Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Μαστοράκης, ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες τής επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Μαστοράκης, ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες τής επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
1

 Πέθανε χθες ο Άγγελος Μαστοράκης. Ήταν 67 ετών. Όλοι τον γνωρίσαμε ως έναν από τους φανατικούς υποστηρικτές τής επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα, ήδη από τα seventies – αν και ο Μαστοράκης δεν ήταν μόνο αυτό, αφού η παρουσία του ήταν στενά δεμένη και με το ελληνικό ροκ.

Να πούμε λοιπόν πως ο Μαστοράκης, που είχε γεννηθεί στη Νίκαια, το 1949, ήταν βασικός συνεργάτης (ηχολήπτης) του Διονύση Σαββόπουλου στη δεκαετία του ’70 (στη δισκογραφία το όνομά του αναφέρεται μόνο στους «Αχαρνής»), ενώ βρέθηκε πίσω από τους Socrates, τα Μπουρμπούλια, τον Παύλο Σιδηρόπουλο και βεβαίως τον Εξαδάκτυλο και τον Δημήτρη Πουλικάκο (παίζει φυσαρμόνικα και κάνει φωνητικά στο «Μεταφοραί-Εκδρομαί ο Μήτσος», ενώ ήταν ηχολήπτης και στο «Crazy Love στου Ζωγράφου»). Ήταν επίσης υπεύθυνος ήχου στο κλαμπ Ρόδον (στην αρχή της λειτουργίας του), ενώ είχε κάνει remixing και παραγωγή στο καλύτερο LP του Ross Daly, το “Ross Daly” [Private Pressing, 1986].

Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Μαστοράκης, ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες τής επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα Facebook Twitter

Τον Άγγελο Μαστοράκη τον βλέπουμε σε διάφορες ταινίες των seventies, άλλοτε σαν hippie, άλλοτε σαν μουσικό κ.λπ. Για παράδειγμα εμφανίζεται ως μέλος παρέας «χίπιδων» στην ταινία του Βαγγέλη Σερντάρη «Χωρίς Συνείδηση» (1972), τον βλέπουμε σαν κλαρινίστα στο κλιπ τού «Σκόνη, πέτρες, λάσπη» (Πουλικάκος κ.ά.) από την ταινία «Αλδεβαράν» (1975) του Ανδρέα Θωμόπουλου, ενώ παίρνει μέρος και στην ταινία του Νίκου Αλευρά «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι… κι ο τραυματισμένος καλλιτέχνης αναστενάζει…» (1977), υποδυόμενος το… φάντασμα του λήσταρχου Νταβέλη! Επίσης, ποζάρει στο μέσα μέρος του εξωφύλλου του άλμπουμ «Η Μαρίζα Κωχ και δυο ζυγιές παιχνίδια» [MINOS, 1974] ως μέλος του συγκροτήματος.

Τον Απρίλιο του 1978 ο Άγγελος Μαστοράκης τυπώνει το πρώτο τεύχος τού «NOVA», ενός περιοδικού επιστημονικής φαντασίας, που κυκλοφόρησε μόλις έξι τεύχη σε δύο περιόδους (τέσσερα στα seventies και δύο στα nineties). Ήταν επίσης υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού για τα κόμικς και την επιστημονική φαντασία «9» (2000-2010), που μοιραζόταν τις Τετάρτες μαζί με την Ελευθεροτυπία, ενώ είναι ακόμη γνωστός και για τις μεταφράσεις του – είχε μεταφράσει τη «Διδασκαλία του Δον Χουάν» του Carlos Castaneda και το «Ο Ρούσβελτ πρόεδρος και άλλες ωμότητες» του William S. Burroughs, δημοσιεύοντας μεταφράσεις και σε περιοδικά. Π.χ. αποσπάσματα από το «Γυμνό Γεύμα» υπάρχουν στο «Ιδεοδρόμιο» (#9, 9/1996).

Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Μαστοράκης, ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες τής επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
Ο «χίπις» Άγγελος Μαστοράκης, αριστερά, με την κιθάρα. Από την ταινία του Βαγγέλη Σερντάρη «Χωρίς Συνείδηση» (1972) με τον Μάνο Κατράκη κ.ά.

Το 1994 ο Άγγελος Μαστοράκης είχε δώσει μια συνέντευξη στον Βασίλη Κ. Καλαμαρά στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (10/7/1994) με αφορμή την τότε επανεκκίνηση του «NOVA». Μεταφέρω μερικά αποσπάσματα:

—Ποιο είναι εκείνο στο στοιχείο που σας γοητεύει στην τεχνολογία;

 Είναι το σημείο τομής των ανθρώπων με το περιβάλλον. Είναι η αποθέωση του Homo faber. Δεν είμαι οπαδός της ιδεολογίας ότι η τεχνολογία θα μας σώσει, γιατί όλοι γνωρίζουμε τι προβλήματα μας επισώρευσε από την κακή χρήση της. Θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες που δεν έχουμε φανταστεί και θα μπορέσουμε ταυτόχρονα να κατανοήσουμε μέσα από αυτή τον εαυτό μας και τη φύση.

—Ποια είναι τα βασικά θέματα που διατρέχουν τη σύγχρονη φιλολογία της επιστημονικής φαντασίας;

 Το τι θα κάνουμε με το περιβάλλον και με τη Γη που συνεχώς καταστρέφουμε. Το πώς θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον πλανήτη. Ένα άλλο θέμα είναι ο πόθος μας για την αθανασία. Ή για να το πούμε πιο απλά: η αύξηση του μέσου όρου ζωής.(…)

—Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι παραλογοτεχνία…

 Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι το πιο ζωντανό κομμάτι της λογοτεχνίας. Οι κατηγορίες εναντίον της στηρίζονται στο γεγονός ότι «μεγάλωσε» στα λαϊκά περιοδικά της Αγγλίας και της Αμερικής. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πόσοι μεγάλοι συγγραφείς της «επίσημης» θεωρούμενης λογοτεχνίας τη χρησιμοποίησαν ως όχημα: ο Όργουελ και ο Χάξλεϋ. Όσοι πιστεύουν ότι δεν είναι λογοτεχνία να διαβάσουν τον «Γρασαδόρο» του Ρένου Αποστολίδη.

—Υπάρχει ελληνική «σχολή» επιστημονικής φαντασίας;

 Αν είχαμε δέκα να γράψουν σαν τον Ρένο Αποστολίδη(…) Ιδέες υπάρχουν, αλλά χωλαίνουμε στη λογοτεχνική ανάπτυξη. Ένας από τους λόγους που εκδόθηκε το περιοδικό NOVA είναι να μπορέσει να δώσει ένα βήμα στους έλληνες συγγραφείς του είδους.

—Γράφονται και ακούγονται πολλά για την «εικονική πραγματικότητα». Θα διαμορφώσει έναν καινούριο τρόπο θέασης του κόσμου;

 Είναι σίγουρο πως όχι. Ίσως διαμορφώσει έναν καινούριο τρόπο επικοινωνίας μέσω του λεγόμενου κυβερνοδιαστήματος.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πού βρισκόμαστε όταν τηλεφωνιόμαστε, εγώ στο σπίτι μου κι εσείς στο σπίτι σας; Σ’ ένα ηχητικό τεχνοχώρο (σαν νοητή κατασκευή) είμαστε δίπλα-δίπλα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το τηλεφωνικό δίκτυο είναι η μητέρα των κυβερνοχώρων. Πέρα από μόδες αυτή η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για «συνολικά περιβάλλοντα» (που θα καλύπτουν όλες τις αισθήσεις). Είμαστε στην αρχή ακόμα σε ό,τι αφορά τις άλλες αισθήσεις, που είναι η αφή, η όσφρηση και η γεύση. Το πρόβλημα θα τεθεί όταν θα μπορούμε να διαχειριστούμε και να αναπαράγουμε όλη την γκάμα των ανθρώπινων αισθήσεων. Τότε πιθανότατα να μπορούν να μας επιβληθούν πλαστές όψεις της πραγματικότητας.

Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Μαστοράκης, ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες τής επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
Ο Άγγελος Μαστοράκης με το κλαρίνο, ως μέλος της μπάντας που συνοδεύει τον Δημήτρη Πουλικάκο. Από την ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου «Αλδεβαράν» (1975)

  

Όπως διαβάζουμε στο wiki.redworlds.gr, ο Άγγελος Μαστοράκης ήταν ιδρυτικό μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας, έχοντας υπηρετήσει πρόεδρος του ΔΣ της για τέσσερις θητείες και αντιπρόεδρος για δύο ακόμη.

Η κηδεία του Άγγελου Μαστοράκη, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει την Παρασκευή στις 3.00 μ.μ. στο νεκροταφείο Σχιστού. 

Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Μαστοράκης, ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες τής επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
Ο Άγγελος Μαστοράκης ως… φάντασμα του λήσταρχου Νταβέλη από την ταινία του Νίκου Αλευρά «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι… κι ο τραυματισμένος καλλιτέχνης αναστενάζει…» (1977). Αριστερά στη φωτογραφία είναι ο σκηνοθέτης.
Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Μαστοράκης, ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες τής επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
Από το άλμπουμ «Η Μαρίζα Κωχ και δυο ζυγιές παιχνίδια» (1974). Ο Άγγελος Μαστοράκης είναι πίσω από τον γέροντα που παίζει τουμπερλέκι.
Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Μαστοράκης, ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες τής επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
NOVA, τεύχος 3, Ιούλιος 1978, εκδότης-διευθυντής: Άγγελος Μαστοράκης
Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Μαστοράκης, ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες τής επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
9, τεύχος 1, 21/6/2000, υπεύθυνος έκδοσης: Άγγελος Μαστοράκης
Πρόσωπα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Γεννήθηκε και Πέθανε Σαν Σήμερα / Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Η ομορφιά, η σκανδαλώδης -για την εποχή της- σχέση με τον Ροσελίνι, ο ορμητικός χαρακτήρας της κορυφαίας Σουηδέζας σταρ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνα Κώνστα: «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Σαν Σήμερα Πέθανε / Ντίνα Κώνστα (1938-2022): «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Η Ελληνίδα ηθοποιός που πέρασε από όλες τις μεγάλες θεατρικές σκηνές της Αθήνας και αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό για τους τηλεοπτικούς της ρόλους ως «Γιολάντα» στο «Δις Εξαμαρτείν» και Ντένη Μαρκορά στους «Δύο ξένους» αφηγήθηκε την πολυκύμαντη ζωή της στο LiFO.gr.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Πέθανε Σαν Σήμερα / Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Το όμορφο αγόρι από την Κοκκινιά που στα λαμπερά '80s ήταν ο σούπερσταρ της μόδας και της αθηναϊκής κοσμικής ζωής ήταν από τα πρώτα θύματα του AIDS στη χώρα μας. Πέθανε σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου του 1987.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια