Τα συν και τα πλην: Οι 11 πιο ενδιαφέρουσες στιγμές απ’ την συναυλία της Madonna στην Πράγα ///

Τα συν και τα πλην: Οι 11 πιο ενδιαφέρουσες στιγμές απ’ την συναυλία της Madonna στην Πράγα /// Facebook Twitter
6

Τα συν και τα πλην: Οι 11 πιο ενδιαφέρουσες στιγμές απ’ την συναυλία της Madonna στην Πράγα /// Facebook Twitter

 1) Ήμασταν ανέλπιστα μπροστά

 

Ήταν η πέμπτη περιοδεία της που είδα, και μπορώ να τη συγκρίνω με την πρώτη φορά (Drowned World Tour) στο Βερολίνο που κι εκεί ήμουν μπροστά μπροστά. Τότε βέβαια υπήρχε και η μαγεία της πρώτης φοράς, αλλά και τώρα, στο τέλος, ένιωσα το ίδιο γοητευμένος: Η διασκέδαση που προσέφερε αυτό το σόου ήταν συνεχής και χορταστική.

 

Απ' όλες τις φορές που την είδα, την χάρηκα περισσότερο τώρα.

 

 

 

2) Το αναπόφευκτο ζήτημα της εμφάνισης και της ηλικίας

 

Από κοντά και χωρίς φώτοσοπ μοιάζει περιέργως περίπου οπως και με το φώτοσοπ: Πολύ νεότερη απ’ την ηλικία της. Μου φάνηκε -ειδικά στο πρώτο κομμάτι, ίσως λόγω των ατυχών επιλογών στα μαλλιά και τα ρούχα- να έχει παχύνει κάπως, θυμίζοντάς μου σε κάποιες φάσεις τη Μαντόνα του 1985, στην περιοδεία Like A Virgin, τότε που ήταν μια κανονική -όχι υπεργυμνασμένη ή λεπτή- γυναίκα. (Τότε που απολύτως κανείς -εκτός απ’ την ίδια- δεν φανταζόταν ότι θα γέμιζε ακόμα συναυλιακούς χώρους παντού, 30 χρόνια μετά.)

 

Τα συν και τα πλην: Οι 11 πιο ενδιαφέρουσες στιγμές απ’ την συναυλία της Madonna στην Πράγα /// Facebook Twitter

 

 

3) Στα πλην τα ρούχα 

 

Σαφώς υποδεέστερα από κάθε άλλη περιοδεία της -εκτός απ’ το καταπληκτικό που φοράει στο τέλος- θύμιζαν ένα κολάζ παραδοσιακών φορεσιών από όλα τα μέρη του κόσμου μαζί. Ειδικά με τα πρώτα φαινόταν κοντόχοντρη, μετά συγχωρήσεως. Όταν προς το τέλος λοιπόν εμφανίζεται φορώντας αυτό, που λαμπυρίζει και απ’ το διάστημα, σε κάνει να ξεχνάς τα προηγούμενα.

 

Τα συν και τα πλην: Οι 11 πιο ενδιαφέρουσες στιγμές απ’ την συναυλία της Madonna στην Πράγα /// Facebook Twitter

 

 

4) Στα πλην επίσης το πείραγμα κάποιων παλιών τραγουδιών

 

Ειδικά αυτών που τραγούδησε στο ψυχαναγκαστικά απαραίτητο “σπανιόλικο” μέντλεϊ: Με το ίδιο μέτριας ταχύτητας μπιτ και την αδιάφορη λάτιν παραγωγή ξεπέταξε σε κάποια στιγμή το Dress You Up, το Into The Groove και το Lucky Star. 

 

 

 

 

5) Είπε αρκετά τραγούδια απ’ το Rebel Heart

 

Πράγμα λογικό. Το καλό ήταν πως τα χώρεσε τα περισσότερα στην αρχή, το ένα μετά το άλλο και μετά επικεντρώθηκε σε κομμάτια απ’ όλη την καριέρα της.

 

Τα συν και τα πλην: Οι 11 πιο ενδιαφέρουσες στιγμές απ’ την συναυλία της Madonna στην Πράγα /// Facebook Twitter
Φωτ.: Γ.Κ. / LIFO.gr

Απ’ τα καινούργια, η καλύτερη εμφάνιση, νομίζω, ήταν του Holy Water (με sample απ’ το Vogue).  Παρότι η πρόκληση με τα θρησκευτικά σύμβολα και το σεξ είναι αναμενόμενη και συνήθως βαρετή, τώρα η σκηνοθεσία, με τους σταυρούς για pole dancing και την ξαφνική εμφάνιση του τραπεζιού του Μυστικού Δείπνου έκανε θαύματα. Επίσης υπέροχη σκηνοθεσία στο Devil Pray όπου τραγούδησε κρατώντας το μικρόφωνο με δεμένα τα χέρια.

 

Τα συν και τα πλην: Οι 11 πιο ενδιαφέρουσες στιγμές απ’ την συναυλία της Madonna στην Πράγα /// Facebook Twitter
Φωτ.: Γ.Κ. / LIFO.gr

 

 

6) Είπε πάντως αμέτρητα παλιά

 

Aπ’ τα γρήγορα και χορευτικά σουξέ (μεταξύ των οποίων ήταν και το Like A Virgin, το Holiday του φινάλε, το La Isla Bonita, το τέλειο Burning Up) ξεχώρισα το Material Girl, με τον επικαιροποιημένο του ήχο και την οθόνη που σηκωνόταν και γινόταν τσουλήθρα, κάτι που μου θύμισε Ασπασία Κράλλη και Δημήτρη Παπαϊωάννου. Αλλά και το Deeper and Deeper, που είχα ξεχάσει τι φανταστικό τραγούδι είναι.

 

 

7) Υπερπαραγωγή

 

Ακόμα κι αν έλειπε τελείως η Μαντόνα, το σόου θα ήταν ένα αριστούργημα, σε πολλά σημεία αντάξιο των παραστάσεων του Cirque De Soleil. Σε κάθε περιοδεία βασίζεται πολύ στους χορευτές (εδώ έσκισαν οι Γιαπωνέζες) αλλά στις τελευταίες οι ακροβάτες της ξεπερνούν τους εαυτούς τους, προσφέροντας απερίγραπτο θέαμα. Χάζευες και μόνο βλέποντας τα μαγικά κόλπα που έκαναν στον αέρα.

 

 

8) Στα συν η διάρκεια

 

Σχεδόν δύο ώρες κι ένα τέταρτο, τη στιγμή που πολύ μικρότεροι σταρ (και σε αξία και σε ηλικία) με το ζόρι βγάζουν μιάμιση ώρα. Και σ’ αυτά τα 135 λεπτά συνέχεια γινόταν κάτι που σου τραβούσε την προσοχή: Εντυπωσιακή είσοδός σαν βασίλισσα αλλόκοτης φυλής, βρήκε σύζυγο στο κοινό, ανέβασε την ηθοποιό Τζέσικα Τσαστέιν για να χορέψουν το Unapologetic Bitch, διασκεύασε το La Vie En Rose, έβαλε ζευγάρια κάθε είδους σε τέσσερα κρεβάτια (η πιο σέξι σκηνή του σόου, ίσως κι επειδή δεν προσπάθησε να συμμετέχει η ίδια), μια σκάλα κατέβηκε απ’ τον ουρανό και ανέβηκε πάνω της, street art και εικονογραφημένες στιγμές της καριέρας την έπαιζαν στις οθόνες όσο τραγουδούσε το Rebel Heart, φόρεσε πάλι κάπα στο Living For Love -και της την τράβηξαν νωρίτερα, για να μας κοψοχολιάσουν ίσως-, μεταμόρφωσε τη σκηνή σε καμπαρέ με μια γυμνόστηθη αλά Ζοζεφίν Μπέικερ για να πει το Music…

(Φεύγοντας, στο μετρό, ακούσαμε από μια παρέα ελληνικά, και στήσαμε αυτί. Αποδείχτηκε ότι ο άντρας ήταν ο Θέμης Γεωργαντάς και η γυναίκα η Μαρία Ηλιάκη και κρυφακούσαμε τι έλεγαν για το λάιβ.)

 

  

9) Η φωνή

 

Δεν ξέρω τι έχει κάνει, πάντως τα τελευταία χρόνια η φωνή της έχει ξαναγυρίσει, σχεδόν, στα επίπεδα της Εβίτας. Από εκεί που παλιότερα -ακόμα και στη συναυλία της Αθήνας- σε κάθε ζωντανή εμφάνισή της έτρεμες αν θα πατήσει στις νότες, και συνήθως δεν πατούσε, τώρα δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. Aπολάμβανες μια καθαρή, γεμάτη φωνή, που ούτε η ίδια την φοβόταν, και την χρησιμοποιούσε ελεύθερα, απ’ το La Vie En Rose μέχρι το Love Don’t Live Here Anymore ή το Ghosttown -που αν το είχε κυκλοφορήσει σε οποιαδήποτε άλλη δεκαετία (ή αν το είχε κυκλοφορήσει τώρα οποιαδήποτε 20χρονη) θα είχε πάει Νο1 παντού. 

 

  

 

10) Τα μεγαλύτερα highlights για μένα 

 

Μπορεί η Μαντόνα να είναι γνωστή για τη χορευτική της μουσική και τα εντυπωσιακά σόου, όμως την παράσταση έκλεψαν οι στιγμές που χαλάρωσε και μετέτρεψε κλασικά ποπ τραγούδια της σε ακουστικές μπαλάντες, μόνο με την κιθάρα της.

 

Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την εκτέλεση του True Blue, που μόνο με την κιθάρα και τη μελωδική φωνή της ανακάλυπτες τι πανέμορφη μελωδία είχε τελικά. Παρομοίως, υπέροχη ήταν η αντίστοιχη εκτέλεση του Secret που κι αυτή ανέδειξε ακόμα περισσότερο το τραγούδι. (Ακόμα και το Who’s That Girl που δε γεμίζει το μάτι, τραγουδισμένο σε άλλες πόλεις έτσι, ήταν υπέροχο.)

 

Τα συν και τα πλην: Οι 11 πιο ενδιαφέρουσες στιγμές απ’ την συναυλία της Madonna στην Πράγα /// Facebook Twitter

 

11) Ελπίδες για το μέλλον

 

Στην επόμενη περιοδεία της, να είμαστε γεροί, η Μαντόνα θα είναι 60 ετών.

 

Οι απλές, ακουστικές διασκευές των ποπ κομματιών της ήταν η μεγάλη αποκάλυψη της Rebel Heart Tour, και θα ήθελα πολύ στην επόμενη συναυλία της να στραφεί προς αυτό το στυλ. 

 

Με όλες τις αμφιλεγόμενες κινήσεις, τα πολύχρωμα χορευτικά, το σεξ και τις προκλήσεις, έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο κάτι σημαντικό: Το ότι τα τραγούδια της, απ’ το Like A Prayer και το Sorry μέχρι το Secret, το Take A Bow ή το Frozen είναι εκπληκτικές ποπ μουσικές συνθέσεις. 

 

Τρελάθηκα με το σόου (πέρασα καλύτερα απ' ό,τι σε κάθε προηγούμενο) αλλά πλεόν θα ήθελα και μια συναυλία της που τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχει, αφτιασίδωτη, η μουσική της. 

 

Τα συν και τα πλην: Οι 11 πιο ενδιαφέρουσες στιγμές απ’ την συναυλία της Madonna στην Πράγα /// Facebook Twitter

 

 

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ