Ο φωτογράφος Τάσος Μάρκου ταξίδεψε στην Ουκρανία για να φτιάξει το πρότζεκτ «30 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ» (ένα κομμάτι του οποίου παρουσιάστηκε στο LIFO.gr). Παράλληλα φωτογράφησε και την ουκρανική πρωτεύουσα.
Γράφει ο ίδιος στο LIFO.gr, παρουσιάζοντας τις 25 εικόνες απ' το πρόσφατο ταξίδι του:
Δύομιση χρόνια μετά στο σημείο όπου οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της 21ης Νοεμβρίου 2013, όταν ξαφνικές ταραχές ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αφότου η Ουκρανική κυβέρνηση έβαλε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε όσους σκοτώθηκαν. Έδωσαν τη ζωή τους για δικαιοσύνη, για μια αξιοπρεπή ζωή.
Η Ουκρανία είναι μία χώρα που σε πολλά θυμίζει την Ελλάδα όσων αφορά την πολιτική αλλά και οικονομική της κατάσταση, που όμως είχε την ατυχία ή τύχη, όπως το βλέπει κανείς, να μην αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Δυτικής Ευρώπης. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, βρέθηκε αντιμέτωπη με την ανεργία και την φτώχεια και άνθρωποι της ήθελαν να την εγκαταλείψουν. Πορνεία και ναρκωτικά έγιναν οι κύριες εξαγωγές της άλλοτε βιομηχανικής και γεωργικής δύναμης.
Οι γερασμένοι πληθυσμοί δεν μπόρεσαν να απαιτήσουν ούτε την αλλαγή, ούτε ένα μέλλον που θα τους συμπεριλαμβάνει όλους. Οι νέοι της Ουκρανίας που βρίσκονταν στο δρόμο, στήνοντας οδοφράγματα και καταλαμβάνοντας διοικητικά κτίρια, το προσπάθησαν.
Την εξέγερση και την απαίτηση των Ουκρανών για ένα Ευρωπαϊκό μέλλον, οφείλουμε να την σεβαστούμε και να υποστηρίξουμε τον αγώνα τους για αλλαγή.
Η σημερινή εικόνα στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι καλή και καθαρή. Ο κόσμος προσπαθεί να κοιτάξει το μέλλον και να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Η αίσθηση του πολέμου υπάρχει στον αέρα αλλά το Κίεβο είναι μια πολύ φιλόξενη πόλη. Ο απλός κόσμος πασχίζει με κάθε τρόπο να επιβιώσει πουλώντας μεταχειρισμένα αντικείμενα ή λουλούδια έξω στους δρόμους. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις εμπόλεμες ζώνες στα Ανατολικά της χώρας.
σχόλια