Έξι ώρες με γυναικεία ηλεκτρονική πειραματική μουσική

Έξι ώρες με γυναικεία ηλεκτρονική πειραματική μουσική Facebook Twitter
2
Έξι ώρες με γυναικεία ηλεκτρονική πειραματική μουσική Facebook Twitter

Τον Νοέμβριο του 1960 η ιδιοφυής συνθέτρια Delia Derbyshire ξεκινά να εργάζεται στο Ραδιοφωνικό Εργαστήριο του BBC -έναν χώρο αφιερωμένο στην εξερεύνηση των ηχητικών εφέ- ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ηλεκτρονική μουσική και πραγματοποιώντας, εν συνεχεία, σημαντικές συνεργασίες με μουσικούς όπως οι: Bruce Haack, Pierre Henry, Kraftwerk, Brian Eno κ.ά.

Η Derbyshire θεωρείται -και δικαιολογημένα- μία εκ των εφευρετών της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής και με αφορμή τη συμβολή της στη συγκεκριμένη σκηνή, η Barbara Golden του Crack o” Dawn (KFPA) -μουσικός και DJ και η ίδια- αφιέρωσε δύο εκπομπές στις γυναίκες που επηρέασαν περισσότερο το συγκεκριμένο είδος από το 1938 έως και το 2014. Η λίστα φυσικά δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει τη θρυλική θερεμινίστρια Clara Rockmore, την Wendy Carlos (και ποιος δεν έχει λατρέψει το επικό συνθεσάιζέρ της στο soundtrack του Κουρδιστού Πορτοκαλιού), την Laurie Anderson, την Doris Hays κ.ά..

Το πρώτο μέρος είναι εδώ.

 

Το αφιέρωμα έκλεισε με την εξαιρετική συλλογή σε επιμέλεια της Φινλανδής Antye Greie-Ripatti («Nerdgirl»), η οποία περιέχει δημιουργίες παλαιότερων αλλά και νέων γυναικών μουσικών όπως οι: Yoko Ono, Björk, M.I.A κ.ά.

Το δεύτερο μέρος.

 

«Υπάρχουν πολλές γυναίκες στην ηλεκτρονική μουσική… αόρατες γυναίκες», αναφέρει κάπου στη σελίδα της η Ripatti. Και χάρη σε προσπάθειες όπως της ίδιας αλλά και της Barbara Golden, οι πρωτοπόρες αυτές δημιουργοί (ξανα)ακούγονται, (ξανα)έρχονται στο προσκήνιο, θυμίζουν τη δύναμή τους.

 

NERDGIRLS Mash by @poemproducer aka AGF: 8 March 2014 - for equality, diversity and world peace by Poemproducer Aka Agf on Mixcloud

 
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Μουσική / Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος περιγράφει όλα όσα συνέβησαν και τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι να δημιουργηθεί το θρυλικό σάουντρακ, το οποίο τέσσερις δεκαετίες μετά θα παρουσιαστεί ολόκληρο για πρώτη φορά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
10 Πράγματα για τον Eric Prydz

Μουσική / H επιρροή του «Pryda» στην ηλεκτρονική μουσική και τα άλλα πρόσωπα του Eric Prydz

Ο Σουηδός DJ και παραγωγός με τα χίλια ψευδώνυμα, που σταμάτησε να παίζει επιτυχίες του όπως το «Call on Me» και έβαλε τα visuals στις μεγάλες dance διοργανώσεις, θα βρίσκεται στο Primer Festival το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον αλλά αφαιρέστε το σεξιστικό "γυναικεία" στον τίτλο. Η μουσική δεν είναι ούτε αντρική, ούτε γυναικεία, απευθείνεται και στα δύο φύλα. Αυτός που παράγει μουσική μπορεί να είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό.