4-5 πράγματα μαζεμένα

4-5 πράγματα μαζεμένα Facebook Twitter
1

Τρίτη 22.4

Σχεδιάζοντας ένα ταξίδι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συμβουλευτείς οδηγούς, θα ρωτήσεις φίλους. Πού να πας, τι να δεις. Ευτυχώς, μέσα στα χρόνια έχω μάθει να ρωτάω τους σωστούς ανθρώπους. Δυστυχώς, οι πληροφορίες που μου δίνουν αλλά και τα όσα φροντίζω να μαθαίνω από μόνος μου είναι πλέον τόσο λεπτομερή που είναι σχεδόν σαν να τα έχω δοκιμάσει ή να τα έχω δει όλα πολύ πιο πριν. Κοίτα, ας πούμε, αυτό το μανταρίνι στη φωτογραφία. Είναι ίσως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πιάτα στο Λονδίνο τον τελευταίο χρόνο. Ο Heston Blumenthal, ένας από τους καλύτερους σεφ της Ευρώπης, έφτιαξε αυτό το πιάτο, μια οφθαλμαπάτη που όμοιά της δεν έχεις δει. Ένα μανταρίνι που στην ουσία είναι μια μπάλα με μους από συκωτάκια κοτόπουλου κλεισμένη σε έναν ζελέ μανταρινιού. Αν δεν το κόψεις με το μαχαίρι, δεν το πιστεύεις. Μια έκρηξη γεύσεων. Ε, λοιπόν, πριν αξιωθώ να το φάω, με τόσες περιγραφές από φίλους, τόσα κείμενα στο Ίντερνετ, τόσες φωτογραφίες, είχα ήδη τη γεύση του στο στόμα μου. Αναρωτιέται κανείς, τελικά, αν ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια του ταξιδιώτη, που είναι η έκπληξη, το ξάφνιασμα, η ανακάλυψη, δεν έχει πλέον μειωθεί στο ελάχιστο με τόση πληροφορία. Την άλλη μέρα, πάντως, στο Moro, που εγώ το αγαπώ από παλιά, αλλά οι περισσότεροι πολυταξιδεμένοι δεν το πολυπροτιμούν τελευταία, η έκπληξη ήταν μεγάλη διότι στην άκρη του Λονδίνου υπήρχε μια ολοζώντανη Μεσόγειος σε ένα εστιατόριο με ξυλόφουρνο, ψωμιά με ξινό προζύμι, σμαραγδένιους τοίχους και υλικά που στην Ελλάδα δύσκολα τα βρίσκεις, αν και θα έπρεπε όλοι να τα έχουμε στην κουζίνα μας. Η σαλάτα με άγρια ρόκα, κόλιανδρο, ψητή σουπιά, γαρίδες, κουνουπίδι και ένα λεμονάτο πικάντικο ντρέσινγκ με γονάτισε και ίσως η μισή μου ικανοποίηση να προέρχεται από την έκπληξη.

4-5 πράγματα μαζεμένα Facebook Twitter

Τη μεγαλύτερη έκπληξη, πάντως, στο Λονδίνο μού την προκάλεσε το επίπεδο του σέρβις. Το είχα ξεχάσει ή μάλλον έχω ξεχαστεί στην ελληνική κατάσταση τόσο καιρό που έχω να ταξιδέψω! Ευγένεια παντού. Σε κανένα από τα εστιατόρια που επισκέφθηκα (από την καντίνα του δρόμου μέχρι το καλό μαγαζί) δεν ένιωσα τη διαβάθμιση ντόπιος - τουρίστας, Άγγλος - ξένος κ.λπ. Εξαιρετικό σέρβις παντού, ευγένεια, κατανόηση, προθυμία για εξυπηρέτηση. Είδα ακόμα μαγαζιά που είχαν στρατηγική τόσο δυνατή, που εντυπωσιάστηκα, ξέχασα πως υπήρχε αυτό. Έβλεπες στο καλύτερο εστιατόριο της πόλης ένα σμήνος από νεαρούς να δουλεύουν – ακόμα και ο σομελιέ, που προφανώς σε άλλα τραπέζια πούλαγε κρασιά πολλών εκατοντάδων λιρών, ήταν ένα νεαρό παιδί τόσο ακίνδυνο, ικανό να σερβίρει από σεΐχη μέχρι φιλοπερίεργο φούντι σαν και μένα, χωρίς να νιώθει κανείς απειλημένος. Είδα κουζίνες και πιάτα τόσο καλά μελετημένα! Είχα ξεχάσει πως αλλού το σκέφτονται πολύ το θέμα. Πήγα, ας πούμε, στο Patty & Bun, ένα μπεργκεράδικο που αυτήν τη στιγμή θεωρείται πολύ σπουδαίο στο Λονδίνο (thanks Εvi and Peter Stat) και ενώ περίμενα ένα μεγαθήριο, βρήκα μια τρύπα, με πάγκους από κόντρα πλακέ, πρόχειρα τραπέζια και ένα κατάλογο με έξι πράγματα! Έξι επικά φαγητά, βέβαια, και ουρές να περιμένουν να γευθούν το Ari Gold Burger. Όλο αυτό, παρά το diy στυλ του, καταλάβαινες πως δεν είναι από προχειρότητα αλλά προϊόν μελέτης και σχεδίου. Έχεις ένα προϊόν, ξέρεις να κάνεις κάτι και βρίσκεις τον καλύτερο τρόπο να το πουλήσεις. Όλες οι πετυχημένες επιχειρήσεις εστίασης κάπως έτσι είναι.

Πίσω στην Αθήνα βλέπω το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του Anthony Bourdain στο CNN. Ο υπέροχος αυτός κύριος, που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμα καλύτερος, εγκαινιάζει τον νέο κύκλο της εκπληκτικής ταξιδιωτικής σειράς του με μια επίσκεψη στην Ινδία. Δυστυχώς, δεν είμαι τόσο καλός στις περιγραφές ούτε στην ταξιδιωτική ανάλυση για να σας μεταφέρω αυτό το αριστούργημα που σε κάνει να αγαπάς τον κόσμο στον οποίο ζεις, να θέλεις να μπεις στο αεροπλάνο και να χαθείς μες τους χωματόδρομους της μακρινής χώρας και να ανέβεις τα Ιμαλάια με το τρένο. Και την επόμενη μέρα που έλεγα σε όλους ότι θέλω να πάω στην Ινδία, από παντού πήρα την ίδια απάντηση: μη νομίζεις πως θα είναι όπως στη σειρά! Όπως και να είναι, το πνεύμα αυτής της εκπομπής θα υπάρχει εκεί΄, είμαι σίγουρος. Σας φιλώ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Συμφωνώ σε όλα και ειδικά για το σέρβις και την ευγένεια. Υπάρχουν πάρα πολλές εκπομπές όπου κάποιος μπορεί να συμβουλευτεί: Anthony Bourdain στο CNN, Andrew Zimmern στο Travel Channel κτλ...