Mελέτη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Αρνητικές oι επιπτώσεις στους πνεύμονες σε κυτταρικό επίπεδο

Mελέτη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Αρνητικές oι επιπτώσεις στους πνεύμονες σε κυτταρικό επίπεδο Facebook Twitter
3

Αν και η εικόνα για την ασφάλειά τους ή τα πραγματικά οφέλη σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, ακόμη δεν είναι εξακριβωμένα επιστημονικά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν καταφέρει να κερδίσουν μεγάλο κοινό.Ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή e-cigarettes αυξάνεται ολοένα και περισσότερο από το 2004 και μετά, τη χρονιά που έγινε το λανσάρισμά τους στην αγορά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα - ή πιο συγκεκριμένα, οι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά- θα μπορούσαν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Η έκθεσή που παρουσιάστηκε νωρίτερα μέσα στο 2015 επικεντρώνεται σε πνευμονικές παθήσεις και διαταραχές της αναπνοής και αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αλλάξει την λειτουργία των πνευμόνων σε κυτταρικό επίπεδο.


Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν και σε Διεθνές Συνέδριο κατά το οποίο αναλύθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να εκδηλωθούν στη βιωσιμότητα και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων καθώς και τις ενδείξεις του ασβεστίου, ωστόσο οι επιδράσεις αυτές εξαρτώνται από τη γεύση του υγρού που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές.


Οι επιστήμονες  χρησιμοποίησαν 13 διαφορετικές γεύσεις για τις δοκιμές τους με χρόνο χρήσης μεταξύ 30 λεπτών και 24 ωρών. Στο πρώτο πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν 3 γεύσεις -κανέλα, μπανάνα και μέντα- όπου παρατηρήθηκε αλλαγή στο ασβέστιο, ανάλογα με τη δόση.

Οι μεγαλύτερες δόσεις αποδείχτηκαν τοξικές για τα κύτταρα. Στο πείραμα των 24 ωρών, οι ίδιες γεύσεις είχαν αρνητικές επιδράσεις στην ικανότητα ανάπτυξης και αναπαραγωγής των κυττάρων, ανάλογα με τη χορηγούμενη δόση.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ ο καθηγητής Τέμπερανς Ρόουελ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης δήλωσε:«Οι επιπτώσεις των διαφόρων χημικών συστατικών των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους ιστούς των πνευμόνων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες», δήλωσε «Στη μελέτη μας χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων και 3 από τις 13 γεύσεις έδειξαν ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα κύτταρα, ανάλογα με τη δόση».


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει το 2013, μετά από μελέτες, ότι οι «καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων», τα οποία έχουν απαγορευτεί σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Σιγκαπούρη.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Έχετε δίκιο τελικά! Θα σταματήσω άμεσα το ηλεκτρονικό τσιγάρο λόγω... αμφιβολιών και θα ξαναρχίσω το κανονικό, που είναι σιγουράκι και ξέρω καλά τι κακό μου κάνει!3 λιτλ μπερντς γουερ σιττινγκ...
Εκεί είναι το θέμα φίλε, οτι ξέρεις τι κακό σου κάνει.Πολυκυκλικοί υδρογονάθρακες, πίσσα κλπ είναι γνωστό τι προκαλούν και τι ΔΕΝ προκαλούν.Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, ενώ δεν είναι γνωστό τι μακροχρόνιες συνέπειες έχει γιατί κυκλοφορεί 10 χρόνια.
Μάλλον δεν έχεις και πολύ ιδέα περί του θέματος, παρά μόνο μια γενική εικόνα από τέτοιου είδους δημοσιεύσεις. Τα βασικά συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι γενικά γνωστά: φυτική γλυκερινη, προπυλενογλυκόλη και προαιρετικά νικοτίνη και αρώματα. Τα 2 πρώτα αποτελούν βάση για πλήθος τροφίμων, φαρμάκων και μάλιστα και εισπνεόμενων εδώ και δεκαετιές. Οι επιπτώσεις τους δε στην υγεία έχει εξακριβωθεί πολλάκις. Επειδή όμως στα ΕΤΟΙΜΑ υγρά η.τ. βάζει επιπρόσθετα ο κάθε κατασκευαστής ψιλο-ανεξέλγκτα ότι συστατικά θέλει, ενέχει όντως ένας κάποιος κίνδυνος και γιαυτό απαιτείται η θέσπιση νόρμων και προδιαγραφών. Γιαυτό κιόλας αν πρόσεξες, το άρθρο πρακτικά υποδεικνύει ώς δυνητικά βλαβερές ΚΑΠΟΙΕΣ πρόσθετες αρωματικές ουσίες σε ΚΑΠΟΙΑ από τα δείγματα και ΟΧΙ την ατμιστική βάση. Αλλά τα τρανταχτά χεντλάϊνς των δημοσιεύσεων θα αφήσουν τελικά μόνο ένα κινδυνολογικό αποτρεπτικό μήνυμα για την αμαθή μάζα, καθότι έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό να εξυπηρετήσουν.