Tα πιο αξέχαστα φρικιά της ιστορίας του σινεμά

Tα πιο αξέχαστα φρικιά της ιστορίας του σινεμά Facebook Twitter
4

Ο τέταρτος κύκλος του American Horror Story υπόσχεται να είναι ό, τι πιο φιλόδοξο μας έχει παρουσιάσει ως τώρα το δημιουργικό μυαλό του Ράιαν Μέρφι. Τίζερ, πόστερ και άφθονο προωθητικό υλικό έχει κατακλύσει τα social media και μας έχει ανοίξει την όρεξη ήδη από το καλοκαίρι. Το Freak Show διαθέτει ένα all-star cast σε weird ρόλους κι εκτυλίσσεται σε ένα ρετρό τσίρκο εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ασχήμιας, άμεση αναφορά στη θρυλική ταινία Freaks του Τοντ Μπράουνινγκ που εν έτει 1932 είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά πραγματικές δυσλειτουργίες στην οθόνη.


Προτού η Τζέσικα Λανγκ μας υποδεχθεί στα νέα επεισόδια της σειράς του FX που εκατομμύρια φανς περιμένουν ευλαβικά, ας κάνουμε μια αναδρομή σε μερικά από τα πιο αγαπημένα φρικιά που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία της μεγάλης οθόνης.

Ρέγκαν (The Exorcist - 1973)

Tα πιο αξέχαστα φρικιά της ιστορίας του σινεμά Facebook Twitter


Δαιμονικό πνεύμα καταλαμβάνει το σώμα έφηβης της αμερικανικής suburbia, μεταμορφώνοντάς τη σταδιακά σε τέρας που ξερνάει πράσινους εμετούς, αυνανίζεται με τον εσταυρωμένο και ξεστομίζει ακατάληπτες βρισιές προς τα θεία. Αξέχαστη παραβολή του Γουίλιαμ Φρίντκιν για τη θρησκοληψία και το ξύπνημα της εφηβείας, επηρέασε όσο λίγες ταινίες το genre του τρόμου και παραμένει ακόμα και σήμερα μοναδικά ατμοσφαιρική.

Ε.Τ. (E.T. the Extra-Terrestrial - 1982)

Tα πιο αξέχαστα φρικιά της ιστορίας του σινεμά Facebook Twitter


Δεν υπάρχει παιδί που να ανήκει σε μια συγκεκριμένη γενιά και να μην έχει ονειρευτεί να βρίσκεται στη θέση του πρωταγωνιστή. Ο Σπίλμπεργκ έπλασε το απόλυτο χολιγουντιανό παραμύθι από απλά υλικά: μια αρχετυπική ιστορία φιλίας, η αποδοχή του διαφορετικού και η παιδική αθωότητα, όλα βρήκαν ιδανική ενσάρκωση στα γουρλωμένα μάτια και τη βραχνή φωνή του εξωγήινου που απλά ήθελε να τηλεφωνήσει στο σπίτι.

Donnie Darko (2001)

Tα πιο αξέχαστα φρικιά της ιστορίας του σινεμά Facebook Twitter

Εδώ ο χαρακτηρισμός "φρικιό" δεν αναφέρεται σε κάποια παραμόρφωση (κούκλος ήταν από μικρός ο Τζέικ Γκίλενχαλ) αλλά σε συμπεριφορές που ανέδειξαν τον ήρωα και την ταινία του Ρίτσαρντ Κέλι στο πιο cult δημιούργημα των τελευταίων 15 ετών. Ο Ντόνι αρέσκεται στο να κοιμάται (ή μάλλον να ξυπνάει) στην αυλή, να τα λέει με τον φιλαράκο κούνελο Φρανκ καθώς ψάχνει για χωροχρονικές μαύρες τρύπες, και σε διάφορα άλλα "ακατάληπτα" τερτίπια τα οποία έχουν ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, ως εφηβικές λόξες μέχρι ενδείξεις σχιζοφρένειας στις άπειρες αναλύσεις που έχουν γραφτεί για την ταινία.

Xenomorphs (Alien - 1979, Aliens - 1986, Alien3 - 1992, Alien: Resurrection - 1997, Prometheus - 2012)

Tα πιο αξέχαστα φρικιά της ιστορίας του σινεμά Facebook Twitter

Ποτέ άλλοτε δεν έχει αποδοθεί με τόσο πειστικό τρόπο ο τρόμος που ελλοχεύει για το ανθρώπινο είδος η απεραντοσύνη του διαστήματος. Από την αξέχαστη "γέννηση" που συντελέστηκε μέσα στους ελλειπτικούς χώρους του Νοστρόμο στην πρώτη ταινία, μέχρι την πρόσφατη επανεκκίνηση του μύθου, τέσσερις οραματιστές σκηνοθέτες (Ρίντλεϊ Σκοτ, Τζέιμς Κάμερον, Ντέιβιντ Φίντσερ και Ζαν-Πιερ Ζενέ) βασίστηκαν στα σκίτσα του πρόσφατα εκλιπόντα Χανς Γκίγκερ και βάζοντας ο καθένας το προσωπικό του βλέμμα, δημιούργησαν ένα βασίλειο γεμάτο σαρκοβόρες εξωγήινες μορφές με φαλλικά χαρακτηριστικά και οξέα αντί για σάλιο.

Σαμάρα (Ringu - 1998, The Ring - 2002)

Tα πιο αξέχαστα φρικιά της ιστορίας του σινεμά Facebook Twitter


Είτε την πεις Σαμάρα Μόργκαν είτε Σαντάκο Γιαμαμούρα, αναφέρεσαι στο ίδιο αντιπαθές κοριτσάκι με τα πυκνά μαύρα μαλλιά που καλύπτουν τα μάτια της. Αυτή που εμφανίζεται σε μια βιντεοκασέτα να βγαίνει από ένα πηγάδι, να πλησιάζει την οθόνη σε γκρο πλαν κι έπειτα να εξέρχεται ανενόχλητη από το γυαλί για να σε τιμωρήσει. Ο ιαπωνικός θρύλος στιγμάτισε το πρώτο μισό των 00s σηματοδοτώντας την -ευτυχώς παροδική- μόδα διασκευών από το Χόλιγουντ σε ταινίες τρόμου από την Άπω Ανατολή (The Ring, The Grudge, The Eye, Dark Water κ.ά.).

Ψαλιδοχέρης (Edward Scissorhands - 1990)

Tα πιο αξέχαστα φρικιά της ιστορίας του σινεμά Facebook Twitter


Πολύ κλάμα έχουν ρίξει οι σημερινοί 35άρηδες με αυτή εδώ την πρώτη συνεργασία του Τιμ Μπέρτον με τον Τζόνι Ντεπ - θα ακολουθούσαν πολλές ακόμα, όχι όλες τόσο επιτυχημένες. Το ευαίσθητο ρομπότ με το θλιμμένο πάλλευκο πρόσωπο αποτέλεσε μια εύστοχη ανάγνωση του μύθου του Φρανκενστάιν και έβαλε τα θεμέλια (μαζί με τους πρώτους Batmen) για το σύμπαν του Αμερικανού δημιουργού, που ή το λατρεύεις ή απλά δεν το αντέχεις.

Οι Άγγελοι (Wings of Desire - 1987)

Tα πιο αξέχαστα φρικιά της ιστορίας του σινεμά Facebook Twitter


Τα Φτερά του Έρωτα του Βιμ Βέντερς είναι ένα από τα πιο όμορφα ποιήματα της ιστορίας του παγκόσμιου σινεμά. Οι Μπρούνο Γκανζ και Ότο Σάντερ είναι οι άγγελοι που περιφέρονται στο πρώην Δυτικό Βερολίνο ακούγοντας τις σκέψεις των ανθρώπων και παρεμβαίνοντας διακριτικά όποτε πρέπει. Όταν η ασπρόμαυρη φωτογραφία χρωματίζεται και το άυλο αγγελικό φρικιό αποκτά υπόσταση, η ζεστασιά που πλημμυρίζει την οθόνη σου μένει αξέχαστη.

Ο φαύνος και το χλωμό τέρας (Pan's Labyrinth - 2006)

Tα πιο αξέχαστα φρικιά της ιστορίας του σινεμά Facebook Twitter


H καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας που τοποθέτησε τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο στην κορυφή των αξιοσέβαστων δημιουργών του φανταστικού, έχει επιρροές από τη σχιζοφρένεια της Αλίκης του Λιούις Κάρολ μέχρι τους πίνακες του Γκόγια. Η σκηνή όπου η μικρή Οφηλία πλησιάζει εκείνο το ζαρωμένο πλάσμα που κάθεται στην άκρη του τραπεζιού με τις κόρες των ματιών του στις παλάμες του και ό,τι ακολουθεί τα επόμενα λεπτά, είναι ένα χάρμα οφθαλμών και ανατριχίλας.

Ο Άνθρωπος-Ελέφαντας (The Elephant Man - 1980)

Tα πιο αξέχαστα φρικιά της ιστορίας του σινεμά Facebook Twitter


Η πιο «βατή» κι ευαίσθητη ταινία στη φιλμογραφία του Ντέιβιντ Λιντς είναι μια συγκινητική μελέτη στην ανθρώπινη ηθική, βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Τζόζεφ Μέρικ, ενός δύσμορφου άντρα και διάσημου "εκθέματος" στα τσίρκα του Βικτωριανού Λονδίνου. Το βλέμμα του Τζον Χερτ κάτω από τόνους μακιγιάζ κι προσθετικών εξογκωμάτων τσακίζει και ενεργοποιεί αυτόματα δακρυγόνους αδένες.

Info

Το American Horror Story: Freak Show κάνει πρεμιέρα στο αμερικανικό δίκτυο FX στις 8 Οκτωβρίου. Στην Ελλάδα θα το δούμε από τις 16 Νοεμβρίου από τα κανάλια της Fox.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ

σχόλια

4 σχόλια
Όμορφο άρθρο, ωστόσο, δεν γίνεται να μην αναφερθεί το Freaks (1932) του Tod Browning. Ταινία από τις πρώτες ομιλούσες και δεύτερη horror. Σημάδεψε τόσο τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη όσο και τους θεατές. Αμέτρητες ταινίες που γνωρίζουμε σήμερα ως σημεία αναφοράς βασίστηκαν σε αυτή και τη φιλοσοφία της περί "τεράτων".