Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons

Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons Facebook Twitter
5

Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons Facebook Twitter


Μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της δημοφιλούς και μακρόχρονης εκπομπής, οι μυστικές της αναφορές σε μαθηματικά και επιστήμες, αποκαλύπτεται στο βιβλίο του βρετανού επιστήμονα και δημοσιογράφου Simon Singh στο βιβλίο του «The Simpsons and Their Mathematical Secrets»

Στην περιγραφή του βιβλίου από την Amazon διαβάζουμε: «Θα έχετε παρακολουθήσει εκατοντάδες επεισόδια των Simpsons χωρίς να έχετε ποτέ συνειδητοποιήσει ότι σε πολλά επεισόδια είναι έξυπνα ενσωματωμένες λεπτές αναφορές στα μαθηματικά, οι οποίες κυμαίνονται από γνωστές εξισώσεις μέχρι θεωρήματα αιχμής. Η ύπαρξή τους, υποστηρίζει ο Simon Singh, υπογραμμίζει τις λαμπρές ικανότητες των σεναριογράφων, εκ των οποίων πολλοί διαθέτουν προχωρημένα πτυχία μαθηματικών –μαζί με την απαράμιλλη αίσθηση χιούμορ.»

Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons Facebook Twitter

Ο Singh, ο οποίος έκανε το διδακτορικό του στη Φυσική στο Emmanuel College του Κέιμπριτζ, ήταν ήδη αφοσιωμένος οπαδός των Simpsons όταν το 2004 παρατήρησε σε μια σκηνή της σειράς έναν μαυροπίνακα ενός σχολείου που είχε πάνω του μερικές γνώριμες εξισώσεις. Το επεισόδιο είχε τίτλο "The Wizard of Evergreen Terrace" και η εξίσωση αναφερόταν στο τελευταίο θεώρημα του Φερμά, μια «πολύ έξυπνη, σχεδόν τέλεια λύση». Επίσης, στην κορυφή του μαυροπίνακα βρισκόταν ένας μαθηματικός τύπος που ήταν μια πρόβλεψη του μποζονίου του Higgs. Ο Singh, φυσικός που είχε εργαστεί στο CERN, τον αναγνώρισε αμέσως.

Σε απόσπασμα του βιβλίου διαβάζουμε ότι «το 1951 το Newsweek ανέφερε ότι η λέξη "nerd" («σπασίκλας») ήταν ένας μειωτικός όρος που είχε ξεκινήσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο Ντιτρόιτ. Στη δεκαετία του '60 οι φοιτητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer προτιμούσαν τη γραφή της λέξης ως "knurd" που είναι η λέξη "drunk" γραμμένη ανάποδα – ένας υπαινιγμός ότι οι knurds είναι το ανάποδο από τα party animals. Όμως οι nerds την τελευταία δεκαετία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και η λέξη χρησιμοποιείται πλέον και από μαθηματικούς και άλλους επιστήμονες. Τώρα ένας geek είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο, όπως φάνηκε σε έναν τίτλο του περιοδικού Time το 2005: "Οι Σπασίκλες Θα Κληρονομήσουν τη Γη".

Αν δεν μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο, μπορείτε να δείτε πολλές αναφορές μαζί με τα μαθηματικά τους εδώ.

O Simon Singh έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά» που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά.

«χ(n) + ψ(n) = z(n) : καμία λύση. "Ανακάλυψα μια πραγματικά εξαίσια λύση, όμως δεν προλαβαίνω να τη γράψω γιατί έρχεται το τραίνο".


Μπορεί να ήταν ελάχιστοι οι νεοϋρκέζοι που κατάλαβαν ότι αυτό το "χαριτωμένα λόγιο" γκράφιτι στο σταθμό του μετρό της 8ης οδού, στη Νέα Υόρκη, παρέπεμπε στον εδώ και τριακόσια χρόνια άλυτο μαθηματικό γρίφο, γνωστό ως "το τελευταίο θεώρημα του Φερμά" και στην παράξενη ιστορία του.


Τον 17ο αιώνα, μελετώντας το βιβλίο "Αριθμητικά" του Διόφαντου, ο Πιέρ ντε Φερμά στάθηκε στο πυθαγόρειο θεώρημα (x²+ψ²=z²) και σημείωσε στο περιθώριο της σελίδας το συμπέρασμα ότι είναι αδύνατον να ισχύει το x (n) + ψ (n) =z (n). Επίσης συμπλήρωσε: " Έχω ανακαλύψει μια πραγματικά θαυμάσια απόδειξη, όμως το περιθώριο της σελίδας είναι πολύ στενό για να την αναπτύξω". Για τα επόμενα 350 χρόνια, η φράση αυτή του Φερμά έγινε έμμονη ιδέα των πιο διάσημων μαθηματικών μυαλών, που από τότε ρίχνονται σ΄ έναν φοβερό αγώνα για την επίλυση του διασημότερου μαθηματικού προβλήματος.»

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές, ακόμα κι αν αυτό ακούγεται σαν τετραγωνισμός του κύκλου!

Βιβλίο / Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές στην αριστερά»

Μια πολιτική κουβέντα «εφ’ όλης της ύλης» με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, πανεπιστημιακό και πρώην υπουργό Οικονομικών στο στούντιο της LiFO με αφορμή το «Μανιφέστο για μια βιώσιμη κοινωνία», το τρίτο του συγγραφικό πόνημα τα τελευταία χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Να πούμε και ένα μπράβο στο LifoTeam για την επιλογή και έγκριση τέτοιων άρθρων! Δεν συνηθίζεται, αν και τέτοιου είδους βιβλία έχουν φανατικό και συνάμα εκλεκτικό κοινό. Μπράβο, λοιπόν!Εννοείται ότι κι εμείς ευχαριστούμε από την μεριά μας τη Lifo για την, έμμεση έστω, αναφορά σε τίτλους εκδόσεώς μας.Και φυσικά ευχαριστούμε τον Simon Singh, ο οποίος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας συγγραφέας: Είναι ένας Science Star, ένας πρωτεργάτης, -παγκοσμίως- των Popular Science Books (Βιβλίων Εκλαϊκευμένης Επιστήμης), και για όσους ξέρουν, "Το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά", ήταν μόνο η αρχή. Κανείς δεν ξεχνά το "Κώδικες και Μυστικά" (τη βίβλο της κρυπτογραφίας) ή το "Big Bang | Η Επική Αναζήτηση της Μεγαλύτερης Επιστημονικής Αλήθειας" κ.ά.Εμείς τον ευχαριστούμε για την πολυετή εμπιστοσύνη του στη δουλειά μας, ήδη από το 1999, όταν πρωτοεκδόθηκε "ο Φερμά".Και μια "Είδηση": Ήδη εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα για την Ελληνική γλώσσα και"Τα Μυστικά Μαθηματικά των Simpsons", θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2014.Ευχαριστούμε πολύ για την φολοξενία και το βήμα. Περιμένουμε κι άλλες εκπλήξεις LifoTeam, πέρα από τα συνηθισμένα... Με χαρά βλέπουμε ότι ανταποκρίνεστε με τεράστια επιτυχία και ευελιξία στην πρόκληση.:-P
Και τώρα για τις διακοπές σας προτείνω το πασίγνωστο μαθηματικό μυθιστόρημα "Το θεώρημα του παπαγάλου" με εκτενείς αναφορές στο τελευταίο θεώρημα του Fermat
Tο παλεύω καιρό τώρα! Μέχρι το σημείο που έχω φτάσει μ'αρέσει και κάτι μου λέει ότι τώρα μπαίνω στα καλά! Απλά οι πολύ εκτενείς αναφορές στην ιστορία των μαθηματικών, ορισμένες φορές, γίνονται λίγο κουραστικές. Αλλά γούστα είναι αυτά!Το προτείνω ανεπιφύλακτα!!:)
Πολύ καλό και ενδιαφέρον το άρθρο, απλά να συμπληρώσω κάποια link από το youtube με τον ίδιο τον συγγραφέα να μιλάει για το τελευταίο θεώρημα του Fermat, τις μαθηματικές αναφορές στα επεισόδια των simpsons και τα αντίστοιχα βιβλία που έχει γράψει:https://www.youtube.com/watch?v=ReOQ300AcSUhttps://www.youtube.com/watch?v=qiNcEguuFSAΕπίσης να συμπληρώσω ότι το τελευταίο θεώρημα του Fermat, όπως αναφέρεται και στο βίντεο, αποδείχτηκε τελικά από τον Andrew Wiles και έχει ενδιαφέρον η ιστορία του.