Μία από τις πιο ιστορικές αποθήκες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να αλλάξει πρόσωπο, αλλάζοντας συγχρόνως και το πρόσωπο της πόλης.
Το WE είναι ένας συλλογικός και ανοικτός στο κοινό πολυχώρος πολιτισμού και αθλητισμού, που φιλοδοξεί να δώσει "στέγη" σε καλλιτεχνικές, θεατρικές, μουσικές και αθλητικές ομάδες και να μετατραπεί σε ένα urban στέκι για τις δημιουργικές κουλτούρες της πόλης.
Πίσω από το πρωτότυπο αστικό πείραμα βρίσκεται μία ομάδα επτά φίλων, που λειτουργώντας ως κολεκτίβα αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν ζωντανό πολύ-λειτουργικό χώρο όπου αθλητικές δραστηριότητες και πολιτισμός θα συνυπάρχουν σε ένα αχανές και εκπληκτικά αναδιαμορφωμένο βιομηχανικό χώρο 1200 τ.μ.
Λίγο πριν το πρώτο επίσημο ανοιχτό κάλεσμα τους σε ομάδες, φορείς και συλλογικότητες της πόλης, κι ενώ το εγχείρημα βρίσκεται πια -μετά από μήνες εργασιών- στην τελική του ευθεία, η Αριάδνη Χατζητάτση μας ξεναγεί στην υπό κατασκευή πρώην στρατιωτική αποθήκη επί της Γ' Σεπτεμβρίου και μας εξηγεί.
Μετά την ολοκλήρωσή του, το WE θα περιλαμβάνει τα γραφεία των ομάδων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του πολυχώρου ("WE", "Παιδιά εν Δράσει", "Destv", "Eξώστης"), έναν μοναδικό στην χώρα προσομοιωτή πίστας χιονοδρομίας και snowboard, ένας τοίχο αναρρίχησης τύπου boulder, ράμπες για skateboard και bmx, συναυλιακή αρένα χωρητικότητας 1300 ατόμων η οποία λειτουργεί και ως θεατρική σκηνή, κερκίδες χωρητικότητας εκατό ατόμων, δύο καφέ μπαρ, ένα κατάστημα λιανικής, αποθηκευτικούς χώρους για τους εξοπλισμούς των αθλητών, αποδυτήρια, καμαρίνια καλλιτεχνών, καθώς και έναν ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο με δικό του μπαρ και χώρους χαλάρωσης.
Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Το εγχείρημα υποστηρίζεται και πραγματοποιείται μέσω της ελληνικής εταιρείας Alpika που δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στο κομμάτι των indoor και outdoor activities.
Η αρχική ιδέα είχε να κάνει με τη δημιουργία ενός εναλλακτικού αθλητικού κέντρου, και όταν αργότερα η ομάδα μας πλαισιώθηκε από ανθρώπους δραστήριους στα πολιτιστικά της πόλης προέκυψε η ιδέα ενός πολυχώρου αθλητισμού και πολιτισμού.
Το WE διαθέτει έναν ενιαίο χώρο 600τμ σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, σύγχρονο τσίρκο, αλλά και εκθέσεις.
Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής ημερίδων και συνεδρίων. Ανά πάσα στιγμή ο συναυλιακός χώρος μετατρέπεται σε skate & bmx park.
Στο αθλητικό κομμάτι θα υπάρχει ένας προσομοιωτής χιονοδρομίας Maxxtracks ISB 2000 που βασίζει τη λειτουργία του σε έναν κυλιόμενο τάπητα 45 τμ. Η τριβή που δημιουργείται επιτρέπει στους αναβάτες να εξασκήσουν τις ικανότητές τους στο ski/snowboard.
Επιπλέον, θα υπάρχει ένας τοίχος αναρρίχησης τύπου boulder, ύψους 3,5 μ και πλάτους 7 μ, που θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους ήδη ασχολούνται με το άθλημα αυτό, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να το γνωρίσουν με κύρια έμφαση στα παιδιά, να εξασκηθούν πριν την εξόρμηση τους στο βουνό.
Η ομάδα έχει μεριμνήσει ώστε όλες οι αθλητικές δραστηρίοτητες να απευθόνται και σε μικρά παιδιά.
"WE σημαίνει για εμάς συλλογικότητα, επομένως η συνεργασία και φιλοξενία ανθρώπων και ομάδων που συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες και αξίες – και δεν έχουν ακόμα βρει χώρο να εκφραστούν- τίθεται στο επίκεντρο", μου απαντά η Αριάδνη όταν τη ρωτώ για τους στόχους του εγχειρήματος.
"Οραματιζόμαστε ένα χώρο, που να σέβεται τη διαφορετικότητα, ένα χώρο με δικό του χαρακτήρα και φωνή που να μην φιλοξενεί απλά καλλιτεχνικές δράσεις αλλά να έχει άποψη και να δημιουργεί τάσεις."
Αυτό που κάνει το WE να διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο πολυχώροείναι ο συνδυασμός του αθλητικού με το πολιτιστικό κομμάτι, για πρώτη φορά σε έναν ενιαίο χώρο
Υπό ποια φιλοσοφία θα λειτουργεί και θα συνεργάζεται όμως το WE με τις ομάδες που θα ενδιαφερθούν να εμπλακούν στον πολυχώρο;
Ο πυρήνας του εγχειρήματος αποτελείται από ανθρώπους που προέρχονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, και συνεπώς απέχουν αρκετά από τον καθαρά επιχειρηματικό τρόπο σκέψης.
Η Αριάδνη μας εξηγεί ότι προσβλέπουν σε μία συνεργασία που θυμίζει ανταλλακτική οικονομία.
"Φιλοδοξούμε ο χώρος να αποτελέσει κοινωνικό πείραμα, μία πλατφόρμα φιλοξενίας πολιτιστικών όσο και αθλητικών διοργανώσεων" λέει.
"Οι χώροι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ομάδες και φορείς της πόλης κατόπιν συνεννόησης.
Εμείς θα παρέχουμε χωρίς αντίτιμο τον χώρο, το ρεύμα, το ίντερνετ και το τηλέφωνο, και οι ομάδες από την πλευρά τους αναλαμβάνουν να ανταποδώσουν με υπηρεσίες όπως π.χ. οπτικοακουστική κάλυψη, διοργάνωση εργαστηρίων, υποστήριξη στο συντονισμό δράσεων κτλ.
Ο χώρος πέρα από το κλασσικό μοντέλο διοίκησης προσφέρει δυνατότητες συν-ευθύνης και συλλογικών αποφάσεων από τακτικές συναντήσεις με όλες τις ομάδες"
Η ατομικότητα είναι κάτι που δεν έχει θέση σε αυτό το εγχείρημα, καθώς μόνο μέσω των συνεργασιών μπορεί να υπάρξει εξέλιξη οποιασδήποτε μορφής
"Η ατομικότητα είναι κάτι που δεν έχει θέση σε αυτό το εγχείρημα, καθώς μόνο μέσω των συνεργασιών μπορεί να υπάρξει εξέλιξη οποιασδήποτε μορφής.
Άλλωστε, έχει πάντα περισσότερο ενδιαφέρον όταν άνθρωποι με διαφορετικό background έρχονται να προσφέρουν στο ίδιο project.
Αυτός είναι και ο λόγος που μας αρέσει να χρησιμοποιούμε το όνομα WE και να αποφεύγουμε την προσωποποίηση" μου λέει η Αριάδνη ξεναγώντας μας στους χώρους που ακόμα μοιάζουν με εργοτάξιο.
Αυτό που κάνει το WE να διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο πολυχώρο της Θεσσαλονίκης είναι ο συνδυασμός του αθλητικού με το πολιτιστικό κομμάτι, για πρώτη φορά σε έναν ενιαίο χώρο.
"Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό που κάνει την διαφορά είναι το πάντρεμα αυτών των δύο με έναν τρόπο ώστε το ένα να μην "γυρίζει την πλάτη στο άλλο" λέει η Αριάδνη, σύμφωνα με την οποία το WE δεν ήρθε ούτε να αναπληρώσει κάποιο κενό, ούτε να δείξει πως πρέπει να είναι τα πράγματα στην πόλη.
H επένδυση και οι δυσκολίες του εγχειρήματος
"Η επένδυση υλοποιείται με ιδιωτικά κεφάλαια της εταιρείας Alpika, και με αρκετή προσωπική εργασία.
Η συνεργασία με τις τράπεζες ήταν αποκαρδιωτική. Με δυσκολία καταφέραμε να εκδώσουμε ένα μπλοκ επιταγών με το οποίο προσπαθούμε να καλύψουμε κάποια από τα έξοδα.
Το έργο κοστίζει περίπου 500.000 ευρώ, και υπάρχει μελέτη με την οποία η απόσβεση ολοκληρώνεται στα πέντε περίπου χρόνια.
Για να αποκτήσουμε τον χώρο πέρασε ενάμισης περίπου χρόνος.
Μετά από μία σειρά διαπραγματεύσεων με τους ανθρώπους της ΔΕΘ καταφέραμε να τους κάνουμε να μας εμπιστευτούν και να πάρουμε τον χώρο."
Τα πρώτα σχέδια του πολυχώρου
Ελπίζουμε ότι ο χώρος θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές Μαΐου.
Στα πρώτα σχέδια είναι ένα μεγάλο street art festival, το Art 2 Rue, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στα τέλη Μαΐου. Με συμμετοχή ελλήνων και γάλλων καλλιτεχνών θα στηθεί μία διήμερη γιορτή για τη τέχνη του δρόμου με μουσικές, αθλήματα, χορό και γεύσεις.
Επίσης, στις 14 με 17 Μαΐου θα διεξαχθεί Φεστιβάλ Επιστημών, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο Θεσσαλονικής.
Περισσότερες πληροφορίες, WE
σχόλια