Το μεγαλύτερο είδος, ο κροκόδειλος του αλμυρού νερού, φτάνει άνετα τα πέντε μέτρα και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κολυμπήσει 370 μίλια σε ανοιχτή θάλασσα σε 25 μέρες. Σε σύντομες εκρήξεις μπορεί να πιάσει ταχύτητα μέχρι και 29 χιλιόμετρα την ώρα.
Κροκόδειλους βρίσκουμε σε πολλά σημεία του πλανήτη: στη βόρεια και κεντρική Αμερική, στο βορειοδυτικό τμήμα της νότιας Αμερικής, στις Αντίλλες, στην Αφρική καθώς και στα νησιά που βρίσκονται στις ανατολικές της ακτές, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στη νότια Ασία.
Γιατί δεν τον έχουν βρει ακόμα; Ο δίμετρος κροκόδειλος βρίσκεται στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα με έκταση ακτογραμμής 12 χιλιομέτρων, από τα οποία μόνο το ένα χιλιόμετρο είναι προσβάσιμο και τα υπόλοιπα με πολύ πυκνή βλάστηση.
Στη συγκεκριμένη λίμνη, αν και τεχνητή, έχει αναπτυχθεί ολόκληρο οικοσύστημα. Μάλιστα, κάποιοι βουτάνε και στα νερά της. Στο σημείο θα κατασκευαστεί υβριδικό εργοστάσιο κόστους 280 εκατ. ευρώ, το οποίο θα παράγει μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας του Νομού Ρεθύμνου.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου δηλώνει ότι επιθυμία των τοπικών Αρχών είναι το ζώο να συλληφθεί ζωντανό και να μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλο μέρος, με κατάλληλες συνθήκες.
Σύμφωνα με τον βιολόγο, με ειδικές γνώσεις ερπετολογίας και έφορο σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Πέτρο Λυμπεράκη, ο κροκόδειλος πιθανότατα έφαγε κάποιο ψοφίμι ή πάπιες και κατάφερε να επιβιώσει.Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε φαγητό λόγω χαμηλού μεταβολισμού.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων Κρήτης, Β. Μαμαγκάκη, διαθέτουμε πληροφορίες ότι υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος στην περιοχή. Αν αυτό ευσταθεί, υπάρχει κίνδυνος αναπαραγωγής. «Ελέγχουμε τη θερμοκρασία για να δούμε αν οι συνθήκες που επικρατούν στη λίμνη επιτρέπουν την αναπαραγωγή» είπε ο κ. Μαμαγκάκης.
Δύο πυροσβέστες ήταν οι πρώτοι που είδαν μπροστά τους τον κροκόδειλο, αλλά οι αναφορές τους αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία. Έπειτα, παρουσιάστηκαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής που ισχυρίστηκαν ότι είχαν δει το ερπετό από μήνες –κάποιοι κάνουν λόγο και για έναν χρόνο–, αλλά το κρατούσαν για τον εαυτό τους, θεωρώντας ότι δεν θα γίνονταν πιστευτοί.
Στο σημείο όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κροκόδειλος τοποθετήθηκε ειδική περίφραξη και πινακίδες για να κρατηθούν μακριά οι περίεργοι. Θα τοποθετηθεί και ειδικό πλέγμα για να αποκλειστεί η περιοχή.
Η λέξη «κροκόδειλος» αναφέρεται περίπου 100 φορές μια οποιαδήποτε μέρα στο ελληνικό Ίντερνετ. Από τις 4 Ιουλίου, όμως, που έκανε την εμφάνισή του ο κρητικός κροκόδειλος, οι αναφορές εκτινάχθηκαν στις 830 και τις επόμενες ημέρες έγιναν σταθερά πάνω από 3.000. Το Τwitter συγκέντρωσε τις περισσότερες αναφορές με ποσοστό 80% επί του συνόλου, ενώ και στο Facebook δημιουργήθηκαν σελίδες κ.λπ.
Οι φράσεις που αναπαράχθηκαν με τη μεγαλύτερη συχνότητα δίπλα στον κροκόδειλο της Κρήτης ήταν οι παρακάτω:
*Όλα τα στοιχεία και οι μετρήσεις του διαδικτύου έχουν καταγραφεί, συγκεντρωθεί και αναλυθεί με το Monitor (http://monitor.sidebar.gr) για λογαριασμό του LIFO.gr.
σχόλια