Η Τζούλια Φούλερτον Μπάτεν γεννήθηκε στη Βρέμη της Γερμανίας το 1970, από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Άγγλο. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από τη μετάβασή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ήταν 16 ετών. Σήμερα ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε φωτογραφία στο Royal Berkshire College of Art and Design. Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα το 2001 και πλέον θεωρείται ως μία από τους κορυφαίους φωτογράφους στην Ευρώπη. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο της και έχει εκθέσει στα μεγαλύτερα μουσεία και γκαλερί του κόσμου, ενώ μόνιμη συλλογή των έργων της υπάρχει στην National Portrait Gallery, στο Λονδίνο και στο Musee de l’Elysee, στην Ελβετία. Η επιλογή ασυνήθιστων τοποθεσιών, το ιδιαίτερα δημιουργικό στήσιμο, η χρήση ερασιτεχνών ως μοντέλα και ο κινηματογραφικός φωτισμός χαρακτηρίζουν το έργο της. Το 2014 δημιούργησε αίσθηση με τη συλλογή φωτογραφιών της με τίτλο «Unadorned», στην οποία φωτογραφίζει τα υπέρβαρα μοντέλα της γυμνά, σε στάσεις που παραπέμπουν σε κλασικά αριστουργήματα του 15ου – 17ου αιώνα, επιδιώκοντας να διερευνήσει, μέσω του φακού, τα αισθήματά τους για το σώμα τους.
Η νέα σειρά φωτογραφιών της Φούλερτον ονομάζεται «Άγρια Παιδιά» και είναι ονειρική και ενοχλητική ταυτόχρονα. Άγριο παιδί θεωρείται ένα παιδί που έχει απομονωθεί από την ανθρώπινη επαφή από πολύ μικρή ηλικία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει με λίγη ή καθόλου εμπειρία της ανθρώπινης φροντίδας, συμπεριφοράς ή γλώσσας. Η φωτογράφος ερεύνησε 15 διάσημες περιπτώσεις άγριων παιδιών από όλο τον κόσμο για το έργο αυτό. Ήθελε να πει τις απίστευτες ιστορίες τους φωτογραφικά, δεν ήθελε, όμως, να επαναλάβει τις περιπτώσεις άμεσα, αλλά περισσότερο να ερμηνεύσει την εμπειρία του κάθε παιδιού. «Ως μητέρα δύο νεαρών αγοριών σοκαρίστηκα και μου κίνησε το ενδιαφέρον όταν έμαθα για αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε η φωτογράφος. «Η αρχική μου αντίδραση ήταν να αναρωτηθώ με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να χάσουν οι γονείς και ιδιαίτερα να παραμελούν το παιδί τους.[…] Θαύμασα το σθένος που έπρεπε να επιδείξουν τα παιδιά για να επιβιώσουν σε ακραίες συνθήκες, όπως η απομόνωση, οι καιρικές συνθήκες, η πείνα, η ασθένεια. Σε οποιαδήποτε από τις περιπτώσεις που έχω διαβάσει σχετικά, έχουν συντριβεί εντελώς τα όρια της κατανόησης μου.» Η Φούλερτον, εκτός από την προσωπική της έρευνα που κράτησε δύο χρόνια, συνεργάστηκε με την ανθρωπολόγο Mary-Ann Ochota, η οποία είναι ειδική στο θέμα και έχει συναντήσει τρία πρώην άγρια παιδιά, που τώρα είναι ενήλικες και ζουν στην Ουκρανία, τα νησιά Φίτζι και την Ουγκάντα.
"Η Τζούλια Φούλερτον Μπάρτον φωτογραφίζει παιδιά μεγαλωμένα στη μοναξιά και την άγρια φύση"Είναι φωτογραφίες εμπνευσμένες απο αυτές τις ιστορίες δεν είναι φωτογραφίες των πραγματικών παιδιών.
σχόλια