Facebook Twitter
Μαγιάτικα στην Παροναξία
Η σχιζοφρένεια της καθημερινής διατροφικής επιλογής! Facebook Twitter
Υποκατάστημα της αλυσίδας Poundland

Από τον κ. Νικολαΐδη μαθαίνω για τους «γερμανούς», τα ευεργετικά χορτοφαγικά ψάρια που εμφανίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, κολυμπώντας σιγά-σιγά από τη διώρυγα του Σουέζ, και αρχίζουν να αναπληρώνουν τα υπό διωγμό σαργοειδή στη διατροφή μας!

Ό,τι πρέπει για να προτιμάμε τα μικρότερα και πλούσια σε Ω-3 πελαγικά ψαράκια (γόπες, σαφρίδια, αντσούγιες, γαύροι, σαρδέλες, μαρίδες, φρίσσες) όχι μόνο γιατί είναι οικονομικότερα αλλά και γιατί δεν προφταίνουν να βιοσυσσωρεύσουν στο μικρό σώμα τους βαριά μέταλλα (π.χ. υδράργυρο), κάτι που συμβαίνει με τα μεγαλύτερα ψάρια. 

Η μύτη μας είναι το ισχυρότερο όπλο για τον έλεγχο της φρεσκάδας των ψαριών – τα φρέσκα ψάρια δεν μυρίζουν ψαρίλα ή αμμωνία.  Τα ψάρια που προέρχονται από τους ωκεανούς και καταψύχονται αμέσως στους -40 βαθμούς μπορούμε να τα εμπιστευθούμε περισσότερο από πολλά ντόπια ψάρια που έχουν αλιευθεί λίγες μέρες πριν κι έχουν απλώς συντηρηθεί σε πάγο.  Η κατάσταση των ελληνικών θαλασσών, εκτός από τον Θερμαϊκό και τον Σαρωνικό Κόλπο, που με καλύτερη διαχείριση άρχισαν ήδη να αναβιώνουν, είναι σχετικά καλή, με καθαρά νερά και μεγάλη ποικιλία ψαριών, αλλά λιγότερη ποσότητα λόγω της υπεραλίευσης.  Ο μεγαλύτερος στόλος επαγγελματικής παράκτιας αλιείας στη Μεσόγειο είναι της Καλύμνου και έπονται η Καβάλα, η Κάρυστος, η Νάουσα Πάρου κ.λπ...

Η σχιζοφρένεια της καθημερινής διατροφικής επιλογής! Facebook Twitter
Όλα για 1 λίρα

Η άλλη πληροφορία αφορά τη βρετανική αλυσίδα τροφίμων Poundland (www.poundland.com) που άνοιξε το πρώτο κατάστημα το 1990 και πρόσφατα γιόρτασε το 450-στό τους κατάστημα, με κάθε προϊόν στα ράφια τους να πωλείται μόλις 1 λίρα. Τι πληρώνεις με μία λίρα: ενάμισι λίτρο κόλα, 1 κιλό μακαρόνια, 1 μεγάλο κουτί δημητριακά, 2 λίτρα γάλα, 10 αυγά, 750 ml ηλιέλαιο! Εδώ πας για να γεμίσεις το καλάθι, δεν υπάρχουν προβληματισμοί για το προϊόν. Η χαμηλή τιμή είναι κυρίαρχη. Και στα ψιλά, μια πρόσφατη έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, πάλι στην Αγγλία, που συνδέει το προσδόκιμο ζωής με την ευημερία των ανθρώπων. Μέχρι και είκοσι χρόνια επιπλέον ζουν οι πλουσιότεροι, και μάλιστα τα τελευταία χρόνια της ζωής τους τα περνούν πιο υγιείς από τους φτωχότερους συνανθρώπους τους. Ευνόητο είναι ότι φροντίζουν –μπορούν να φροντίζουν– περισσότερο τη διατροφή τους…  

(Κάλλιο πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και ασθενής…)

Γεύση
3

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια
δυστηχως μαζευτηκαμε πολλοι πανω στον πλανητη.Φανταστειτε να πουν οι κινεζοι,θελουμε 300γρμ. γαλα για τον καθενα μας.Θα πεινασει ο υπολοιπος πλανητης.Ετσι θα γινει και με το ψωμι.Καταψυγμενο και φθηνο,για τους κολασμενους και φρεσκο της ωρας,για τους υπολοιπους.Μη μου αρχισετε με τα "αν" και τα "αλλα",δεν θα λεγονταν Γη.Παραδεισος λ θα λεγονταν.Το μονο που μας μενει,να εξανθρωπισουμε τον καπιταλισμο,οσο μπορουμε.
To 97% των σολομών που είναι εν ζωή αυτή την στιγμή είναι ιχθυοτροφείου και μόνο το 3% ζει στην φύση. Για κει παν και λαβράκια και λοιπά ψάρια. Το μόνο πρόβλημα που αυτήν την στιγμή δεν επιτρέπει να τρεφόμαστε μόνο με ψάρια ιχθυοτροφείου είναι ότι για πολλά από αυτά τα ψάρια κοστίζει αρκετά η ιχθυοτροφή. Εχουν ρίξει λοιπόν το βάρος οι επιστήμονες ανά τον κόσμο σε αυτό. Με το που παράξουν ιχθυοτροφή χαμηλού κόστους, η αλανιάρικη τσιπούρα αλανιάρικη θα είναι τόσο ακριβή σε σχέση με του ιχθυοτροφείου που δεν θα σε κάνει καρδιά να την αγοράσεις.