Ο συγγραφέας του Cloud Atlas δημοσιεύει νέο διήγημά του στο τουίτερ!

Ο συγγραφέας του Cloud Atlas δημοσιεύει νέο διήγημά του στο τουίτερ! Facebook Twitter
Οι σκέψεις του ήρωα, υπό την επήρρεια του βάλιουμ, είναι αυτές που παίρνουν τη μορφή τουίτ και χτίζουν την αφήγηση.
4

 

Το πρότζεκτ ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί στις 7.00.  Εμείς το πληροφορηθήκαμε το απόγευμα από το σάιτ του BBC που δημοσίευσε τη συνέντευξη που είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο  διάσημος και βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας David Mitchell με αφορμή τη δημοσίευση στο τουίτερ ενός διηγήματος έκτασης διακοσίων ογδόντα (280) τουίτ που έγραψε ειδικά για να δημοσιευτεί στο συγκεκριμένο μέσο.

 

Ο συγγραφέας του “Cloud Atlas” (“Ο Άτλας του Ουρανού”, Ελληνικά Γράμματα 2007) και του “Number9dream”, τα δυο πιο γνωστά του βιβλία που βρέθηκαν στη βραχεία λίστα του βραβείου Μπούκερ, δεν είναι χρήστης του τουίτερ από άποψη. Όταν ο εκδοτικός του οίκος όμως άνοιξε ένα λογαριασμό στο όνομά του για να προωθήσει το επόμενό του βιβλίο, θεώρησε πως δεν του αρκούσε μια συμβατική χρήση του κι έτσι έκατσε κι έγραψε ένα μικρό διήγημα, με τη μορφή φράσεων σε 140 χαρακτήρες, δηλαδή, τουίτς.

 

Το διήγημα έχει τον τίτλο “The Right Sort”, τοποθετείται στο 1984 (όπως και το πολυαναμενόμενο νέο του μυθιστόρημα) και έχει ήρωα ένα αγόρι που “τριπάρει” με τα χάπια βάλιουμ της μητέρας του. Οι σκέψεις του ήρωα, υπό την επήρρεια του βάλιουμ, είναι αυτές που παίρνουν τη μορφή τουίτ και χτίζουν την αφήγηση.

 

Ο Ντέιβιντ Μίτσελ δεν είναι ο πρώτος που δημοσιεύει ένα αφήγημα στο τουίτερ αλλά είναι ο πρώτος που το κάνει ενώ δεν έχει λογαριασμό στην πλατφόρμα και δηλωμένα για λόγους μάρκετινγκ.

 

Η χρήση των social media στην προώθηση βιβλίων είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και στη χώρα μας είναι γνωστή πρακτική αλλά ως επί το πλείστον γίνεται με τη συμβολή των ίδιων των συγγραφέων. Στην περίπτωση του Μίτσελ είναι ο εκδοτικός του οίκος που τρέχει όλο το πρότζεκτ στο πρακτικό επίπεδο, αφού ο συγγραφέας δεν ασχολείται καν με την όλη διαδικασία.

 

Την αφήγηση του διηγήματος μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο @david_mitchell και θα τρέχει όλη την εβδομάδα. 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Δυστυχώς έχω δει μόνο την ταινία, που ενώ είναι καλή, με κούρασε λίγο. Μου έδωσε την εντύπωση ότι είχε πολλά ακόμα να πει και έκοψε βασικά στοιχεία λόγω χρόνου. Οπότε η συνολική εικόνα ήταν δυνατή, αλλά είχα κενά στη ροή. Φαντάζομαι το βιβλίο καμία σχέση ε;
Η ροή στην ταινία είναι δομημένη διαφορετικά από το βιβλίο. Στο βιβλίο οι διάφορες ιστορίες πάνε χρονολογικά. Ξεκινάει η πρώτη, φτάνει περίπου στα μισά της, μετά ξεκινά η δεύτερη κτλ και έπειτα με αντίστροφη σειρά (πρώτα η τελευταία, μετά η προτελεύταία κτλ) ολοκληρώνονται.Επίσης, υπάρχουν κάποιοι χαρακτήρες που έχουν κοπεί (είναι και 500+ σελίδες βιβλίο).Σε γενικές όμως γραμμές, οι Wachowski και ο Tykwer έκαναν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ δουλειά στο να αποδώσουν στη μεγάλη οθόνη ένα βιβλίο που και ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει πως απλά δε γίνεται να μεταφερθεί στο σινεμά.Όσο για τα κενά που λες, ναι έχεις δίκιο. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής όμως, δεν κατηγορώ για αυτά τους σκηνοθέτες/σεναριογράφους. Η πρώτη ύλη (το βιβλίο) είναι από μόνο του μπερδεμένο και παρότι η ροή του είναι λίγο πιο εύκολο να την ακολουθήσεις, τα νοήματα και τα μηνύματα του βιβλίου είναι τόσο πολλά που απλά δε χωράνε στα στενά όρια των 2-3 ωρών μίας ταινίας.That said, για εμένα είναι άνετα στις 5 πιο αγαπημένες μου ταινίες.
Ναι το φαντάστηκα ότι δε γινόταν αλλιώς. Με εξαίρεση τη σύνδεση των ιστοριών που με κούραζε, όλη η ταινία ήταν εξαιρετικά προσεγμένη. Οπότε θα διαβάσω και το βιβλίο για να έχω μια πιο συνολική εικόνα. Ευχαριστώ :)