ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Οι υπόγειοι του Πεκίνου

Οι υπόγειοι του Πεκίνου Facebook Twitter
3

Ο 23χρονος He Bing δοκιμάζει ένα δανεικό κουστούμι και μια γραβάτα. Το πρωί θα δώσει συνέντευξη για τη θέση πωλητή σε μια ασφαλιστική εταιρεία. Μοιράζεται το δωμάτιο με άλλα δύο άτομα. Ο Bing έχει έρθει πρόσφατα στο Πεκίνο εγκαταλείποντας την πόλη Chongqing.

 

 

Η 24χρονη Jiang Ying, σερβιτόρα σε μπαρ, και ο 23χρονος Li Ying, υπάλληλος γραφείου, κάθονται στο υπόγειο δωμάτιό τους, στο κεντρικό Πεκίνο. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 40% του ΑΕΠ, καθώς η κυβέρνηση προτιμάει να στηρίζεται στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και στις εξαγωγές, για την ανάπτυξη. Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό για την οικονομία της χώρας.

 

 

Η 21χρονη Liu Jing κάθεται στο υπόγειο διαμέρισμά της στο Πεκίνο. Μετακόμισε στην πρωτεύουσα από την κεντρική επαρχία Hanan και τώρα κάνει πεντικιούρ στην πόλη. Οι χαμηλόμισθοι εγχώριοι "μετανάστες" αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού στο Πεκίνο και συχνά αδυνατούν να τα φέρουν εις πέρας με τα υψηλά νοίκια του "πάνω κόσμου".

 

 

Ο 21χρονος Big Rain, o οποίος εργάζεται σε αίθουσα υποδοχής, κάθεται στο υπόγειο δωμάτιο του, κάτω από το βόρειο, τρίτο περιφερειακό δρόμο του Πεκίνου. Η χώρα απολάμβανε ένα νεαρό σε ηλικία πληθυσμό και εργατικό δυναμικό, αλλά τώρα η Κίνα γερνάει πολύ γρήγορα και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι έτοιμο να εκραγεί.

 

 

Ο 33χρονος Niu Song διαβάζει εφημερίδα την ίδια ώρα που η 32χρονη γυναίκα του, Zhao Ansheng, ράβει στο υπόγειο δωμάτιό τους. Οι δύο εργάζονται ως σεφ σε εστιατόριο και επιστρέφουν στο σπίτι για λίγες ώρες το απόγευμα με σκοπό να ξεκουραστούν μαζί. Το διαμέρισμα βρίσκεται κοντά στο, βόρειο, τρίτο περιφερειακό δρόμο του Πεκίνου.

 

 

Η 27χρονη Shang Lanlan κάθεται στο υπόγειο δωμάτιό της, κοντά στον ανατολικό δεύτερο περιφερειακό δρόμο της πόλης. Όπως πολλοί Κινέζοι που εγκαταλείπουν την επαρχία, έτσι και η Lanlan μαζί με το σύζυγό της, άφησαν πίσω τον πεντάχρονο γιο τους στη γιαγιά και τον παππού από την επαρχία Shandong.

 

 

Ο 53χρονος Wu Guocheng ποζάρει στο υπόγειο διαμέρισμά του στο Πεκίνο. Ύστερα από ένα διαζύγιο, ο Guocheng μετακόμισε σε αυτό το δωμάτιο, 12 τ.μ., για το οποίο πληρώνει νοίκι 650 γουόν το μήνα. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αρέσκεται στο να παρακολουθεί τηλεοπτικά προγράμματα και βγαίνει μόνο στον "έξω κόσμο" για να κάνει περίπατο στους κοντινούς λόφους.

 

 

Η Zhao Dan, η οποία είναι αισθητικός, κάθεται στο υπόγειο διαμέρισμά της που χωράει μετά βίας ένα μονό κρεβάτι. Πληρώνει 350 γουόν το μήνα, καθώς ένα πραγματικό διαμέρισμα θα της στοίχιζε τα τριπλάσια χρήματα. Εργαζόμενοι σαν τη Dan θα επωφελούνταν εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να μειώσει τις ακριβές τιμές των ακινήτων. Κάτι τέτοιο, όμως, μοιάζει απίθανο καθώς θα προκαλούσε τη δυσαρέσκεια της ελίτ που στηρίζει το κομμουνιστικό κόμμα.

Δείτε στο ΤΗΕ TUBE για τις πόλεις φαντάσματα και τα εμπορικά κέντρα της Κίνας (Ευχαριστούμε πολύ το χρήστη Giannhs Ruronakos).

[via]

Φωτογραφία
3

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Φωτογραφία / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Κατέγραψε την πραγματική Αμερική, έβρισκε τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους λιγότερο προνομιούχους, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την πορεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια
διαβάζοντας κι άλλα τέτοια άρθρα κατά καιρούς για την μεγάλη φτώχια στον κόσμο αναρωτιέμαι αν κι εμείς ζούμε (σε διαφορετική κλίμακα) μέσα στην ίδια ανέχεια. Αυτά τα "μοντέλα" ανάπτυξης βγάζουν μια τεράστια ανισότητα και μιζέρια και απέχουν πάρα πολύ από ισότητες και ουσιαστική δημιουργία.είχα διαβάσει ένα άρθρο για ανθρώπους που έρχονται απ' την επαρχία της Κίνας στις πόλεις για να ζήσουν ?!? 10 ώρες δουλειά + 6 ώρες ύπνο + 4 ώρες διασκέδαση = τηλεόραση
Κινέζικος καπιταλοκομμουνισμός ή κινέζικος κομμουνοκαπιταλισμός - όπως και να έχει... μην ακούσω ξανά για κινέζικη υπερδύναμη... ξερνάω... πως το ανέχονται αυτό? πως το ανεχόμαστε αυτό?