9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Αγωνία για την τελειότητα ή νέα μονοπάτια στην αναζήτηση της απόλαυσης; Ένας συνειδητοποιημένος οινόφιλος οφείλει να γνωρίζει σε ποια κατηγορία ανήκει. Εμάς μας ταιριάζει η δεύτερη, απλώς γιατί εάν ανακαλύψουμε το τέλειο, που μάλλον δεν υπάρχει, θα χάσουμε τη γοητεία της αναζήτησης και η ζωή θα γίνει βαρετή. Με τη σκέψη αυτή περάσαμε ένα όμορφο τριήμερο στο Οινόραμα, δοκιμάζοντας περισσότερες από 120 ετικέτες. Οι προτάσεις που ακολουθούν αφορούν κρασιά που αξίζουν την προσοχή σας, για εντελώς διαφορετικούς λόγους το καθένα. Ας αφήσουμε τα στερεότυπα των προτιμήσεών μας και ας δοκιμάσουμε νέα, διαφορετικά, παιχνιδιάρικα κρασιά. Όπως έχει γράψει και η διάσημη Αγγλίδα κριτικός οίνου Jancis Robinson: «Όταν ένας πελάτης μπαίνει σε ένα εστιατόριο αποφασισμένος να πιει ένα συγκεκριμένο κρασί, τότε αυτός ο πελάτης έχει χάσει το νόημα».

 

Η γοητεία της Σαντορίνης

 

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

•ΑΗΔΑΝΙ Σιγάλα
Οία Σαντορίνης
Κτήμα Σιγάλα / Αηδάνι / 2015
Στη σκιά του Ασύρτικου, η αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία Αηδάνι δίνει πιο αρωματικά κρασιά, με μέτρια οξύτητα. Είναι μετρημένες οι περιπτώσεις που συναντάμε μονοποικιλιακά κρασιά από Αηδάνι, συνήθως χρησιμοποιείται σε χαρμάνια. Από παραδοσιακά σαντορινιά αμπέλια σε σχήμα κουλούρας, ο Πάρις Σιγάλας έβαλε όλη του τη μαεστρία –με κλασική οινοποίηση και παραμονή στις οινολάσπες– και μας δίνει ένα υπέροχο κρασί.

•ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Χατζηδάκη
Πύργος Σαντορίνης
Κτήμα Χατζηδάκη / Ασύρτικο / 2015
Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Χαρίδημο Χατζηδάκη, είναι η έκπληξη που προκαλούν κάθε χρόνο τα κρασιά του. Η Σαντορίνη από τη σοδειά του '15 έχει νεύρο, σπιρτάδα και κοφτερή οξύτητα. Συνοδεύει ιδανικά ψητά ψάρια, θαλασσινά και όστρακα. Επιπλέον, αν και λευκό κρασί δεξαμενής, έχει δυνατότητες παλαίωσης.

Τα επαναστατικά κρασιά

 

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

•ΡΟΜΠΟΛΑ Νatural Μελισσηνού
Θηράμονα Κεφαλλονιάς
Οινοποιείο Μελισσηνός / Ρομπόλα / 2015
Η Κεφαλλονιά έχει ριζοσπαστικές παραδόσεις στην πολιτική της Ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι από το χωριό Φερεντινάτα καταγόταν ο διάσημος αναρχικός Μαρίνος Αντύπας. Οινικά, με πρωτοπόρο τον Ευρυβιάδη Σκλάβο, η Κεφαλλονιά επαναστατεί και πάλι!
Ακόμα ένα κτήμα του νησιού πειραματίζεται με τις νέες τάσεις. Ο αυτόρριζος αμπελώνας δύο μόλις στρεμμάτων καλλιεργήθηκε με βιολογικό και βιοδυναμικό τρόπο σε ασβεστολιθικό έδαφος με έντονες κλίσεις, χωρίς οινολογικά πρόσθετα και ελάχιστη περιεκτικότητα θειώδους. Ετικέτα που κυκλοφορεί μόνο σε 600 φιάλες.

•ΜΟΣΧΑΤΟ (ξηρό) Νatural Τετράμυθου
Άνω Διακοπτό Αχαΐας
Τετράμυθος / Μοσχάτο Ρίου / 2014
Από βιολογικά καλλιεργημένο αμπελώνα σε υψόμετρο 900 μέτρων, φυσική οινοποίηση του μικρόρωγου Μοσχάτου, με χρήση γηγενών ζυμών, χωρίς καμία χημική παρέμβαση στην οινοποίηση και ελάχιστη χρήση θειώδους. Ένα χαρακτηριστικό «φυσικό» κρασί από τον καλό οινολόγο Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο.

•ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ Ροζέ
Μηλιά Αρκαδίας
Πειραματικοί Οίνοι Μπουτάρη / Μοσχοφίλερο / 2015
Ροζέ κρασί από λευκή ποικιλία; Βεβαίως και είναι απολαυστικό, με τη χαρακτηριστική δροσιστική οξύτητα του Μοσχοφίλερου. Το χρώμα προκύπτει από την παραμονή του μούστου με τις φλούδες για λίγες ώρες. Ο αμπελώνας βρίσκεται στην περιοχή Μηλιά Τριπόλεως, σε υψόμετρο 650 μέτρων.


•EMILIA
Σίβα Ηρακλείου
Silva Δασκαλάκη / Λιάτικο / 13% vol / 2007
Επιδόρπιο κρασί από αμπελώνα που καλλιεργείται βιολογικά και βιοδυναμικά. Τα σταφύλια λιάζονται για 6 με 8 ημέρες και μετά την οινοποίησή τους το κρασί παραμένει σε γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια για 6 χρόνια. Στο στόμα πληθωρικό, με το κακάο και την καραμέλα βουτύρου να ξεχωρίζουν

Τα καθημερινά κρασιά

 

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

•ΑΠΟΨΗ

Κερατέα Αττικής

Μικροοινοποιία Μυλωνά / Ασύρτικο - Σαββατιανό / 2015
Χειρωνακτικός τρύγος, συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών και ωρίμανση κατά 50% σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, καθώς και παραμονή με τις οινολάσπες για 4 μήνες με συχνές αναδεύσεις. Αν και πρόκειται για δύο από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές λευκές ποικιλίες, σπάνια τις συναντάμε μαζί.

•ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ
Μεγάλη Λάκκα Σάμου
Βακάκης Οινοποιητική Σάμου / Αυγουστιάτης / 2015
Ερυθρή ποικιλία της Δυτικής Ελλάδας που φυτεύτηκε στη Σάμο για πρώτη φορά από το κτήμα Βακάκη, πριν από μια δεκαετία. Μια αξιόλογη προσπάθεια που έρχεται στο προσκήνιο παρά τον νόμο του 1934 που απαγορεύει σε οποιονδήποτε Σαμιώτη οινοπαραγωγό να παράγει και να διαθέτει το κρασί του εκτός τοπικού συνεταιρισμού.

•ΟΝΕΙΡΙΚΟΣ
Νάουσα Ημαθίας
Κτήμα Φουντή / Ξινόμαυρο - Merlot / 2007
Από τους ημιορεινούς αμπελώνες του κτήματος, το γηγενές Ξινόμαυρο οινοποιείται ξεχωριστά από το κοσμοπολίτικο Merlot και ενώνονται με την παραμονή τους σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 6 μήνες. Άριστη σχέση ποιότητας/τιμής.

Και για να «πάνε κάτω τα φαρμάκια», η πρωτοεμφανιζόμενη Τσικουδιά του Μανουσάκη (Χανιά) από τη γαλλική ποικιλία Roussanne. Εβίβα!

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια