Η εταιρία του Jack White "Third Man Records" είναι μία απ' τις πιο πετυχημένες και περιπετειώδεις δισκογραφικές εταιρίες των ΗΠΑ - με ειδίκευση στα πολύτιμα και πρωτότυπα βινύλια.
Τώρα -και συγκεκριμένα πριν από 10 ημέρες- η "Third Man Records" κυκλοφόρησε ανέκδοτες ιστορικές ηχογραφήσεις Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Αυτές οι εξαιρετικά σπάνιες ηχογραφήσεις προήλθαν απ' το αρχείο του βραβευμένου με Grammy μουσικού παραγωγού, μηχανικού ήχου και συγγραφέα Christopher King.
Ευχαριστώ θερμά τον Φίλιππο Γρηγόρη Σουγλέ για το υλικό και την πολύτιμη βοήθειά του. .
Ιδού η μετάφραση του Publicity note της εταιρίας:
Η THIRD MAN RECORDS ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η Third Man Records είναι περήφανη που θα παρουσιάσει μία σπάνια μουσική μοναδικότητα - μία συλλογή δύο δίσκων πρωτογενούς και ανόθευτης μουσικής απ' την Ελληνική ύπαιθρο, η οποία κατά στιγμές μοιάζει πιο πολύ με free jazz ή παραδοσιακό doom, άγρια και εκστατική όπως είναι. Μετά από χρόνια μελέτης, επιτόπιας έρευνας παρατήρησης και συλλογής, ο βραβευμένος με Grammy μουσικός παραγωγός, μηχανικός ήχου και συγγραφέας Christopher King, συγκέντρωσε απ' την προσωπική του συλλογή δίσκων 78 στροφών, την πιο διευρυντική για το νου και πιο παρακινητική για τη λίμπιντο μουσική
για χορό και τραγούδι απ' την αγροτική ενδοχώρα της Ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και των νησιών της. Ηχογραφημένη μεταξύ του 1907 και του 1960, η συλλογή αυτή περιλαμβάνει τα τραγούδιο ορόσημο -απ' το Άλφα ως το Ωμέγα- του δημοτικού ή παραδοσιακού ρεπερτορίου. Και δεν είναι αυτό που θα περιμένατε...
Επανεπεξεργασμένη απ' τους αρχικούς δίσκους 78 στροφών, η συλλογή αυτή περιλαμβάνει 28 ανέκδοτες ηχογραφήσεις, που δημιουργήθηκαν στα περιορισμένα και πρωτόγονα στούντιο της Αθήνας, Ελλάδα, της Νέας Υόρκης, NY και του Σικάγο. IL. Τρελαμένες Μακεδονικές Γκάιντες, θλιμμένα βιολιά, ζουρνάδες που προκαλούν ανατριχίλα και ποιμενικοί αυλοί βρίσκονται διάχυτα μέσα στους δύο δίσκους.
Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο θρυλικός underground καλλιτέχνης R. Crumb και τη σχεδίαση ανέλαβε η βραβευμένη με Grammy Susan Archie. Ένα δοκίμιο που προκαλεί με ωραίο τρόπο την σκέψη, αν όχι καθόλα ριζοσπαστικό, γραμμένο απ' τον King, συνοδεύει την πολυτελή συσκευασία. Όχι μόνο για ιστορικούς ή συλλέκτες ήχων που έχουν για τα καλά χαθεί, αυτή η συλλογή προορίζεται για να διευρύνει τα όρια ως προς το τι έχουμε μάθει να περιμένουμε απ' τη μουσική, το σκοπό της και πράγματι την καταγωγή της. Είναι σίγουρο ότι θα βιώσετε μία πρωτοφανή μουσική μεταμόρφωση, απ' ευθείας κατά την ακρόαση.
Ακούστε ένα απόσπασμα Καλαματιανού χορού εδώ:
Ο Elvis Costello πρόσφατα έγραψε μία πολύ θετική κριτική για την προηγούμενη δουλειά του King, η οποία και πάλι είχε να κάνει με μουσικές απ' την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Αλβανίας.
Το δε Pitchfork έγραψε την δική του (θετική) κριτική, πριν 5 μέρες, εδώ.
Να και μερικές σελίδες απ' το booklet του δίσκου: